Közösség

Vizsgázzunk gyerekek!

2992

Már decemberben megkezdődik az őrület minden főiskolán és egyetemen. 2007-ben azon kaptam magam, hogy itt a karácsony és még ajándékok a holdban. Miért? Miért? Teszem fel a kérdést. Mért kell a vizsgaidőszaknak megkezdődni már karácsony előtt két héttel? Nagyon ki is készített. Aztán végül mi törtét? Tavaly már csak január elején kezdődtek azon a kínzások.

Szóbeli

Tanuljak? Minek, úgyis megoldom valahogy - válaszolom meg magamnak minden egyes alkalommal, mikor szóbelizi megyek. Két lehetőség van: tanulsz mint az állat, kihúzol egy béna tételt és megbuksz, vagy elmész úgy, hogy semmit nem tudsz, és majd csak lesz valami. Általában az utóbbi mellett döntök, de volt már példa az elsőre is vagy vegyesen. Na igen A nem tanulok és elmegyek vizsgázni az azért vicces tud lenni.Tavasszal Gazdasági jogból vizsgáztam, bementem lesz ami lesz alapon. Tanár kérdez, én persze nem tudom.

- Szeretnék találkozni magával még egyszer – kezdi a tanár. Ezt hallva elővettem kis bájos mosolyom és így szóltam.
- Tanár úr, nincsen időm még egyszer eljönni, Amerikába megyek dolgozni egy hét múlva. Kérdezzen még egyet – kértem vigyorogva és szempillám rebegtetve. Persze tanár kérdezett.
- Jó, de ha nem tudja jön még egyszer.
- Esküszöm – mondtam, de tudtam, hogy úgy is tudni fogom, olyan nincs, hogy nem. És persze tudtam.

Hugi Eu tanulmányokból volt ma vizsgázni, tanár bement a vizsgára…egy kupac leletet tartott a kezében, és az oldalát fogta. Közölte velük, hogy tegnap elesett és eltörött a bordája. Vizsgáztatni nem tudott. – Milyen jegyet adnának maguknak? – kérdezte, majd elővett egy papírlapot, amin a vizsgára bejelentkezettek nevei voltak. Mindenki bediktálta hányasra tudja, persze csak úgy röpködtek a 4-es 5-ösök. – Köszönöm, hogy eljöttek, a jegyeket este felteszem a Neprunra. Viszontlátásra – mondta és elment. Ezt nevezem én máknak. Színtiszta máknak. Nem kell nyervogni, bájologni.

Van olyan tanár akiről köztudott…márpedig ez a pasi a csajok melleit nézi vizsga közben. Ennek megfelelően jó mélyen dekoltált blúzt veszünk fel, tudjuk ez a nyerő. Volt ilyen vizsgám is. Bementem, tancsi megkérdezte, miről szeretnék beszéli…mivel tétel nem volt. Mondtam valamit, amit tudtam. Elmondtam mindent ami eszembe jutott róla, beszélgettünk róla egy kicsit, majd közölte – Hát, azt hiszem ez csak egy 4-es – közben persze a mellem stírölte. Kimentem és felháborodva közöltem a még jelenlevő lányokkal, hogy csak egy 4-est ér a mellem. Persze az ilyen típusú tanár előszeretettel buktatja a fiúkat. Nincs melled, lóg valami a lábad közt, akkor buktál. Mindegy mit mondasz, mit csinálsz, tanulsz nem tanulsz. Buktad. Ha nem, akkor nagyon nagy májer csávó lehetsz….csípi a tancsi a búrád ennyi, vagy csak szimplán jófejnek tart. Ő az a típus aki nem igazán a tudást osztályozza.

Tanulós vizsgázós téma? Hát az pedig azért vicces, mert még akkor is van, amire azt mondod, nem tudod. Makro vizsga ötven tétel, kettőt kell húzni, kihúztam mind a kettőt egyikről fogalmam sincs mi van – gondoltam na jó akar haza is mehetek, itt nincs kecmec, nincs kibúvó. Írjunk már egy ZH-t, minek kell teljes vizsgával nyaggatni a népet? Sokkal jobban szeretem azokat a tárgyakat amiből van két vagy három ZH a félév során aztán kapunk egy jegyet. Gyakorlati jegyes tárgyak, vagy max a tanár jófej.

Írásbeli vizsga

Azt hiszem ez a kedvencem. Puskázási módszerek tökélyre fejlesztése - a lehető legészrevehetetlenebb módon szerezni gyorsan jó jegyet. Persze ott áll előtted a másik is…Tanulsz mint az állat, mondjuk 48 órán át, alvás nuku, és még így sem biztos, hogy ott vagy a szeren. Puskát is képtelen vagy csinálni? Ott a könyv vagy a féléves jegyzet…eléggé necces túl nagy, zörög-csörög, mindent csinál és még a kérdésre sem találod a választ benne. Csinálhatsz a jegyzetből nagyon praktikus kis könyvecskét, kicsi, elfér mindenféle helyen. Tudod hova rakom? Nem? Jó én sem, akkor döntöm el, mikor megtudtam már hol ülök. Mert persze ülésrend az kell, anélkül nem élet az élet. Beülsz, körülnézel, kik ülnek melletted…á ott egy stréber - fedezed fel a szomszédod. Király, akkor már csak az a kérdés, hogy egy csoport lesz vagy több. Hát persze, hogy több. Puska elő…körülnéz. Tanár fenn van az előadó tetejében, telefonál, beszélget vagy csak szimplán bambul a semmibe esetleg az asztalnál ül, és a létező legnagyobb méretű napilapot olvassa. Puska ki a padra, és már készül is a ketteske. 

Pénzesebbek, okosabbak vagy nem is tudom, talán lustábbak, azok akik nem képesek meg hajtogatni egy puskát, na ők használják a laptopot – bár szerintem azért az nagyon nagy – vagy a PDA, ami jó, kicsi és okos. Otthon szépen lemented a puska anyagát, és az okos szövegszerkesztőknek hála rá tudsz keresi egy-egy szóra ami a kérdésben szerepel. Na és persze netezni is tudsz vele és Gúgli bácsi meg Wiki néni mindig segít és mindig okos.  Volt olyan vizsgám, amire elmentem és ötös ett, azt sem tudom miről volt szó. Ez senkit nem zavar, jó volt a puska, a tanár pedig hülye.

Tanárfüggő, de ha puskázol, akkor is egyest kaphatsz. Állítja, hogy azért mert ismeri az összes létező puskát, amit le lehet tölteni puska.hu-ról. Ti el tudtok olvasni és ki tudtok javítani kétszáz darab négy oldalas, szín esszé dolgozatot délután egy és este nyolc között? Lehet, de az is tuti, hogy fogalmad sincs miről olvastál. Vicc volt, jogi alapismeretek témában történt meg az eset. Fogalmam sem volt mi is a stájsz. Első és utolsó oldalra leírtam mindent, ami az adott jogi témában eszembe jutott. A két belső oldalt teleírtam, de sem a joghoz, sem hasonló dolgokhoz nem volt köze. Két receptet írtam a belső oldalakra. A vizsga délután egyig tartott, hazajöttem ettem, ittam és persze neteztem. Este megnéztem ETR-en: Jogi alapismeretek teljesítve, 4-es…Azt hittem rosszul látok. Akkor jöttem rá, hogy igaz! Igaz az amit mondanak róla. Dolgozatok repülnek…ha a tied az asztalra esett átmentél, ha nem, akkor új próba.

Ilyen a magyar felsőoktatás? Szívás. Neked milyen tapasztalataid vannak? Minden egyes vizsgaidőszakom azzal telik, hogy számolok. Előző félévben ennyit teljesítettem, most ennyi kell, akkor nem kell fizetnem. Illetve kell, majd ha befejeztem. Az még messze van, túl messze. Most nem érdekel. Majd mikor a diplomával együtt benyújtják a számlát, és azt be kell fizeti vagy nincs diploma.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások