Test

Szívunk egyet?

2926

Cigizünk. A szerkesztőségünk minden tagja. Bár most Lilla kitalálta, hogy ő idén nem gyújt rá, de az újévi fogadalmaknak nem hiszünk, és ismerem annyira, hogy tudjam, amint becsavar egy kis piától, máris cigózni fog, mert szereti! Zsófit láttam már három hónapig méregteleníteni, majd idegből úgy rágyújtani, hogy majdnem elájult, én meg tavaly, háromszázhatvanötször szoktam le a cigiről. Annyira rajta vagyok, hogy most is lóg a számban, bár nincs meggyújtva, mert nem lehet a szerkiben - hála Istennek - cigizni, de már készülök rá, hogy kimegyek! Ennek ellenére, képzeljétek el, hogy nem vagyok nikotinfüggő! Hogy ezt honnan lehet megtudni? Megmutatja a Fagerström-index. Gyanakodtam már korábban is, hogy ez nem normális, ami nálam van a cigivel kapcsolatban, ugyanis hétvégeken, amikor nem dolgozom, van, hogy egyáltalán nem gyújtok rá, sőt ez a jellemző. Hétvégén nuku cigi, kivéve, ha elmegyünk bulizni, de napközben eszembe sem jut. Amikor hétvégén leülök dolgozni, akkor már más a helyzet. Úgy látszik valamiért a melóhoz kötöm a cigizést. Persze akkor szoktam rá ennyire a cigire, maikor a tévénél melóztam, klasszikus szerkesztőség volt, mindenki cigizett, kávézott és káromkodott. A Fagerström-indexszel egyszerűen lemérheted a nikotinfüggőséged mértékét.

Teszt

Ébredés után mennyi idő telik el, mire elszívod el az első cigit?
5 percen belül (3pont)
6-30 perc között (2pont)
31-60 perc között (1pont)
60 perc után (0pont)

Nehezen állod meg, hogy ne gyújts rá ott, ahol „tilos”?
igen (1pont)
nem (0pont)

Melyik cigarettáról mondanál le a legnehezebben?
a reggeli elsőről (1pont)
a többiről (0pont)

Hány cigarettát szívsz naponta?
10-nél kevesebbet (0pont)
11-20 (1pont)
21-30 (2pont)
31-nél többet (3pont)

Gyakrabban dohányzol az ébredés utáni első órában, mint később?
igen (1pont)
nem (0pont)

Dohányzol, ha olyan beteg vagy, hogy fel sem tudsz kelni az ágyból?
igen (1pont)
nem (0pont)

Íme az értékelés: Ha 0-2 pont között értél el, nincs függőséged; 3-4 pont között enyhe függőséged van, 5-6 pont elérésénél közepes függő vagy, 7-8 pont erős függőséget jelent, 9-10 pont esetén nagyon erős függőséged van!

galesz

Nézegess képeket, amit egy szorgos blogger gyűjtött össze! 

Cigiről leszokni

Függőségben a cigi durvább, mint a heroin. Az amerikai nemzeti drogkutató intézet munkatársa, Jack Henningfield hatos skálán ábrázolta a drogok elvonási tüneteinek intenzitását. A marihuána 1-es, az alkohol 3-as, a heroin 5-ös, a nikotin 6-os értéket mutat. Ezért is baromi nehéz letenni a cigit. A dohányosoknak egy csomó olyan szokása van, amit aközben tettek magukévá, miközben cigiztek, személyiségük is dohányossá vált, így nagyon nehéz ezen változtatni. Ha le akarsz szokni, semmi értelme a csökkentem vagy csak egy-egy alkalomhoz kötni a cigizést - csak a barátnőkkel, csak buliban, csak a reggeli kávéhoz -, a sok csak egy dohányzó életmód jellemzője. A személyiség nagyban dob az akaraterőn, és bizony sokan vagyunk függő személyek. Pszichológusok szerint a dohányzásról - és bármilyen más addikt cuccról - való leszokás lelki alkat kérdése. Viszont a dohányzás olyan függőség, amihez a genetikának is köze van. Függő hajlamot alakíthat ki az anya-gyermek kapcsolat hiánya. Mivel a nikotin fokozza a dopamintermelést, ami jutalmaz, így könnyen kitalálható, hogy dohányozni jó érzés, a jó érzetektől nem szívesen válunk meg.

Na, de mégis!

Szeretnél leszokni? Akkor vedd számításba, hogy milyen káros hatásai vannak a cigarettafüstnek, a nikotinnak. Rémisztő! Van, akinek már ez is elég, hogy végleg letegye a cigit, persze a legtöbb ember csak lelkifurdalást szerez a sok-sok ismeret által, és vannak, akik pont tesznek az egészre. Tényleg alkati kérdés, hogy hogy áll a témához. Leszokhatsz akaraterővel, tapasszal, nikotinos rágóval, cukorkával, biorezonanciával, akupunktúrával, sőt szurival is! Svájcban olyan injekciót igyekeznek kifejleszteni a kutatók. Ez a vakcina olyan ellenanyagot termel a szervezetben, amely megakadályozza, hogy a nikotin eljusson az agyba, így az nem termel dopamint, tehát a dohányos nem élvezkedhet. Az erős dohányosok negyven százaléka szokott le a cigarettáról a tesztidőszak alatt. Természetesen megelőzésre a legalkalmasabb, évente egyszer kell beadni az injekciót, ami várhatóan jövőre már elérhető is lesz.

Káros persze, de mégis...

Elnézve a múlt század közepén készült amerikai mozgóképeket, elég megdöbbentő, hogy minden képkockán cigizik valaki. Sőt, kedvenc sorozatomban, a Mad Men-ben is mindenki cigizik, a terhes nőtől kezdve a vezérigazgatóig mindenki! Emlékszem, életem első dohányzása tizenegy évesen volt, a barátnőmmel, egy tízemeletes panel tetején. Sophianae 100 C-t szívtunk. Ez C-vitaminnal átitatott, hosszú cigcsi volt. Dobáltuk le sorban a csikkeket a tetőről, persze, hogy észrevették, és nem engedtél el kisjuditkát nyaralni hozzánk. Szóval már akkoriban is igyekeztek tenni a cigaretta káros hatásai ellen, a mindenre jó C-vitaminnal. A nikotinban négyezer vegyület van, senki számára nem kérdés, hogy ezek a szervezetre káros hatással bírnak. Mégsem tesszük le, mert rá vagyunk cuppanva. Kell a reggeli kávéhoz, kell ebéd és szex után, kell meló közben, csak úgy kimenni, kell beszélgetéshez, bulizáshoz, olyan mint egy szeánsz! Ezek baromságok természetesen, tényleg csak és kizárólag arról van szó, hogy rászoktunk! Hiába ismerjük minden káros hatását, tapasztaljuk is akár, mégis kapaszkodunk azokba a hírekbe, amelyek arról szólnak, hogy egy nagyvárosban élő embernek tök mindegy, hogy cigizik vagy sem, a tüdeje, amúgy is tropa lesz. Példaértékűnek tartjuk azokat a városi legendákat, amelyek arról szólnak, hogy az ismerősünk nagyanyjának, a gyermekkori szeretőjének az apja tüdőrákban halt meg, pedig soha életében nem dohányzott, friss levegőn volt és tessék, mégis!

Dohányosok és nem dohányzók

Ma már elképzelhetetlen, hogy a moziban a filmvetítés alatt vagy a buszon közlekedve dohányozzunk. Ha valaki rágyújt a tömegközlekedési eszközön, az nagyon gáz, sőt, ha nem gyújt rá csak úgy száll fel, hogy az utolsó slukk füstjét már a buszon ereszti ki, az is vérlázító. Igen, nekem is, aki dohányzik. Persze vannak olyan dolgok, ami már nekem is sok, és szinte üldöztetve érzem magam. Néha - tényleg iszonyat ritkán - előfordul, hogy rágyújtok a HÉV megállóban, mert épp az orrom előtt megy el, és úgy gondolom, hogy épp van annyi időm, hogy elpippantsak egy cigit. Nos, ilyenkor komolyan sokszor szégyellem magam, úgy néznek rám egyesek. Dohányos pajtásaim sokszor mondták már, hogy üldözik a cigiseket, a társadalom üldözi őket! Hatalmas feliratokkal sokkolnak minket a cigis dobozokon, mindenki papol, mindenki kiakad, mindenki iszonyú antipatikusnak találja a dohányzókat, és a dohányosok persze nagyon szégyellik is magukat. Nos, ma reggel álltam a villamosmegállóban és nem kaptam levegőt a füsttől. Nem, senki nem fújta rám a füstöt, a szmogot az autók eregették, miközben álltak a piros lámpánál, hosszú-hosszú sorokban. Nekik ki szól, hogy ne füstöljenek? Őket miért nem rekeszti ki a társadalom, nekik miért nem kell elmenniük a füstmentes helyekről? A kulturált dohányzótól elvárják, hogy ne gyújtson rá ott, ahol esetleg nem dohányzók, ahol gyerekek, kismamák, öregek is vannak, ő kérdezzen rá, hogy szabad-e, akkor is, ha olyan helyen van, ahol lehet cigizni, és egyébként is szégyellje magát a káros szenvedélye miatt! És mi lesz a szmogot eregető több ezer vassal a városban?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások