Étel+Ital

Vegyszert eszel

3031

A Levegő Munkacsoport tavaly év végi jelentése elkeserítő, a zöldség- és gyümölcsfogyasztásunkra nézve. Vegyszereket zabálunk. Csak Magyarországon évente húszezer tonna növényvédővel kezelik a zöldtermékeket, ez hetvenmilliárd forintba kerül, ráadásul plusz tízmilliárdba az a szennyezés, amit ökológiailag okoznak ezek. Rengeteg olyan természetes módszer van, amelyek a károkozókat elpusztítják, viszont nem szennyezik a vizeinket, az élelmiszereinket és nem károsítják a fogyasztók, tehát a mi egészségünket. A környezetterhelés mellett a vegyszerek óriási veszélyt jelentenek az élelmiszerbiztonságra. A táplálkozásunk fontos részét képezik a zöldségek és a gyümölcsök, napi táplálékunk húsz százalékát kell alkotnia ezeknek az élelmiszereknek. Manapság bármilyen zöldséghez és gyümölcshöz könnyedén hozzájuthatunk, legyen az alma, licsi, banán, nem kell pult alól kérni. Ezeknek az élelmiszereknek a legfontosabb tulajdonságuk a magas vitamintartalmuk. 

Sajnos a permetezéssel, a növények vegyszerezésével élelmiszereinkbe is bekerülnek a vegyi anyagok. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növényvédelmi Hatósága által végzett vizsgálatok alapján a külföldi mintákban határérték feletti vegyszermaradékot mutattak ki, íme néhány példa: 140 121 citromból 86,4% egészségre ártalmas, 158 140 darab csemegeszőlőből 88,6% káros, 8482 darab grapefruitból 97,65-a tartalmazott határérték feletti vegyszert, 5441 körtéből 75,9% volt rossz, közel egymillió mandarinból 89% volt vegyszeres, narancsból hasonló az arány, a paprika és paradicsom esetében ez - 150 000 zöldséget vizsgálva - 65-70%. Ezek a borzalmasan magas számok a nemzetközi piacról hozzánk érkező zöldségek és gyümölcsök vizsgálatakor kerültek napvilágra, de sajnos a magyar termékekkel sem sokkal rózsásabb a helyzet.

A vizsgált zöldségek, gyümölcsök - alma, szőlő, körte, paprika, paradicsom - esetében a termékek 65-88%-ában volt határérték feletti a vegyszertatalom. Ezek a számadatok bár szárazak, de beszédesek. Sajnos a gyümölcsökbe ivódott vegyszert alapos lemosással sem tudjuk eltávolítani, így az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy ellenőrzött biogazdálkodások termékeit igyekszünk fogyasztani. 

Amióta az EU-hoz tartozik Magyarország, változtatni kellett az engedélyezett növényvédőszerek felhasználhatóságán. A maximális értéket úgy állapították meg, hogy az még az egészségügyi határérték alatt legyen, tehát ne legyen káros az emberi szervezetre. Mindenképpen figyelembe kell azonban venni azt is, hogy a permetezett gyümölcsökön, zöldségeken kívül mennyi vegyi anyag kerül nap mint nap a szervezetünkbe. És eleve milyen dolog az, hogy az egészség kulcsának vélt zöldségekben és gyümölcsökben egyáltalán bármennyi mérgező anyagot engedélyezünk? És milyen dolog az, hogy ezek szerint a legtöbbször többet ártunk, mint használunk szervezetünknek egy narancs elmajszolásával?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások