Divat

Az avantgárd tervező - Martin Margiela

3051

Martin Margiela tervezőre nemrég figyeltem fel, eléggé elvont, arctalan modellekkel bemutatott, nagyrészt testszínű 2009-es tavasz-nyári kollekcióját kis fenntartással fogadtam. A tervező akkor kezdett el jobban érdekelni, amikor megláttam a következő szezonra kreált napszemüvegeit, amelyek igazán figyelemfelkeltőek és egyediek, egyszerű vonalvezetés, minimalista stílus és egy kis retro vonal jellemzi őket.

Érdemes a tervező honlapján körülnézni, mert a napszemüvegeken és női kollekciókon kívül tervez férfiruhákat, ékszereket és még számos más dolgot. Már a honlap is nagyon egyedi és szokatlan, illik a tervező stílusához.

Ki is Martin Margiela?

Martin Margiela egy belga divattervező, aki 1957-ben Belgiumban született. Felsőfokú tanulmányait divat témában az antwerpeni Királyi Szépművészeti Akadémián folytatta. Bár sokszor tévesen őt is az Antwerpen Six nevű avantgárd divatcsoporthoz sorolják, ő mégsem volt hivatalos tagja, ám szoros együttműködésben állt a tagokkal és az általuk képviselt irányvonallal, amely a nyolcvanas években felrázta a divatvilágot. A hivatalos hat tag Walter Van Beirendonck, Ann Demeulemeester, Dries van Noten, Dirk Van Saene, Dirk Bikkembergs és Marina Yee voltak. 1980-ban szerezte meg a diplomáját, ezután öt évig szabadúszó tervezőként tevékenykedett. 1985-től 1987-ig Jean Paul Gaultiernek dolgozott, amely nagy előrelépés volt karrierjében. 1988-ban hozta létre saját nevével fémjelzett márkáját, és mutatta be első kollekcióját. 1997-ben a Hermés női vonalának tervezését bízták a kissé elvont tervezőre.

Tehetségét jól jellemzi, hogy olyan szakmabeliek is rajonganak kreációiért, mint például a Balenciaga tervezője, Nicolas Ghesquière, aki sokszor viseli a tervező ruháit. A Martin Margiela márkanév és a tervező 2008-ban ünnepelte huszadik évfordulóját, s ebből az alkalomból az antwerpeni Divat Múzeum egy kiállítást rendezett a tervező munkáiból. A kiállításról bővebben itt, a múzeum honlapján olvashattok, aki pedig 2009. február 8-ig Antwerpenben jár (és érdekli a divat), feltétlenül nézze meg.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások