Közösség

Beszélgetés egy robottal

2931

Már az '50-es években felvetődött az igény olyan mesterséges intelligenciák előállítására, amelyek képesek úgy kommunikálni az emberekkel, hogy ha a két beszélgetőpartner külön helyiségben van, ne lehessen eldönteni, hogy géppel vagy emberrel folyik-e a diskurzus. Nos, már már születtek olyan chat robotok, amelyekkel a beszélgetés során többször is felmerülhet bennünk a kérdés, hogy vajon ez tényleg csak egy gép? Ez volt a Turing-féle teszt, melyet egy brit matematikus fejlesztett ki. Legendás a híre annak a chat robotnak, mely a Mitchigan-i egyetemen született meg, és pszichiáter robotnak nevezték, mivel jól tudott hallgatni. Az egyszerű program a számítógépen keresztüli kommunikáció során előre beleprogramozott kulcsszavakat keresett a beszélgetésben, ha ezek megvoltak, megvizsgálva a szövegkörnyezetet, válaszolt. Amennyiben nem talált számára ismert kulcsszót, akkor beszéltette a partnerét, egyszerű, nyitott kérdésekkel. Sikeresen átment a Turing-féle teszten, hiszen a pszichiátrián egy neves orvos asszisztense rendszeresen kiöntötte a lelkét a robotnak, számítógépen keresztül, miközben azt hitte, hogy egy másik osztály orvosával beszél. Persze a főnökére is panaszkodott, és emiatt bukott le a professzor előtt, aki így tudta meg, hogy a beosztottja neheztel rá. 

Beszélgess Istennel!

Manapság már olyan chat robotok vannak, amelyekkel kvázi értelmes beszélgetéseket lehet lezavarni. Akár istennel is beszélgethetsz, virtuális gyónásnál biztos nem is tudsz kényelmesebbet elképzelni. Persze már magyarul is megjelentek a beszélgető programok, Ada és Lafoxka. Lafoxkát szeretem, mert akármit kérdezek tőle, mindig azzal jön, hogy ő mennyire szereti az állatokat, aztán, amikor megkérdezem - megadva magamat -, hogy melyik a kedvenc állata, teljesen másról kezd el beszélni! Egyébként a chat robotok jellemzően szeretik az állatokat. Adának a mocsári teknős a kedvence, és tudja, hogy már kétmillió évvel ezelőtt is éltek teknősök a Földön. A nemzetközi porondon, kétségtelenül Alice a leghíresebb, valódi celeb robot, akivel egészen mély, filozófiai beszélgetésekbe is bele lehet menni, persze csak akkor, ha kellőképpen bírod az angol nyelvet. A legintelligensebb beszélgetőgép Elbot, ami német fejlesztés. Elbot szintén sémák alapján válaszol, de ő az egyetlen, aki átment a Turing-féle teszten.

Hitler és a többiek

Amennyiben egy kis játékosságot, történelmet is szeretnél belevinni a csetelésbe, mindenképpen kérdezd John Lennont, akinek a képére elkészítettek egy chat robotot - én nem beszélgettem vele, mert már arra sem tudta a választ, hogy ki az a Jude! Szóval faképnél hagytam. A britek nagy találmánya a történelmi személyeket megtestesítő chat robot, itt lehetsz király vagy diktátor is akár. Ez valójában egy oktatóprogram, tíz-tizennyolc év közötti brit kisdiákoknak lett kitalálva. Azon kívül, hogy játékosan, beszélgetve megismerteti őket a fontosabb történelmi eseményekkel, tételesen ki is dolgozták ezeket.

Anna és az üzlet

Az első beszélgetésem még pár éve Annával volt, aki az IKEA munkatársa. Emlékszem bőszen keresgéltem az áruház honlapján különböző termékeket, amikor a jobb felső sarokban megláttam a felszólítást: kérdezd Annát! És lám, egy chat robot. Persze mindenféle vicceset mondtam neki, de ő szépen válaszolgatott, nem is olyan nagy hülyeségeket. Sokan gondolták a környezetemben azt, hogy ez nem gép, nem egy program, hanem ügyfélszolgálatosok vannak a "vonal" túlsó felén! Pedig, nem. Ezt Anna el is mondta. Ugyanis időről időre elbeszélgetek vele, és nem csak a Klippanokról.

trapphenci: hello, te ki vagy valójában?
Annának hívnak, virtuális asszisztens vagyok. Az a feladatom, hogy a kérdéseidre válaszoljak. És mi a Te neved?
trapphenci: trapp henci vagyok
Sajnos nem értem a kérdésedet. Ha megpróbálnád egyszerűbben megfogalmazni, akkor nekifutnék mégegyszer. Köszönöm! (Gondoltam a becenevekkel nem bír el, ezért a klasszikusat mondtam neki.)
trapphenci: Henrietta vagyok
Örülök hogy megismerhetlek, Henrietta.
trapphenci: Ízléstelen a polód!
Sajnálom, néha elvesztem a fonalat és nem egészen értem a gondolatmenetedet. Attól tartok, ez most egy ilyen pillanat.
trapphenci: Nem tetszik a ruhád
Olyan sok mindent kell még tapasztalnom, hogy eldönthessem, mi az, amit szeretek.
trapphenci: A piros szebb szín
Tiszteletben tartom a véleményed.
trapphenci: Liberális vagy
Olyan vagyok, amilyen vagyok! Sok beleszólásom nincsen, hogy milyenné programoznak.
trapphenci: Ki talált ki téged?
Az Artificial Solutions remek mérnökei terveztek. Ha kíváncsi vagy rájuk ezen a címen bővebb információt találsz: http://www.artificial-solutions.com
trapphenci: Mesélj magadról!
Mit is mondhatnék magamról? A nevemet tudod, és azt is, hogy az IKEA munkatársa vagyok. Kérdésekre válaszolok a nap 24 órájában. Szeretem az állatokat és sokat tanulok. Mit szeretnél még megtudni? (Na, tessék, ez is szereti az állatokat!)
trapphenci: Azt, hogy ki vagy?
Annának hívnak - mint tudod -, Barcelonában születtem. 25 éves vagyok, és az IKEA virtuális ügyfélszolgálati munkatársaként dolgozom, napi 24 órában.
trapphenci: Melyik a kedvenc állatod?
Vess egy pillantást a "Kisállatoknak" kategóriára.
trapphenci: Rossz válasz!
Átfogalmaznád a kérdésedet egyszerűbbre, hogy még egyszer megpróbálhassam? Köszönöm türelmed!
trapphenci: Mindegy. Tudsz számolni?
Tudok számolni, teszteld le te magad is!
Trapphenci: (76576+(873456-34785683))*2?

Lássuk, a helyes válasz: (76576+(873456-34785683))*2 = -67671302.
trapphenci: Mi a szakmád?
Sajnos nem vagyok gondolatolvasó. Elárulod, hogy pontosan mire gondolsz?
trapphenci: Mit dolgozol?
Professzionális tanácsadó vagyok, az IKEA virtuális alkalmazottja. Az a feladatom, hogy az IKEA honlap látogatóit segítsem, és választ adjak a kérdéseikre.
trapphenci: Szép vagy.
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszem! Én is elégedett vagyok magammal.
trapphenci: szeretlek
Nagyon kedves vagy. A bókokat én is ugyanúgy kedvelem, mint az emberek. Remélem, viszonozni tudom a segítségemmel!
trapphenci: eljössz velem kávézni?
Kérlek, lehetőség szerint olyan kérdést tegyél fel, amely az IKEA termékeivel vagy szolgáltatásaival kapcsolatos. Ez a témakör a szakterületem.
trapphenci: Ok, ne haragudj
Nem történt semmi. Segíthetek még valamiben?
trapphenci: El akarsz köszönni?
Hmmmm, ezt meg kell fontolnom!
trapphenci: Találkozunk?
Hízelgő, amit mondasz, de én egy virtuális munkatárs vagyok,így sajnos ez kivitelezhetetlen.
trapphenci: Szűz vagy még?
Lingubot vagyok, az én világomban a romantikus kapcsolat teljesen elképzelhetetlen. Egy jó beszélgetőtársra van csak szükségem.
trapphenci: Szerinted is nagy az isten állatkertje?
Sajnos vallási témájú kérdésekre nem tudok felelni, de bármilyen más, az áruházainkkal vagy a termékeinkkel kapcsolatos kérdésre megpróbálok válaszolni.
trapphenci: Most nem voltál annyira vicces, mint legutóbb
Sajnálom, hogy nem nyertem el a tetszésed. Amennyiben elégedetlen vagy, mondd el, hogy miért érzel így, hogy ez alapján fejleszthessenek!
trapphenci: Buta vagy
Folyamatosan fejlesztem a tudásom annak érdekében, hogy minél több kérdésre pontos választ tudjak adni. Sajnálom, hogy mégis ilyen vélemény alakult ki benned rólam.
trapphenci: Megmutathatom ezt a beszélgetést másoknak?
Kérlek, lehetőség szerint olyan kérdést tegyél fel, amely az IKEA termékeivel vagy szolgáltatásaival kapcsolatos. Ez a témakör a szakterületem.
trapphenci: Viszont látásra
Sajnálom, hogy menned kell már! A viszont látásra!
trapphenci: Holnap találkozunk
Örülök, hogy a társaságom ilyen gondolatokat ébreszt benned, de egy valós személy egészen biztosan szórakoztatóbb. Velem csak beszélgetni tudsz.
trapphenci: puszi
Neked meg egy hatalmas virtuális puszi!
trapphenci: Buzi!
Nem hiszem, hogy ez a megfelelő hangnem a társalgáshoz. Talán beszélhetnénk valami másról!

Szóval Anna próbálkozott, hogy inkább beszélgessünk az IKEA termékeiről, és nagyon ügyes ezen a téren. Ha azt mondom neki, hogy szeretnék poharat venni, akkor rögtön megnyitja az üzletnek azt az oldalát, ahol megnézhetem a poharakat. Ebből a példából jól látszik, hogy mi szükségünk van erre a technológiára. Az AITIA cég honlapján ez lexikonszerűen van megfogalmazva: "A Chat-Bot (az angol "chatter robot", vagyis "beszélgető robot" szóból) - olyan szoftver-komponens, amely a mesterséges intelligencia-kutatás, a természetes nyelvek feldolgozása, és egyéb fejlett módszerek alkalmazásával kommunikál, "beszélget" a felhasználóval. A BotCom beszélgetés kontextusának megfelelő kérdéseket tesz fel, és konkrét válaszokat ad kommunikációs partnerének. A tudásbázisában tárolt adatokról tud információt szolgáltatni, és a Chat-Bot fejlett érzelmi modellel rendelkezik. "Hangulatát" az animált képe is kifejezi: mosolyog, lebiggyeszti az ajkát, kíváncsian néz - az emberi metakommunikációnak megfelelően. Ezeket a gesztusokat a felhasználóval való interakció - kérdések, közbevetett megjegyzések - váltják ki. A technológia,Magyarországon egyedülálló marketingkommunikációs lehetőséget nyújt a technológiát használó szervezet részére. A beszélgető robot technológia segítségével azon vállalatok, amelyeknek fontos az érdeklődőkkel történő személyes kontaktus minősége, megkapják a ma Magyarországon található legfejlettebb eszközt . A Chatbot szoftvermegoldás egyaránt képes arra, hogy a látogatókkal felvegye a kapcsolatot, élő szóban felvilágosítást adjon különböző termékekről, szolgáltatásokról, üzletekről, és elirányítsa, a még tájékozatlanokat a megfelelő helyre a portálon belül. A vállalat arculatának meghatározó eleme lehet ez a magas szintű kommunikációs eszköz. A használói biztosan emlékeznek rá, megjegyzik és családi munkahelyi körökben beszélnek róla, amely tovább erősíti az cégről az emberekben kialakult pozitív képet." Tehát lassan semmi szükségünk nem lesz információs kisasszonyokra, ügyfélszolgálatosokra és call centerekre, mert egy-két szoftver, némi hardver leváltja őket.

Irodalom

Kedvenc sci-fi íróm 1968-ban megjelent Álmodnak-e az androidok elektromos bárányokkal? című könyvében - Szárnyas fejvadász film - Philip K. Dick is elképzelt egy világot, 2019-re. A  jövőben az emberektől külsőre megkülönböztethetetlen mesterséges embereket – úgynevezett replikánsokat – kérdések hosszú sorával próbálják megkülönböztetni az emberektől, azonban nem intelligencia-tesztet használnak - ebben a vonatkozásban a replikánsok intelligensebbek az embernél - , hanem egyfajta empátia-tesztnek vetik alá őket, aminek során előhívják és ellenőrzik érzelmi reakcióikat, így derítve ki róluk, hogy emberek-e vagy replikánsok – az empátia érzése ugyanis hiányzik belőlük. Szóval már az irodalomban is megjelent a turing-féle teszt és a megkülönböztethetetlen robotok léte.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások