Szépség

Kis színes körmöket hordunk

2952

A körömfestés sem mai találmány. Egyiptomi fáraók hosszú, aranyozott körmöket hordtak, ha sajátjuk nem nőtt meg eléggé, akkor pótkörmöket helyeztek az igazira. A Ming dinasztia alatt, kínai nemesek is előszeretettel növesztették meg a körmeiket és arannyal, ezüsttel színesítették azokat. Az ókori görögök, rómaiak hennafestékkel pingálták a körmeiket, a gazdagok arany- és ezüstfestékkel. Júdeában az is divat volt, hogy egy tűvel festéket juttattak a körömmátrixba, így az már eleve színesen nőtt ki. Fájdalmas volt, persze. A kíméletes manikűr Franciaországban terjedt el, a XIX. században, amikor dr. Sitté rózsafapálcával manikűrözött, és ezt a szakmát húga tovább is vitte. Az iparosodás elhozta a körömkozmetikát is, megjelentek a reszelők, a lakkok. Eleinte, csak a köröm középső harmadát lakkozták, a bőr felőli fehét holdacska és a körömvégek szabadon maradtak. A körmöket pasztákkal tették csillogóbbá. A Revlon készítette az első olyan festékanyagot, amit már körömlakknak lehet nevezni, a húszas évek elején. A másik nagy körömlakkgyártó cég az Orly, ami szentül meg van győződve róla, hogy ő találta fel a spanyolviaszt, pontosabban a francia lakkozást. Saját sztorija szerint 1975-ben megkérte egy hollywoodi rendező, hogy olyan körömlakkot adjon a színésznőinek, ami mindenféle szetthez, figurához, alakítandó szerephez illik. Ekkor tanácsolta a körömvég fehérítését, a köröm fényesre festésével kombinálva. Nos, hogy miért nem hálivúdi lakkozás a francia? Mert Jeff Pink, az Orly alapítója, ezt a lakkozást Párizsban látta egy haute-couture bemutatón. Azóta már műkörmöket - ezzel igazán nehéz az élet  -, előre gyártott mintákat, matricákat, strasszköveket használunk. Bár én esküszöm a tűzpiros lakkra és a rövid körmökre! Szexi! És most azt hiszem megtaláltam azt a körömlakkot, ami mindenki kedvenc márkájához, mondjuk a Chanelhez igazíthat. Te lakkoznál logót?

Tárolás

Talán a körömlakk az első dekorkozmetikum amit kipróbálunk. Emlékszem már ovis koromban is előszeretettel pingáltam az ujjacskáimat anyukám gyöngyházfényű körömlakkjával. Talán a szempillaspirál után a körömlakk, amit igazán szeretek, ha már kozmetikusról van szó. Én a hűtőben tartom a körömlakkjaimat, mert hő és fényérzékenyek, ha melegben tárolod, akkor hamar besűrűsödik, fény hatására pedig a színét változtatja, tehát a legjobb, ha a hűtőben tárolod. Egyébként, ha besűrűsödik a lakk semmiképpen ne körömlakklemosót vagy, ami még rosszabb acetont önts bele, mert onnantól kezdve használhatatlanná válik a cucc, képtelenség lesz egyenletesen egy-két rétegben felkenni és a színe is megváltozik, ráadásul a lemosó hajlamos elválni a lakktó, mert más a sűrűsége. Lehet kapni lakkhígítót, nem nagy befektetés és időtlen időkig elég, hacsak nem vagy körömkozmetikus. Mindig figyelj oda, hogy lakkozás után nem kentél-e festéket az üvegcse szájára, mert, ha igen, akkor a következő használatig az éppen meg fog kötni és szinte képtelenség lesz letekerni a lakkos üveg tetejéről az ecsetet, ilyenkor még el is törhet, és használhatatlanná válik a dekorcucc. Minden lakkozás után töröld le acetonos vattával, de inkább papírtörlővel a lakkos üveg száját, a vatta hajlamos szöszözni és az elég rosszul tud kinézni, amikor lakkozásnál egy hosszabb pöszmét felkensz a körmödre. 

Technika

Sokan előszeretettel rázogatják a körömlakkot, pedig erre semmi szükség, elég ha a két kezed között megpörgeted néhányszor, a rozsdamentes acélgolyót felkeverik neked. A rázás során előfordulhat - főleg gyengébb minőségű lakkoknál -, hogy légbuborék keletkezik a festékbe és ez a körmön elég furán mutat. Szóval nem rázva, keverve. A szép lakkozás egyik feltétele az alapozás. Miután szépen levágtad a körmödet, olívaolajjal leápoltad – tizenöt perces olívaolaj pakolás csodákra képes -, zsírmentes és száraz a kezed nekiveselkedhetsz a mutatványnak. Először is alapozz, ezek egyenletessé varázsolják a körmödet és megvédenek az elszíneződéstől. mielőtt a színt felviszed győződj meg róla, hogy z alapozóréteg megszáradt, ezt úgy tudod megtenni, ha két körmödnek a felületét összeérinted, érezni fogod, ha már nem ragad, ha mégis, akkor sem fog nyomot hagyni, mintha az ujjaddal nyomkodnád, és zsíros sem lesz. Akkor jöjjön a lakkozás, ellenőrizd az esetet, hogy egyenesek-e a szálai, egy rossz ecsettel kész gyötrelem a festés. Ha elálló szálak vannak az ecseten, távolítsd el egy kis ollóval. Mindig vékony rétegeket kenj a körmödre, a felesleget húzd le a lakkos üveg szájánál. Én úgy szoktam, hogy az egyik felét lehúzom az ecsetnek a másikkal festek, így nem lesz vastag a lakkréteg és hamar megszárad. Mindenképpen két réteget kell felkenni a színből, mert így egyenletes és tartós lesz, a rétegek felkenése előtt mindig száradjon meg a festék! Igen, időigényes, de szép. Ha tényleg a tökéletességre és tartósságra törekszel, akkor egy könnyen száradó, átlátszó körömlakkot húzz a már száraz színes lakkrétegre. Kész vagy? Akkor még egy kis bőrápoló olaj és kész is. Persze bíbelődhetünk még strasszkövekkel, matricákkal, kis kutya fülével is, kinek-kinek igénye szerint.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások