Mi ez?

Mi ez? Szauna

3000

Finn szokás, jót tesz a vérkeringésnek és egészséges, most azért ennél jobban beleástuk magunkat a témába. Utánajártunk honnan ered, miért és mire jó, és hogyan is kell használni?

Történelem

A szaunázást a legtöbben a finnekkel azonosítják, náluk valóban kétezer éves múltra tekint vissza ez a szokás, de a világ több országában is ősi hagyománya van. Jól mutatja ezt az is, hogy a különböző nyelveken különböző szavakat használtak a szaunára, amelynek jelentése egyébként gödörfürdő. A finnek természetesen saunanak hívják, svédül bastunak, oroszul banyanak, míg az indiánok inipinek nevezték.

A szauna múltja kétezer éves, az első írásos emlékek pedig ezer évesek. Pontosan nem lehet megmondani, hogy a szauna milyen régi múltra tekint vissza, hiszen formája gyakran változott és fejlődött az idők folyamán. A finneknél jóval hamarabb a közép-amerikai indiánok, a malájok és az aztékok használták először a szaunát, mégpedig gyógyításra. De Amerika mellett Európa több országában is hagyománya volt a szaunázásnak, vallási, gyógyító vagy tisztálkodó helyként szolgált, ám kezdetben nem csak tisztálkodásra és egészségmegőrzésre használták, hanem különböző mezőgazdasági műveletekre is, mint például hússzárításra. A finnek a szaunát, amely "szent" helynek számított/számít kuruzslásra, vallási rituálékra is bevetették, Szentivánéjkor például ott növelték az eladó sorban lévő lányok kelendőségét.

Az egyik legrégebbi szaunaforma az északi nomád népeknél bukkant fel, amely egy földbe ásott aztán befedett, tűzzel felfűtött hely volt, s az indiánok inipije is nagyban hasonlított erre. A legősibb finn szaunaforma a füstös - kémény nélküli - változat, ebből még ma is rengeteg található a skandináv országban.

A szauna a kezdetektől fogva népszerű volt Finnországban, de a történelem folyamán a vallás, a papok a többi országból kitiltották, mert sok betegséget, járványt ennek tulajdonítottak. A 20. század aztán segített benne, hogy újra népszerűvé válhasson szerte a világon. A 20. századi olimpiai játékokon, főleg az 1936-os nyári berlini játékokon a finnek kiemelkedően szerepeltek, hiszen az éremtáblázaton az előkelő negyedik helyen álltak, a begyűjtött hét arannyal, hat ezüsttel és ugyanennyi bronzzal. Ezt a nagy sikert többen is a szaunázós életformának tudták be, így gyorsan újra népszerű lett, a welness életmód elengedhetetlen részévé vált.

A finneknél egyébként a mai napig fontos közös társasági időtöltés a szaunázás, a társadalmi érintkezés fontos része, helyszíne. A legtöbb finn otthonnak részét képezi, ha ide egy család meghívja a vendéket, az illető veheti úgy, hogy hatalmas megtiszteltetés érte, amelyet nem szabad visszautasítani. A családok általában együtt szaunáznak, de a nyilvános változatoknál vannak külön női és férfi részlegek, de ha valami miatt nincs külön szauna a két nemnek, akkor az illem szerint a nőké az elsőbbség, a férfiak csak utánuk következnek.

Miért jó a szauna?

Ma már a szaunázásnak rengeteg jótékony hatása ismert. A melegben kitágulnak a pórusok, felgyorsul a légzés, így egy csomó salakanyagtól megtisztulunk, méregtelenítődik a szervezet, gyorsabbá válik az anyagcsere. A szauna továbbá erősíti az immunrendszert, fokozza a szervezet öngyógyító hatását, a száraz meleg elpusztítja a baktériumokat és a vírusokat is. A nagy hőmérsékletnek köszönhetően kitágulnak az erek, amelynek érregeneráló hatása van. A meleg szauna után vett hideg vizes fürdő élénkítő hatással van a szervezetre, jótékonyan hat a vérkeringésre és az idegrendszerre is.

Hogyan szaunázzunk?

A finneknél azért van mindkét nemnek külön szaunája, mert ruhátlanul ülnek be a forróságba. A ruhátlanság azért fontos, hogy az egész bőrfelületünk egységesen tudjon izzadni, persze a ma divatos aprócska fürdőruhák viselete nem sokban különbözik a ruhátlanságtól. Mivel hazánkban a szaunák a fürdők részeit képezik, így egyértelmű, hogy a mi kultúránkban fürdőruhában használjuk a szaunákat, kivéve a nem koedukált fürdők szaunahelyiségeit. A finnek melegedés közben nyírfalomb-köteggel csapkodják magukat, itthon ez sem szokás. A szaunában általában hetven és kilencven Celsius fok között van a hőmérséklet, de lehet akár százharminc fok is. Gyakran locsolnak a kövekre illóolajos vizet, ennek hatására a levegőt még melegebbnek érezzük, mint amilyen valójában.

Fontos, hogy a szaunát ne étkezés után, vagy közvetlenül előtte használjuk, hanem az étkezések között. Tilos a szaunát hat év alatti gyereknek igénybe vennie, valamint epilepsziásoknak, vese- és szívbetegeknek és olyanoknak, akiknek ízületi gyulladásuk van.

Hetente kétszer-háromszor egészséges megizzasztani magunkat, s szaunázás előtt mindig tusoljunk le, de törölközzünk is meg, hiszen a bőrön lévő víz akadályozza az izzadást. Egyszerre maximum tíz percet töltsünk odabent, majd hideg vízzel tusoljunk le, ezt még kétszer kell megismételni egy alkalom során. Fontos, hogy ha háromszor végigcsináltunk a tíz perc szaunát és a hideg zuhanyt, utána pótoljuk a folyadékveszteséget, és mindenképp pihenjünk egy kicsit.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások