Mi ez?

Mi ez? Kasvirág

3050

A tavalyi tél során többször is volt náthám, arcüreggyulladásom, ekkor találtam rá az echinacea-re, amitől néhány rövid nap alatt meggyógyultam. Az idei tél elég hideg, így a vírusok nem annyira aktívak, legalábbis az én testemben. viszont körülötte annál nagyobb a táncuk, a pasim már másodszor beteg három hét alatt, én pedig igyekszem ezzel a csodanövénnyel védekezni, mert az echinacea valójában egy helyes kis virág. Neve a görög echinos - sündisznó - szóból származik. Egyébként a tengeri sünöknek a gyűjtőneve is echinacea. Magyarul leginkább kasvirágnak nevezik, népiesen pedig kúpvirágnak. Nyáron virágzó növény, két fajtája van: a bíbor és a keskenylevelű. A növény gyökere tartalmazza leginkább a hatóanyagokat, de a növény föld feletti része is használható, különböző részeit is - virágzatát, leveleit, szárát, gyökerét - több száz gyógyszeripari termékben felhasználják. Tavasszal és nyáron gyűjtik. A kasvirág poliszacharidokat - arabinogalaktánokat -, kávésav-származékokat - cikóriasavat -, illóolajat, alkamidokat és poliineket tartalmaz. Tabletta, cseppek és tea formájában is kapható, én a cseppeket szeretem, na nem az íze miatt, hanem mert gyorsabban felszívódik, és hatékonyabb is.

Nagyon jó!

A kasvirág természetes antimikrobás és fertőzés-gátló: véd a baktériumok, vírusok, gombák és egyéb kórokozó mikrobák ellen. Az immunrendszert hatékonyan erősíti, a gyógynövény hatásaként a sejtek egy természetes antivirális anyagot, az interferont fokozottabban termelik. Nagyon jó ekcémára is, mert normalizálja az immunválaszt az allergiás reakciók esetén. A téli időszakban kifejezetten áldásos a hatása, megelőzésképpen és kúraszerűen is alkalmazható. Fontos, hogy betegség alatt tényleg sűrűn, naponta legalább három-öt alkalommal is szedjünk be belőle, de még inkább óránként, mert hatása viszonylag rövid ideig tart. A nátha, influenza, megfázás, felfázás esetén nagyon hamar enyhülnek a tünetek és a gyógyulás is sokkal gyorsabb. A kiújuló betegségek leküzdésére is nagyszerű, mint például a húgyúti fertőzések vagy a középfülgyulladás, bakteriális fertőzés, de fehérfolyásra, herpeszre - nemi herpeszre, ajakherpeszre és övsömörre is -, hörghurut vagy arcüreg-gyulladás gyógyítására is használható. Az utasítások betartásával a kasvirágnak nincs ismert mellékhatása, még terhes vagy szoptató nőknél sem. Ha azonban a margaréta-félékre allergiás vagy, könnyen lehet, hogy erre is.

"Tudományos kísérletek bizonyítják" 

Drága anyám, ha nem hiszek el neki valamit, mindig ezzel a dumával jön: "Tudományos kísérletek bizonyítják". Persze, akkor elhiszem. A Connecticut-i Egyetemen metaanalízis során bizonyították be, hogy az echinacea ötvennyolc százalékkal csökkenti a nátha esélyeit, és körülbelül két nappal rövidíti annak a lefolyását. A kínai hagyományos orvoslásban már évezredek óta ismert a növény immunrendszert erősítő, betegségmegelőző hatása. Fedezzétek fel ti is!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások