Étel+Ital

Juli illatosít

2908

Imádtam a karácsony illatát. Ha semmi mást nem is szeretünk a karácsonyban, de a fahéj, a citrom, a gyömbér és a fenyő illata felejthetetlen. Minden praktikusságot mellőzve ezüst fenyőt választottam idén az ünnepek előtt, mert amellett, hogy szép, eszméletlen illata van. Az autó, ami hazaszállította szerintem még februárban is illatozni fog - és nem a wunderbaumtól. Aztán január első vasárnapján megváltam a fától, szó szerint könnyes búcsút vettem tőle. Sírtam, mert véget ért a szabadság, sírtam, mert takarítani kellett, sírtam, mert nem csak a lakást, de az egész lépcsőházat végig tűlevelezte, és leginkább azért sírtam, mert az illat is kiköltözött az otthonomból.

Illatos a konyhám

A konyhában nem bűz van, csak az ételek illata érződik. Én azért néha igazán meg tudom pörgetni a gyomromat, annyira jó illatok vannak... A töltött káposzta, a kolbász, kovászos uborka kombót senkinek nem kívánom, jó valakinek biztos. A hűtőt úgy lehet illatosan tartani, ha hetente takarítjuk. Ha kicsi a hűtőnk, nem okoz gondot, de mi van a nagy amerikai monstrumokkal, amik telis-tele vannak kajával? Nem mondhatja senki, hogy ő márpedig hetente kipakol, takarít, fertőtlenít, visszapakol, úgysem hiszem el! Na, én egy ilyen nagy állattal vagyok megáldva, na meg némi lustasággal. Ha valami kiborul, rögtön törlöm is, nem vagyok bakteriológus, hogy tenyésszem azokat! Ennek köszönhetően nem szokott bűzleni a hűtőm, de azért vannak kaják, amik iszonyú szagot eregetnek. A legjobb, ha a hűtő legalsó polcára, belülre teszel egy kis befőttesüveget, abba őrölt kávét. Ez semlegesíti a szagokat, ha nem lenne elég hatékony, citrommal töröld át a hűtőt, esetleg kifejezetten hűtőillatosítót is vehetsz, de én nem szeretek vegyszerezni, főleg nem az ételek közelében. 

Illatos hullámok

Van mikróm, nem szeretem. Mivel magasan van, macera takarítani, meg nekem használni is, így inkább csak a pasim teszi, persze takarítani nem szokta. Szerencsére a Zone Clubon van egy baromi jó műsor - Tiszta a lakásod? -, innen loptam egy ötletet a mikrohullámú sütő tisztítására, mégpedig egy tányérba - vagy műanyag edénybe - teszek vizet, egy csomó citromot belecsavarok, meg a héját is beleteszem, és tíz percig mikrózom. A vízgőz leoldja a mocskot, a citrom fertőtlenít, a héjából távozó illóolaj illatosít. Nagyszerű! 

Illatok mindenütt

Abban a helyiségben, amiben a legtöbbet vagyunk, előfordulhat, hogy ilyen-olyan oknál fogva nincs túl friss levegő. Szellőztetni fontos persze, de a mínusz tíz fokos fagyokban nem szoktuk folyamatosan nyitva hagyni az ablakokat, így illatosítani télen szinte kötelező. Ismerjük a potpurrikat, az illatos gyertyákat, illóolajokat, de ezeket nem feltétlenül kell boltban megvásárolnunk. Illatosítókat egyszerű készíteni, persze akkor, ha van virágos kerted és egész évben gyűjtögettél, szárogattál, vagy van egy virágboltos ismerősöd - ha nincs, ez egy nagyszerű indok lehet arra, hogy megismerkedj eggyel-kettővel. A lényeg: gyűjts össze minél több virágszirmot, szárított növényt, terméseket, fűszernövényeket, osztályozd szín szerint, tedd tálkába azokat és hagyd, hogy a természet végezze a dolgát. Ha nem illatosak a szirmok, ez általában így van, akkor illóolajat csepegtessetek hozzá. Nagyon jó illatosításra a levendula, ezeket kis anyagokba tedd bele, fellógathatod a szekrényedbe is, nagyon kellemes illat lesz odabenn, és a molylepkéket is távol tartja, de a szára is legyen benne, ebben van a varázsszer. Nyugodtan használj fűszernövényeket is, akár mentát, bazsalikomot, rozmaringot, bármit, ami illatos.

Na, ez sosem lesz illatos!

A fürdőszobában és a vécében általában illatozás van, mert vagy illatozik a toalettkacsa vagy a tusfürdőnk, samponjaink, szappanok. A fürdőknek nincs szüksége illatosításra pont emiatt, de a budi kegyetlenül büdi tud lenni. Sajnos hiába is kutakodok, nem találtam olyan tuti megoldást, amivel természetesen illatosíthatnám egy kiadós nagyvécézés után, úgyhogy maradnak a bioboltok hajtógáz nélküli, természetes illatosítói. 

Persze illatozhatunk USB-n keresztül is... Te mit teszel, hogy illatos legyen?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások