Étel+Ital

Juli fázik

2980

Az utóbbi hetekben eszelős hideg lett. És tart is még egy darabig. Nem azt mondom, hogy szokatlan, de a tavalyi enyhe tél közel sem kívánt meg ennyi praktikát, hogy ne fázzunk. Nagyanyám, amikor nála voltam, mindig csekkolta, hogy hány réteg ruha van rajtam: kis trikó, rövid ujjú, hosszú ujjú, kötött pulcsi, mellény, kardigán, anorák, ja és persze pamut bugyi, vastag harisnya, nadrág és mehettem korizni, hócsatázni. Ma már a legritkább esetben megyek hógolyózni, mert hó az nincs, de cudar hideg az van. Szerencsés vagyok, mert már a második telemet töltöm egy olyan lakásban, ahol szinte semmit sem kell fűteni, mert két oldalról fűtenek a szomszédok, alulról a hőcsövek, és szigetelés is pöpec. 

Emlékszem még korábbi lakásaimra, ahol majd megfagytam, és rengeteg igyekezetembe került, hogy kellemesen érezzem magam. Az első és legfontosabb praktika volt, amit a nagyitól tanultam: réteges öltözködés. Kevés jobb dolog van annál, mint amikor az ember egy szál pendelyben rohangálhat a lakásában, de ha annak az adottságai nem megfelelőek, esetleg spórolósra vettük a figurát és nem huszonhat, hanem csak húsz Celsius fokra melegítjük fel a lakásunkat, akkor bizony fel kell öltözni rendesen. Az is fontos, hogy a radiátor, fűtőtest környékét ne pakoljuk tele, ne torlaszoljuk el, mert a bútorok és egyéb cuccok felveszik a hőt és nem is továbbítják. A szigetelés a legfontosabb dolog, ha meleget akarunk és nem égbeszökő fűtésszámlát, ezért még a hideg beállta előtt nem árt szigetelni ajtókat, ablakokat. Ha ez elmaradt - mondjuk pénz hiányában -, hát varrjunk, vagy vegyünk ablakok közé helyezhető szigetelő párnákat. A legjobb a szivacsdarabokból álló, valami vicces vagy épp teljesen egyszerű szövettel bevont guriga, esetleg kiszuperált takarókat is átalakíthatunk, amit a két ablak közé helyezve szigetelhetünk. Az ablakok köré nagyon egyszerű ráragasztani szigetelőszalagot, tudjátok azt a szivacsosat, aminek az egyik fele öntapadós. Pár fokkal biztos melegebb lesz a lakásban, ha a nyílászárók megfelelően vannak szigetelve. 

Az Energia Klub szerint nem is az a fontos, hogy meleg legyen, hanem hogy megfelelő legyen a páratartalom. Párásítsatok! Én ezt úgy szoktam megoldani, hogy amikor zuhanyzom nyitva hagyom a fürdőszoba ajtót, onnan rengeteg pára megy a lakásba, illetve a klasszikus párásítási módszereket is bevetem, ha szükséges. Kis cserép- vagy üvegedényt helyezek a fűtőtestre, némi illóolajat csöppentve a vízbe, és nem csak a páratartalom lesz megfelelő, hanem a lakás illata is. Mivel télen is kell szellőztetni, az energiatakarékosság jegyében nem árt azt okosan végezni, rövid legyen, de hatékony. A téli szellőztetés nem tart tovább három percnél, ilyenkor kinyitok minden ablakot, ajtót, és már ki is suhant a használt levegő, de nem hűltek a falak, talán még a levegő sem. Ha van roló, redőny vagy hasonló, azt este eresszük le, de napközben mindenképpen legyen felhúzva, mert hiába érezzük úgy, hogy a téli nap ereje kevés, ha besüt a lakásba az üvegeken keresztül, az nagyon sokat tud dobni a hőmérsékleten, viszont este meg lehúzni jó, mert sok-sok hőrészecske beszorul. Néhány praktikus eszközzel is rengeteg energiát spórolhatunk és lehet melegebb az otthonunkban. Bármelyik barkácsboltban lehet venni hő-tükörfóliát, amit a radiátor, a fűtőtest mögé szerelve jó néhány fokot megspórolhatunk, illetve a meleg jobban sugároz, mint a sima falról. Ráadásul nem kell maximumon pörgetni a fűtést, ez éjszaka és nappal, amikor nem vagyunk otthon is lebegjen a szemünk előtt, elég, ha ezekben az időszakokban tizenhét Celsius fok körül fűtünk csak.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások