Lélek

Te mit fogadsz meg?

2895

Túléljük az ünnepeket, a december eleji stresszt, túl vagyunk a családon, és megjutalmazzuk magunkat egy fergeteges bulival, kényszerből. Aztán másnap feleszmélünk, és megfogadjuk, többet nem cigizünk, nem drogozunk, nem iszunk, vagy épp kedvesebbek leszünk, többet tanulunk, esetleg konkrét eseményeket akarunk megvalósítani, mint diplomaszerzés, új állás, ilyesmik. Valójában az újév tiszta lappal kecsegtet, így lehetőségünk nyílik arra, hogy besöpörjünk mindent a szőnyeg alá, és egy nagy levegővel induljunk 2009-be. Vajon mikor indul meg bennünk ez az érzés, ha egyáltalán elindul, és ki dönti ezt el? Az élmény, hogy valami újba lépünk egész életünk során felbukkan, hiszen belülről érezzük a késztetést, hogy változzunk és változtassunk életünkön. Ez csakis a miénk. Szerencsés, akinek ez az új év elején érkezik, bár nekem például soha nem január elsejével lépett az életembe valami új, akkor már inkább a születésnapomon, július környékén. 

Az új esztendő egyébként évszázadokon át nem január elsején kezdődött, hanem tavasszal vagy télen, sőt egyes vallásokban a mai napig tőlünk eltérően üdvözlik az újévet. Mi 1691 óta fordítunk január 1-én a naptáron és gondolkodásunkon, s mindezt XII. Ince pápának köszönhetjük. Az ő rendelete előtt akadt, hogy december 24-ére esett az újév, és előfordult, hogy január 6-tól számították a következő évet. Egyébként pedig azért teszünk újévi fogadalmakat, mert azt gondoljuk, hogy kapunk egy esélyt arra, hogy újrakezdjük. Ki tudja, vajon hányadszorra. 

Az előző év cselekedetei és történései nagy hatással vannak arra, mit kívánunk, és igazán szerencsés az, aki nyugalomban tölti mindennapjait -szerintem. Az én évem elég furcsa volt, gyakorlatilag egy darab állóvízként jellemezhető napom sem volt. Az egész év szenvedéllyel telt, mind a párkapcsolatban, mint a munkában, anyagilag valamennyire év végére rendeződtem, de mégsem úgy, ahogy terveztem. Sokkal kevesebbet utaztam, mint amennyit szerettem volna, és a nyugalom, harmónia és a kiegyensúlyozottság is eltűnt az életemből, így ezekhez kapcsolódóan kívánok és fogadok a következő évre. Szeretnék rengeteget utazni, ha lehet, akkor hétvégén sem maradnék a városban. Ennek megfelelően szeretnék fizetést kapni, melyet továbbá is kreatív munkával szeretnék megkeresni.

Az újévi fogadalmak hasznosságát mindenki maga dönti el, egy biztos, hogy a napok egymás után telnek, így aki amellett érvel, hogy ez is csak ugyanolyan nap mint a többi munkaszüneti nap, valahol igaza van. Aki pedig fogadalmat tesz, mindenképp úgy tegye, hogy legalább az év első napján vagy első hetén képes legyen azokat teljesíteni. Számtalan weboldalon arra hívják fel a figyelmünket, mit fogadjunk meg önös érdekeinken kívül. A legnagyobb fogadalom kétségkívül az lenne, ha a környezetünk megóvása érdekében fogadnánk meg jövőbeni cselekedeteinket, és a Greenyour.com oldal ehhez kedves segítséget nyújt. Már alapjában az is jó lenne, ha az újrahasznosított papírból készült zsebkendőket és wc-papírt részesítenénk előnyben. A következő lépés az lehetne, hogy mi magunk is szelektíven gyűjtjük a hulladékot, hogy újra lehessen hasznosítani azt. Érdemes lenne azt is megfogadni, hogy az évben legalább egy hetet nem autóban töltünk, ehelyett biciklit vagy tömegközlekedési eszközt választunk. A bevásárlásokhoz pedig megfogadhatjuk, hogy szatyrot vagy kosarat viszünk, esetleg a kocsiban is tartunk egy nagyobb rekeszt erre a célra, hogy minél kevesebb műanyag zacskó gyűljön össze otthon.

Te mit fogadtál meg?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások