Mi ez?

Mi ez? Torokcsakra

3036

A torokcsakra testünk ötödik csakrája, nyakunk első felén található, igen meglepő módon a toroknál, a gégefőnél lapul. Szanszkrit neve a Vissudha, jelentése a megtisztulás, színe a világoskék, türkizkék, eleme az éter, érzékelése a hallás, bolgyója a Merkúr, jegyei pedig az ikrek és a szűz. Mantrája a Ham, melyet hang-nak ejtünk.

Az eddigiekhez képest kissé eltérő ez a csakra, mivel testi vonatkozásai, a hozzá rendelt szervek kevésbé hangsúlyosak, a lényeg itt inkább a csakra által vezérelt tulajdonságokon, képességeken van. Persze ettől függetlenül a torokcsakrának is vannak hozzárendelt szervei, ide tartozik a pajzsmirigy, a nyak, a száj, a gége, az állkapocs, a tüdő felső része és a hangszálak. Természetesen a csakra zavarai ezeken a szerveken jelentkeznek problémaként, például mandulagyulladás, krónikus torokgyulladás, nyaki merevségérzés formájában.

A torokcsakra felel mindezek mellett kommunikációnkért, az önkifejezésért, amit hajlamosak vagyunk alábecsülni, pedig ember mivotunkat alapvetően ez határozza meg, s mindezen túl ez a csakra az, ami összes többi csakránk tartalmát közvetíti a külvilág felé. Innen ered kreativitásunk is. Ha ezen energiaközpontunk megfelelően működik, képesek vagyunk kifejezni érzéseinket, gondolatainkat. Ha őszintén áradnak belőled az érzések, törvényszerűen vannak, akik elmaradnak mellőled, de így tudod megtartani magad körül az igaz embereket. Ha saját energiaáramlásod megváltozik - akár pozitív, akár negatív irányba - környezeted is változik, ez természetes folyamat. Mondhatjuk úgy is, hogy ami a szexcsakra a testnek, az a torokcsakra a léleknek, az elmének, az intellektusnak, az ember emberségének.

Ha csakránk kiegyensúlyozottan áramoltatja az energiát, akkor elégedetnek érezzük magunkat, képesek vagyunk a jelenben élni, elődomborodnak művészi képességeink, szexuális életünk és kommunikációnk megelégedésünkre szolgál. Ezzel szemben a fölös energia arrogánssá teszi az embert, hajlamosítja, hogy túl sokat beszéljen, rendszerint haszontalanul és fölöslegesen, függőségre hajlamosít, s olyan ember eredményez, aki párkapcsolataiban elnyom, és szexuálisan macsoid vonásokat mutat.

Ezzel szemben az energiahiány félénkké szótlanná, visszahúzódóvá teszi az embert, megbízhatatlan, gyenge, manipulálható személyiség kezd körvonalazódni. Gyakran megjelennek a beszédhibák, a negatív elvárások, az illető bizalmatlanná válik. Hogy ezeket a szélsőségeket elkerüljük, fontos lenne megtanulnunk saját belső világunk, önvalónk és a külvilág közötti kapcsolatot, hogy akadály nélkül, természetesen áramolhasson ki belőlünk mindaz, amit sugárzunk. Nem tűnik fontosnak mindez, pedig elengedhetetlen.

A torokcsakra esetében nehéz olyan szívszorító és megdöbbentő, húsbamarkoló és kézzelfogható problémákat jelző világot, tüneteggyüttest leírni, ám mégis fontos, hogy az energia itt is kellőképpen keringjen. Képzeld csak el, milyen gyötrelem lehet egy olyan belső világ, ami bezár, amit nem tudsz megosztani, amiben nem tudsz feloldódni, nem vagy képes a többi emberrel, a külvilággal őszinte harmóniában létezni. Persze élni így is lehet, csak nem érdemes.

Ha erősíteni szeretnéd torokcsakrádat, viselj kék színt, különösképpen kék sálat, ez most télen könnyen megoldható. Ez segít a gördülékenyebb kommunikációban is, tárgyalásra is ajánlott. Kövekhez is nyúlhatunk, természetesen a kék uralkodjon itt is, jótékony lehet a türkiz, a topáz, az aquamarin, illatok, illóolajok esetében pedig a zsálya, a fenyő, az eukaliptusz, sőt, a pacsuli is. Jót tesz az is, ha rezegtetjük hangszálainkat, ha éneklünk, manttrázunk, ha torokhangot adunk ki hosszasan. szólj hozzá: 5 Chakra

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások