Közösség

Zsebpénz után

2899

Diákmeló vagy vendéglátóipar, tulajdonképpen ez a két választás van. Oké, harmadiknak ha szerencsés vagy, elmehetsz gyakornoknak, és ha igazán nagy szerencséd van, kapsz érte pénzt is. Szinte mindenki dolgozik a felsőoktatásban folyó tanulmányai mellett, sőt sokan már a gimiben is beállnak valahova, csak hogy több pénzük legyen. A zsebpénz kiegészítése mindenkinek jól jön, ráadásul tapasztalatnak - ha végeztél szar munkát, sokkal jobban fogod értékelni a jobbat -, életfeladatnak és személyiségfejlesztésnek is tökéletesen alkalmas a diákmeló. Ezzel nem csak az jár jól, aki dolgozik, hanem a cég is, ami alkalmaz, hiszen jóval több adókedvezményt kap, ha tanulókat vesz fel dolgozni. A magyar jog szerint már tizenöt éves kortól vállalhatunk munkát, ám tizennyolc éves korig kötelező a szülői hozzájárulás a munkavégzéshez.

Szórólap, borítékok és fénymásolás

A diákszövetségeket semmiképp nem érdemes kihagyni a munkaszerzésből, valóban sok mindenben leegyszerűsítik a helyzetet. Egy egyetemista vagy főiskolás nem tud minden nap nyolc órás munkát vállalni, ezt tudják a szövetségek és szerencsére a munkáltatók is. A munkáltatónak sokkal jobban megéri egy diákot alkalmazni mind a bérezés, mind az adózás és sokszor a tudás miatt is, a fiatalok jobban értenek például a számítógép kezeléshez, mint az idősebbek. Ezen előnyök miatt a munkáltatók egy nyolc órás állásra inkább alkalmaznak három diákot, akik felváltva látják el a feladatot, ez nekik is és a munkáltatónak is jó. A diákmunka szövetségek azoknak is kínálnak melókat, akik csak a szorgalmi vagy éppen a vizsgaidőszak végén szeretnének dolgozni. Sok helyre keresnek beugró embereket pár napra, ilyen esetekben általában könnyen találunk eladói kisegítő vagy csomagoló, borítékoló munkát. Fontos tudni, hogy a legtöbb diákmunka szövetségnél van beiratkozási díj, de például a MultiJob Iskolaszövetségnél ezt a diák első fizetéséből vonják le, és nem is több pár ezer forintnál. Ha kedvet kaptatok a munkához és elhatároztátok, hogy tagjai lesztek egy szövetségnek, akkor mindenképpen vigyetek magatokkal érvényes iskolalátogatási igazolást, személyit, diákot, TB-kártyát, adóigazolványt és a bankszámlaszámotokkal is legyetek tisztában. A  közvetítő iroda alkalmazottai mindent elintéznek, azaz nem kell bajlódni a szerződéssel és a papírozással, ők ezt leveszik a válladról.

Nem árt rákérdezni rögtön az elején, hogy pontosan mennyit is kell dolgozni, és mikor. A legrosszabb munkák közt a borítékolás áll, a legjobb diákmunka pedig kétségtelenül a fordítás, a biztos nyelvtudást csak kamatoztatni lehet. A legtöbb diákmunka sajnos csak nyáron adódik, kampányszerűen, de akad, hogy irodában kell segédkezni a fénymásoló mellett. Az irodai munka sok szempontból jobb, mint a borítékolás, a szórólapozás vagy az éjszakai árufeltöltés, bár ez utóbbit sokan bevállalják, hiszen nappal suli van, így nincs idő máskor dolgozni. Kellemes, hiszen fénymásolni, számítógépet kezelni mindenki tud, ráadásul nem a hidegben vagy forróságban ácsorogva kell a munkát végezni, mint a szórólapok esetében. Persze ez sem fenékig tejfel, de legalább megtudjuk, milyen típusú meló áll hozzánk közelebb, és mi az, ami teljes zsákutca számunkra. Én például egy hónapot dolgoztam egy idősebbekből álló irodában, ahol sem a társaság, sem a légkör nem volt jó, és a négyszázötvenes órabérért a végtelenségig terheltek - egy hónap után ott is hagytam. Mindazonáltal nem bántam meg. Előtte borítékoltam és voltam eladó is, össze tudtam hasonlítani, hogy ezeknél az iroda sokkal jobb, miközben azzal is szembesültem, nekem igenis fontos, hogy fiatalokkal dolgozzak együtt. 

Vidéken ennél nehezebb a pénzkeresés, a keleti országrészben meg főleg, hiszen ott munka is alig van, nemhogy diákmunka és diákmunka szövetségek, akik segítenék a fiatalok munkakeresését. Persze az ország különböző területein más és más a helyzet, vannak régiók, ahol már évtizedek óta megy a diákmeló, szervezetten, és bizony vannak olyan helyek is ahol nemhogy diákmeló, de semmilyen munkalehetőség nincs. A legegyszerűbb ismerősökön keresztül megpróbálni munkához jutni.

Lesz szíves egy kávét! 

Választhatjuk a mindig biztosnak ígérkező vendéglátást, azaz lehetünk valamelyik gyorsétterem alkalmazottai vagy éppen egy étterem, kávézó felszolgálói, pultosai. A pénzkeresés mellett fantasztikus bulikba csöppenhetünk és úgy érezhetjük, hogy az életünk most kezdődött el, ráadásul kemény leckét kapunk emberkezelésből és a figyelem összpontosításából, mely képességek mindig nagyon jól jöhetnek. A csajozás, pasizás kérdése is egy csapásra megoldódik, pofátlanul ismerkedhetünk és flörtölhetünk mindenkivel. Ez maga a Kánaán, csak akkor, ha nincs vizsgaidőszak, ugyanis a legnehezebb suli mellett dolgozni.  Szerencsére több olyan vendéglátóipari egység is szívesen alkalmaz egyetemistákat, s ők megértők a tanulós időszakban, olyankor rugalmasabban kezelik a beosztást. Egyikünk az egész egyetemet így nyomta végig, és határozottan imádta.

Gyakornok

Gyakornoknak lenni semmivel sem jelent kevesebb munkát mint élesben, csak épp anyagilag nem biztos, hogy jól járunk. Természetesen gyakornokként is nagyon sok helyen fizetnek, de minden esetben határozott idejű szerződést kötnek, általában fél vagy egy évre, ráadásul a munkaköri leírás is szerteágazó feladatokat tartalmaz, szóval könnyen szakad az ember nyakába minden. Miután a szerződés lejárta közeledik, érdemes elgondolkodni, hogy megtaláltuk-e álmaink munkáját, és belefér-e terveinkbe egy állandó melóhely. Amennyiben elégedettek velünk, jól végeztük a dolgunkat a gyakorlati idő alatt, szinte biztos, hogy felvesznek állandó munkatársnak, hiszen a cégeknek is érdeke, hogy egy tapasztalt és megismert munkatársuk legyen, mint egy idegen. Persze az is előfordulhat, hogy jön utánunk egy másik, azután meg egy következő gyakornok, mert így olcsóbb. Mindenesetre az egyetemi, főiskolai évek alatt kiváló szakmai tapasztalatot jelenthet egy-egy gyakornoki állás betöltése, mert egy diploma minden szakmai tapasztalat nélkül csak a vécén lenne használható, amennyiben puhább papírra nyomtatnák.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások