Divat

Matrjoska babával ünnepelt a Vogue

2909

Az orosz Vogue magazin meglepően ünnepelte tizedik születésnapját, harmincegy divatházat kért fel arra, hogy átöltöztessék a híres, orosz matrjoska babát. Az egymásba ágyazott orosz baba 1890-ből származik, és nem mellesleg Japánból. Akkoriban ismert volt Oroszországban is az emlékbaba fogalma, sőt az egymásba ágyazott tárgyak is megtalálhatóak voltak az orosz honban, ám addig csak almát és húsvéti tojást faragtak fából, és tették a különböző méretű tárgyakat egymásba. (Az első híres Fabergé tojást 1885-ben alkották meg, mely húsvét alkalmára készült.) A japán emlékbaba begyűrűzött az orosz piacra is, mely nagy részben a két ország közötti háborúknak köszönhető. A ma ismert matrjoska baba őse Shichi-fuku-Jin néven futott, majd Maliutin nevű orosz festő keze által készült az első híres orosz baba. Maliutin babája hét kisebb babát tartalmazott, melynek ötödik tagja egy fiú volt, a legutolsó pedig egy csecsemő. Nem sokkal később,1900-ban, a századfordulón rendezett híres párizsi világkiállításon ez a baba bronzérmet kapott, így azonnal útnak is indult, hogy meghódítsa a világot. A legnagyobb valaha készült baba Fukurokuju mintájára készült, aki a japán mitológia alakja, és ő a Hét Szerencse Istene.

A matrjoska nevet az orosz parasztok közt népszerű női névből, a Matrjonából kapta a baba. Az ismert asszonykát citrusfából, nyírfából és ébenből faragták, aztán megfestették és lelakkozták. Ezt a hagyományos technikát használják még ma is. A baba sokáig az orosz asszonyt ábrázolta tyúkkal a kezében, majd a peresztrojka alatt kaphatóak lettek a Gorbacsovról, Leninről, Sztálinról és Brezsnyevről készült babák, melyek aztán az 1980-as évektől kezdve más híres emberek arcaival is megjelentek a piacon, így lett Bush exelnökből, Husszeinből és megannyi sztárból matrjoska baba. 

Az oroszországi Vogue magazin a lehető legjobban ötvözte nemzete hagyományát a divattal, amikor elhatározták, hogy divatházak által kreált babákkal ünneplik tizedik születésnapjukat. A magazinnak készült matrjoska babák mindegyike gyönyörű, ötven centi magasak, s a hagyományhoz illően fából készültek, és a divatházak 2008-2009-es őszi téli kollekcióinak megfelelően díszítettek és lakkozottak. A babákat nézve felfedezhetőek a Guccira jellemző minták, Cavalli állatmintái, a Burberry házat képviselő ballonkabát és még sorolhatnánk.

Gucci, Sonia Rykiel, Oscar de la Renta babák

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások