Divat

Ted Lapidus az unisex atyja

2897

Ted Lapidus a hatvanas évek nagy francia tervezője 2008. december 29-én, hetvenkilenc éves korában távozott az élők sorából. Edmond Ted Lapidus 1929-ben Párizsban egy orosz szabó fiaként látta meg a napvilágot. A tervező figyelme kezdetben a divat helyett inkább a műszaki tanulmányok felé terelődött, de apja hatására hamarosan a divat felé fordult, és később ő alkotta meg az unisex stílust.

Ted Lapidus fiával, Olivierrel

Ted Lapidus  a márkát még 1951-ben hozta létre, első üzletét pedig 1957-ben nyitotta meg Párizsban. A határozott és újszerű szabásvonalaknak köszönhetően ruhái egycsapásra népszerűek lettek, a hatvanas és hetvenes években pedig fontos helyet foglaltak el a nemzetközi divat színterén. Híres katonai ihletésű vagy éppen szafari stílusú ruháit biztos mindenki számára ismerősek, kreációit egyébként olyan filmcsillagok hordták, mint Brigitte Bardot vagy Jane Fonda.

A nyolcvanas évektől kezdve fokozatosan Ted fia, Oliver vette át a cég irányítását. Oliver 1989-ben mutatta be első kollekcióját, amely a számos újításnak köszönhetően pozitív fogadtatásban részesült. Oliver keze alatt a divatcég egyre inkább a kiegészítők fele fordult, mint például órák és parfümök, Oliver úgy vélte, hogy ezek a területek sokkal jövedelmezőbbek.

A divatház alapítója leukémiában szenvedett, egy Cannes-ban található kórházban hunyt el. A francia miniszterelnök, Nicolas Sárközy méltatta Ted Lapidus divattervező jelentőségét, és elmondta, hogy a híres párizsi Père Lachaise nevű temetőbe helyezik örök nyugalomra, ahol például Oscar Wilde, Jim Morrison és Chopin is fekszik.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások