Közösség

Hála és köszi a pornónak!

2921

A pornóipar, azaz szépen mondva a felnőtt film szakma burjánzik, már az internet berobbanása előtt is tette, amikor még csak az osztrák tiroli parasztos pornóhoz lehetett hozzáférni, pont abban a korszakban, amikor még a Tutti frutti is pornónak minősült. A felnőtt filmek fejlődéstörténetében elengedhetetlenné vált az internet, gyakorlatilag a net pornó nélkül nem lenne az, ami ma, hiszen kimutathatóan számtalan webes alkalmazást és fejlesztést köszönhetünk a filmes műfajnak. Nem lenne ennyire nagy és gyors az internet, ha nem lenne pornó, állítja a PCWorld.

Online fizetés

Na igen, ahhoz, hogy bevétel is származzon a pornóból, ki kellett találni valamilyen alkalmazást, így aztán Richard Gordon megalkotta még 1990-ben azt az elektronikus kártyás rendszert, amivel sokáig fizetni lehetett az interneten. Érdekes adat, hogy már 1999-ben a pornó letöltésekből 1,3 milliárd dollár bevétel keletkezett összesen, mely az internet kereskedelem közel 10 %-át tette ki akkor. Ma erről nincs pontos adat, valószínűleg nincs is annyi számjegy a matematikában, mint amennyi bevételt hoz ma egy évben a netes szex. A kártyás rendszert könnyebben kivitelezhető módszerek váltották fel, a mobiltelefonok terjedésével már sms-ben is tudunk fizetni a tartalomszolgáltatásért, így aztán egész estés felnőtt filmeket tölthetünk le a gépre egy egyszerű sms kóddal. Ma már könyveket, dvd-ket, ajándéktárgyakat is vásárolhatunk a neten, hála a pornónak.

Spamek és vírusok irtása

A kéretlen levelek a kilencvenes évek vége felé bukkantak fel, és a száraz statisztikáknak hála most már tudjuk, hogy 2001-ben és 2002-ben minden ötödik spam valamilyen szexoldalra hívta a címzetteket. Idővel mindenkit bosszantani kezdtek, ezért a megoldáson dolgozva eljutottunk odáig, hogy 2008 októberére minimálisra sikerült visszaszorítani a spameket. ( Kivéve az olyan mailcímeket, melyek publikusan keringenek a neten, de azokat is át lehet irányítani a spam mappába így a teljes mappa törlésével könnyen megszabadulhatunk azoktól. ) A vírusokat pedig szép számmal be lehetett nyelni szex tartalmú videók és képek letöltésekor, főleg a híres trójai vírust, mely ellen szintén a programozók léptek fel. 

Videók és a cset

A legelső videók a neten természetesen szextartalmúak voltak, és sokáig csakis ezek tartoztak a netes videózás fogalma alá. Tudjuk jól, hogy a a jpeg alapú webkamerás módszerrel egész nap lehet még ma is csajokat nézni a neten, ahogy teszik a dolgukat vagy épp nem teszik. Szinte mindegyikükkel lehetett csetelni is közben, itthon ezt legelőször Elizabeth King kezdte el. Azt hiszem az élő webkamera fogalma akkor vált pornómentessé, amikor egy amerikai cica életét lehetett nyomon követni a lakásban. A videó és a net történetében jelentős lépés akkor következett be, amikor ráébredtek a pornó site-ok tulajdonosai, hogy sokkal gyorsabbnak és mindenki által elérhetőnek kell lennie az oldalaiknak, így további fejlesztéseket öltek abba, hogy ma már úgy nézhessünk bármilyen tartalmú videót, ahogy ma tesszük. Egyértelmű, hogy a saját videó feltöltése legelőször szextartalmú oldalakon vált ismert szolgáltatássá. A csetelés pedig alap szolgáltatássá vált mindenhol, facebook, gmail, meebo, msn, skype, icq, felsorolni sem lehet, annyi van. A pornónak köszönhetően tágult a netes világ olyanra, mint amilyen ma, ráadásul a 3 G-s mobiltelefonokkal már a zsebben is elfér bármilyen felnőtt film.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások