Közösség

A fészbúk jó, értem?

2932

A facebook közösségi oldal megosztja az embereket, hiszen teljesen eltér a megszokott oldalaktól. Kapcsolatot azonnal tudunk létesíteni ugyan akár az iwiwen is, képeket tölthetünk fel magunkról, sőt megjelölhetjük, kik vannak a képen. Megjelentethetünk hirdetést is, mindenfélét, és keresgélhetünk akár munkát is más országokban a facebook segítségével. Sok minden hasonlóan működik, mint más közösségi portálon, mégis a facebook az igazán nyerő. Lehet rajta játszani, kvízeket kitölteni, a rajongója lenni akár Jean-Paul Belmondónak, és akár vicceskedhetünk egymással az állapotmegjelölésen is, hiszen azonnal kommentezhető, ráadásul egymás profiljára is írhatunk ha akarunk, az úgynevezett Wall-to-wall opcióval. Ráadásul ha nagyon nem bírunk magunkkal mit kezdeni, akkor kitölthetnünk számtalan kvízt, ajándék ikonokat küldözgethetünk, és játszhatunk.

Sexy Christmas Hug ajándékba

A közösségi oldalon minden idők legtöbb kvíze fedezhető fel, egészen onnantól, hogy melyik southpark figura vagy, odáig, hogy hogyan szeretsz szerelmeskedni. A kvízek mindegyikét aztán tovább tudjuk küldeni másoknak, de akár skippelhetjük is ezt az opciót. A vicces, hogy a tesztek végeredménye megjelenik minden ismerős facebook home oldalán, de nem a profilján, így tovább is mehet a kör, ha akar más kommentezhet is például ahhoz a tényhez, hogy a Jóbarátokból Ross karaktere vagyunk. A facebook abban is különleges, hogy ikonokkal kedves pillanatokat szerezhetünk ismerőseinknek, küldhetünk  kedves ölelést, jó karmát, modern talking posztert, nyolcvanas évekbeli hajlakkot, és még sorolhatnánk napokig, mert annyi mindent lehet. Ha valakinek születésnapja van, akár virágot, vagy tortát is küldhetünk neki, persze ezeket is csak ikonok formájában.

Játszani, játszani, játszani

Teljes a rácsúszás ismerőseim körében a Pet Society játékra, melyben saját kis állatkát etethetünk, versenyeztethetünk, berendezhetünk neki egy lakás, és labdázhatunk vele addig, amíg össze nem gyűjtünk egy új francia ágyra való pénzt. A rossz az, hogy ha én éppen labdázom Pirivel, de átjön hozzám Béla egy másik gépen, és megcsókol, akkor én ebből mit sem látok, hiszen labdázom. Valószínűleg ez lesz a következő lépése, sőt azt is elképzelhetőnek tartom, hogy azért, hogy többen játsszuk a játékot, fizetnünk kell. Érthető, hiszen baromi jó mulatság. Vannak más játékok is, egyesek rajta vannak a pókeren, a Word Challenge-en, mely egy szókirakós játék.

Partik, marketing

Ha bármilyen eseményt szervezünk, legyen az akár egy házibuli, érdemes feltenni a facebookra, és meghívókat küldeni azoknak, akiket meg szeretnénk hívni. Ekkor megjelenik az illető e-mailjében is, hogy milyen eseményre hívták és vissza tudja jelölni, hogy elmegy vagy nem, vagy még gondolkodik rajta. Ha van egy party, amire szívesen elmennénk, érdemes rákeresni, mert egész biztos, hogy van már arról infó, így bejelölhetjük és megjelenik az ismerőseink oldalán, hogy melyik bulira szeretnénk menni. Ezt kiegészítve úgynevezett fun-ja, azaz rajongói lehetünk bárminek, amit szeretünk. A Túró Rudinak, a víznek, Madonnának, a Chemical Brothersnek, bárminek.

Kritika

Mindenre lehet és ér is fanyalogni, a minap belebotlottunk egy írásba, ami azt vesézte ki, milyen károsak az ilyen oldalak az emberi kapcsolatokra, hiszen hol vannak már a kézzel írott levelek, hol van már annak személyessége. Fanyalgott azon is, hogy ahelyett, hogy kitöltene valaki egy kvízt, amit a barátja küldött neki, miért nem találkozunk inkább egymással, és miért nem élőben beszéljük meg, hogy ki melyik droghoz hasonlít leginkább. Jogos kritikák ezek vagy konzervatív kötözködések, hisz a világ az internettel igen furcsa kanyart vett.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások