Közösség

GÁZ van...

2939

Tudom, rengetegszer halljuk, mindenfelől. Bár sokan legyintünk rá, hiszen minket már úgysem fog érinteni, ha korábban elkezdtük volna, már akkor is késő lenne. Eddig bizakodó voltam, különválogattam a műanyag palackot, papírt, amit lehet, nem hagyom stand by módban a tévét, energiatakarékos izzó, miegymás. De mindenfelől butítanak minket, valóban keveset tehetünk mi magunk, ha a nagyobbak nem szállnak be.

Svéd kék-sárga lakberendezési áruház. Hosszú ideje hangoztatják, hogy ők aztán védik a környezetet, de az igyekezet csak a minimálcsomagolásban nyilvánul meg: veszel 6 darab borospoharat és nincs teteje a doboznak, hogy esetleg normálisan haza tudd vinni. Ja és persze papírszatyor van. Ez egyébként kezdetnek nem rossz, de inkább szó szerint parasztvakítás, hiszen a lámpaosztályon fényárban úszik minden, az 50 karos csillártól a lávalámpáig. Nem értem a vitrinekben kiállított gépeket sem, amik a nyitva tartás ideje alatt folyamatosan terhelik a bennük lévő bútorokat. Ezek szerint ők a környezettudatosságban csak eddig jutottak. 

Válság is van. Ne higgyük, hogy ez csupán abban nyilvánul meg, hogy bezárnak a gyárak, létszámleépítés van és olyan magas a hitelek törlesztőrészlete, hogy ha van munkánk, akkor sem tudjuk kifizetni. Nem jön a gáz Oroszország felől. Tévedés, ha azt hisszük, hogy a kétségbeesett, válságban lévő országok majd háborúzni fognak egymással és így lesz szépen vége a kis országunknak. Ennél sokkal egyértelműbb a támadás, például halálra fagyhatunk, mert ők döntik el, hogy lesz-e meleg, vagy sem. Számos iskolában már nincs fűtés, de a hatalmas hipermarketekben fűtik a hűtőpultot is. Kellemes meleg van, amikor bemész, jó érzés kiolvadni a parkolóból pulcsiban berohanás után, de ha megnézzük egyik helyen sincsenek zárt hűtőpultok, tejes, joghurtos részek. Szépen áramlik ki a hideg, amit aztán jó erősen kompenzálnak a fűtéssel, hogy mi ne fázzunk. 

Választhatunk persze alternatív fűtési módokat, erre hasznos tanácsokat is kapunk az egyik kora esti közéleti műsorból. Ezek naná, hogy rém egyszerűek, szinte bárkinek a rendelkezésére állnak. Többek között láthatjuk a fatüzeléses kazánt (WOW!), a faelgázosítót, ez már potom négyszázezerért a miénk lehet és a jól ismert napkollektort is, amit nekünk, szegény laikus nézőknek nemes egyszerűséggel úgy magyaráznak el, hogy: olyan mint a hűtő, csak nem hűt, hanem fűt. Hát, köszönjük! A riporter kedvesen közli a műsor végén: “Látják, kedves nézőink, biztos nem fogunk fázni ezen a télen sem.” Persze hogy nem. Ha van zsebben alap 3 milliónk és plusz 70%-os felárral SOS-ben felrakatjuk a napkollektorokat, szólunk a cserépkályhásnak, akinek már jövő télre előre megvan az összes megrendelése, akkor valóban nem lehet semmi gond. Amit a tévések nem ajánlottak: készíthetünk sörkollektort is, de ahhoz meg minimum 2 hétig non-stop házibulit kellene tartani, mert csak akkor gyűlne össze annyi sörös doboz.

A környezetvédelem, valamint a gázválság jegyében érdemes 1 fokkal lejjebb tekerni a fűtést, ami állítólag 7 %-os megtakarításként jelentkezik a következő számlán. Ez nagyszerű,de mivel csökken a tüzelőanyag fűtőértéke (ezt mondjuk nem értem, hígítják?!) nemhogy csökkenni fog a számla, hanem ilyen hidegben minimum dupla annyit fűtünk, szóval ott vagyunk, ahol a part szakad. A csodás tanácsot egyébként a Budapesten kiállított jégszobrok egyike mögött olvashatjuk, nevezetesen a mamutbébiénél. A kiállításon már kihalt és kihalófélben lévő állatokat formáztak meg ilyen módon. Azt hiszem (kissé ugyan morbid), de hamarosan bővíthetjük a kört és megtalálható lesz 1-2 néni, bácsi szobra is: X.Y., aki 1 fokkal lejjebb tekerte ugyan a fűtést, de a következő havi gázszámlát már így sem tudta kifizetni, a gázt elzárták, a néni megfagyott…

A saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy minden mindennel összefügg és igenis el kell kezdeni megváltozni, mert ennél azért mindenki szebb jövőt szeretne.


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások