Közösség

Uh, de kínos...

3027

Van az úgy, hogy szeretsz, kedvelsz valakit, de bizonyos dolgokban nem bánnád, ha változna. Persze ez így paradox, hiszen ha valakit szeretsz, akkor őt olyannak szereted amilyen, és nem akarod megváltoztatni. A legtöbb esetben persze arról van szó, hogy jót akarsz. Azt szeretnéd, hogy a mindenki által ismert rossz tulajdonsága, jellemzője, bármilye megváltozna, s ezáltal jobb benyomást tenne másokra is. Hogy mire is gondolunk pontosan?

Ízlésficam

Sokat vitázunk azon, hogy az ízlésficam korrigálható-e. Valószínűleg igen, mert egy idő után rá lehet jönni arra, hogy milyen színek állnak jól, azokat mikkel lehet kombinálni, melyek azok a formák, szabások, amik jól állnak és sok-sok szettet össze lehet állítani, hogy az esztétikus legyen a szemnek és jól is érezzük magunkat benne. Arról van szó, hogy van egy barátunk, aki nagyon helyes, kedves, bájos, de öltözködni... hát nem tud. Felvesz ezt-azt, szépek is a rucijai külön-külön, de kombóban borzalmasak, vagyis olyan összeállításban, ami az ő fejéből pattan ki. Szép lány, bármi jól állna neki, de a párosításaival mindent elszúr. Eltakarja a saját és a ruhák szépségeit is. Mi, a barátai azt szeretnénk, ha a belső szépségét tükrözné a megjelenése is, és azt gondoljuk, mi értünk is az öltözködéshez, tehát szeretnénk őt segíteni, hiszen mi is kikérjük a tanácsát, kérjük a segítségét olyan dolgokban, amiben tényleg sokkal, de sokkal jobb nálunk. Szóval nem kritizálni, megbántani szeretnénk, hanem praktikus tanácsokkal ellátni vagy csak egyszerűen beszélgetni vele ezekről a dolgokról. Az a baj, hogy ezt képtelenség úgy megtenni, hogy ne bántsuk meg, ne frusztráljuk, ne legyenek rossz érzései ezt követően. Ugyanez a szitu a hajakkal, a koszos cipővel, a lyukas holmival...

Büdös vagy

Kicsit más téma, hiszen van, amihez semmi közünk - pl mi közöd ahhoz, hogy mit visel a másik -, de van, ami nekünk is zavaró. Eleve kellemetlen, és nehezen megválaszolható kérdés ez... Adott az a szerencsétlen helyzet, hogy környezetedben - baráti társaságodban, családodban, akárhol - érezhetően jelen van valaki, aki - és ezen ilyenkor nincs mit finomítani - büdös. Mindegy, hogy rendszeresített szájszagról, hónaljszagról, lábszagról vagy ezek tetszőleges kombinációjáról van szó, tény, hogy nem sok ennél kellemetlenebb helyzet adódhat. De ilyenkor mit kell tenni? Megmondjuk vagy nem mondjuk meg? És ha megmondjuk, amit részben önvédelemből, részben törődésből tennénk, mégis hogyan? Mikor van a megfelelő pillanat? És mégis mit mondjuk? Mert persze itt sem arról van szó, hogy megbántani szándékozunk, egyszerűen csak a figyelmét szeretnénk felhívni egy irtó kellemetlen dologra. Azt hiszem sokkal barátibb, mint a háta mögött pofázni, hogy: "Pfúúú, érezted megint milyen büdös? Szólni kéne neki. Nem is értem, a csávója/csaja erre gerjed?!" Sok minden állhat persze a bűz mögött, de a sűrűbb higiéniai kezelés nyilván megoldaná a problémát. De mégis?! Mit? És hogyan?

Magánügy?

A legjobb barátod párját tulajdonképpen ki nem állhatod, de ha nyíltan kimondod, csak azt kockáztatod meg, hogy megbántod, netán elveszíted a másikat....Grrrrrrrrr, kínos. Talán ezzel a legkönnyebb együtt élni, hiszen nem a te szerelmed, mindenkinek saját magának kell eldönteni, hogy XY paraszt-e vagy sem. Te nem tudod elképzelni, hogy ő legyen a csávód, én meg azt, hogy a tied legyen az övé. Ez így a legegyszerűbb, de néha tényleg olyan dolgokat művelnek a legjobb barátaink párjai, hogy képtelenek vagyunk szó nélkül elmenni mellettük. Mit tegyél például, ha hallottál egy rossz pletykát - esetemben a legjobb barátnőm pasija más nővel smárolt hétvégén a diszkóban - megmondjam, ne mondjam? Kegyes hazugság, uh, hol is van a határ?

De...

Vajon van jogunk megbántani másokat ilyen apróságok miatt? Amúgy is tele vagyunk frusztrációval a formalitások, a megjelenés a plusz vagy mínusz kilók, és minden egyéb elvárás miatt, érdemes még erre rátenni egy lapáttal? Nem inkább elfogadónak kellene lennünk? Elfogadni azt, hogy valaki egy kopott rózsaszín bársonynadrágban érzi jól magát, egy bolyhos, fakó, babakék, óriási kötött sállal és pont tesz rá, hogy ezek hogy néznek ki együtt vagy külön-külön, a lényeg a kényelem? Persze a szag más kérdés... És a legjobb barátnő pasija is más kérdés... Viszont rendre ilyen és ehhez hasonló szituációkba keveredik az ember gyerekre. Hogy lehet a kínosat természetessé, a bántót kedvessé, az elutasítást hatékonnyá tenni? Nektek milyenek a kínos témák?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások