Közösség

Beteg az utca

3022

Utcáink járdái betegek, észrevetted? Fehér kiütések vannak rajtuk, különböző méretben, laposak, szürkésfehérek, húszforintos nagyságúak. Mik lehetnek ezek? Ezek embertársaink kulturális színvonalának megnyilvánulásai. Megmutatják, mennyire beteg a társadalmunk, és azt, hogy köpködünk. Néhány napja állok a Margit-híd HÉV megállójában, lent az alagútban. Húszas éveiket taposó vegyes trió a dohányozni tilos kiírás alatt rágyújt, az egyik lány megpróbálta kivenni a szájából a rágógumit, de elbénázta és kiesett a földre, pont a kuka mellé - valamit kuncogtak, a rágó pedig ott maradt. Majdnem felrobbantam dühömben. Nem oké, hogy a tilos a dohányzás tábla alatt füstölnek és az sem, hogy, ha valami kiesik a szájukból, arról tudomást sem vesznek. Ezt parasztságnak hívják..., és semmi köze a vidéki léthez.

...fegyverhez nyúlok, ha meghallom a kultúra szót

Sok-sok fórumon vitatkoznak azon, hogy ezek a pöttyök a járdán vajon tényleg a rágógumiknak a nyomai-e, mert olyan felfoghatatlanul sok van belőlük. Ha megfigyelitek egy-egy kajálda, bolt, bisztró előtt sokkal több a pötty, mint mondjuk egy cipőbolt előtt. Nyilván, amikor ez emberek betérnek egy olyan helyre, ahol a szájukat fogják használni, kiköpik ami abban van, és zavarhatja őket. Sokaknak szinte fizikai fájdalmat, olyan mellbevágás-szerűt generál, ha valakit szemetelni lát. Van, aki csak úgy simán köp, dob, ejt egyet és máris ott a szemét a nyomában. Pedig igazán nem lehet okunk arra, hogy ne a kukába dobjuk, amit már nem tudunk használni, mert igazán sok szemetessel vagyunk körülvéve. A HÉV megállóban is pontosan két szemetes van három méteren belül. Mi lehet az oka, hogy sokan minden gondolkodás nélkül képesek összepiszkítani mindent, annál is rosszabb módon, mint az állatok? Az állatok legalább elkaparják, még nekik is van annyi kulturájuk, hogy nem hagyják ott azt, amit kitettek magukból. Az ember hogy nem képes ideáig fejlődni?! Rengeteg kérdés, amit sok helyen törvénnyel oldanak meg. 

Bünti lesz! 

Remélhetőleg Magyarországon is elérkezik az a pillanat, maikor a rendőrségnek, illetve valamiféle rendőrség kötelékébe tartozó szervnek, felügyeletnek lesz kapacitása arra, hogy a szemetelőket, csikkelőket, köpködőket megbüntessék. Kicsit távolabb, Szingapúrban, ha a metrón rágózik valaki, azt pénzbírságra, de akár börtönre is ítélhetik. Oké, ez durva szabályozás, de minden bizonnyal oka volt ennek a szigorú törvénynek. Thaiföldön egy földre dobott rágógumiért hatszáz dollárt kell fizetni - bár ezt helyszíni tapasztalataink nem tudják megerősíteni. Elég szigorúnak tűnnek ezek a szabályozások, de gondoljunk bele, hogy mennyi bosszúságtól és mocsoktól óvnak! És, hogy visszatérjünk Európába, íme a dublini példa, ahol százötven eurót kell fizetni, ha rajtakapnak a köpködésen.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások