Közösség

Válts te is!

3077

Gyerekkorunkban még egy üdítőt sem tudtunk elvinni a boltból csak úgy, hiszen vagy kifizettük az üveg díját vagy ott helyben elfogyasztottuk, és visszaadtuk az üveget. Az üvegvisszaváltás a befőttes üvegekre is vonatkozott, emlékszem még arra, hogy akárhány üveg összegyűlt otthon és visszavittem, akkor a pénzből fagyizhattam hazafelé. Az üvegvisszaváltós rendszer jól működött, minden részletét okosan kitervelték és betartatták mindenkivel. A PET palackok terjedésével megszűnt az üvegvisszaváltás és a gyors fogyasztás lett úrrá mindenen. Műanyagban kapjuk a tejet, holott nálunk is működhetne a tejesüveges rendszer, mint Angliában. A szénsavas vizet régen szódásüvegekben kaptuk a szódástól, vagy magunk készítettük el otthon, csak a patront vettük meg, ráadásul leadtuk a használt patront amikor újat vettünk. Szóval nem is olyan régen még nagyon is környezettudatosan éltünk, anélkül, hogy tisztában lettünk volna ezzel.

Mára a műanyag ural mindent, az egyszer használatos, eldobásra alkalmas palackok telítik a szemetesdombokat, bár igaz, eleinte a palackok is visszaválthatósak voltak, akárcsak az üvegek régen, majd ez megszűnt. Tény, hogy egyre többen választják a szelektív hulladékgyűjtést, és így könnyebben újra lehet hasznosítani a palackokat, bár még mindig lenne mit csiszolni ezen. A nagy áruházláncok tömegével adják el a műanyagok és alumínium dobozokat, így nem csoda, ha egyikük, a Tesco új kezdeményesbe fogott.

A többnyire szemétbe kerülő PET és alumínium palackokat harminchét áruházban pénzért váltják vissza, ezzel próbálják meg ösztönözni vásárlóikat arra, hogy környezetüket megkíméljék. "A Tesco szolgáltatása ezen felül nem csupán a szelektív gyűjtésre ösztönzi a vásárlókat, hanem anyagilag is jól járnak azok, akik visszaviszik az érintett hulladékot. Öt PET palackonként 5 forintot, 5 alu-dobozonként 10 Ft-ot ír jóvá az áruházlánc egy blokkon, amelyet a Tesco áruházaiban lehet levásárolni."

Az áruházban így feltehetően rengeteg palack lesz, melyeket a Környezetvédelmi Minisztérium által felajánlott palackpréssel kilencedére tömörítenek össze, tehát a felesleges körök elkerülésével még szén-dioxiddal sem terhelik meg a levegőt.

Reméljük az áruházláncot a többi is követi, és így mindenki jól járhat.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások