Közösség

Biztonságos Gmail

3069

A Gmail sebezhető, csakúgy mint bármilyen más mailcím vagy oldal, ahova regisztráltunk. Jórészt mi magunkat vagyunk felelőtlenek a txt fájlként elmentett jelszavainkkal az asztalunkon, de az sem ritka, hogy valaki más gépén használtuk a mailboxot, ami pedig automatikusan megjegyezte a jelszót. Ha ezekre odafigyelünk, és még megfogadunk pár jó tanácsot, garantáltan nem tud majd senki a Google fiókunkban kutakodni. A profi hackerek sem.

HTTPS funkció

Ha eddig még nem tettük meg, akkor mindenképpen állítsuk be a mailboxot https oldalra, mégpedig a Settings fülnél a legalsó rubrikánál a Browser Connection pontnál jelöljük be, hogy mindig HTTPS-ben olvassa be az e-mail boxot, majd mentsük a beállításokat.

Szűrő beállítás

Sajnos, ha már valaki belépett a mailboxba, akár azt is beállíthatja, hogy automatikusan továbbítsa magának más mailcímre a leveleket, így érdemes ellenőrizni a beállításokban minden részletet a Filter menüben. Tehát Settings, Filter - az a legjobb, ha ez üresen áll, hacsak mi magunk nem állítottunk be valami mást. Ha ezt ellenőriztük, akkor a következő menüt is csekkoljuk, a Forwarding POP/IMAP fülben megnézhetjük, milyen  más e-mail címről kapunk levelet, illetve megy-e tovább üzenetünk valahova. Ha gyanúsat észlelünk, és nem értjük, jó ha beszélünk a rendszergazdával, aki esetleg beállította a céges mailboxot a Gmailre, vagy tanácsot tud adni, mi lehet az, amit találtunk.

HTTPS ellenőrzés

Mindig, amikor belépünk a Gmailbe, nézzük meg a böngészőben, hogy valóban https, azaz titkosított oldalban nyitja-e meg a levelezőrendszert. Ha nem, akkor újból állítsuk be, és mindenképpen mentsük el. (Ennek kell megjelennie: https://www.google.com/accounts.)

Ha lehet, kerüljük a böngészőt

Aki igazán óvatosan és biztonságosan szeretné használni Gmailjét, akkor a böngészőben, interneten megnyitott mailboxot felejtse el. Az IMAP/POP beállításoknál be tudjuk állítani azt, hogy a mélező a gépünkön lévő Thunderbird programban, vagy Outlook Expressben legyen elérhető. Ez a legbiztonságosabb a szakértők szerint, bár neten a legkényelmesebb.

Jelszóvédelem

Nagyon fontos odafigyelnünk a jelszóra, pláne akkor, ha például Netvibes-on használjuk a Gmailt, a Facebookot és még abba applikáltuk a többi cset programot a Meebo segítségével. Ilyenkor elég, ha a Netvibes is úgy van beállítva, hogy bármikor hozzáférhetővé válik a gyenge jelszó, vagy megjegyezte a jelszót a gép, így azonnal elérhető minden felületünk az interneten. Őszintén ki merem jelenteni, hogy 'a jelszó megjegyzése ezen a számítógépen' opció értelmetlen, hiszen minden biztonságnak ellentmond.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások