Test

Halálos menstruáció

2898

Hosszú évek óta ki könnyebben, ki nehezebben, rendszeresen vagy épp rendszertelenül, de menstruálunk. Sokat beszéltünk már ennek testi-lelki gyötrelmeiről, előzményeiről, de valamiről még nem esett szó, bár biztosan sokan már milliószor olvastatok a rejtélyes, titokzatos és nagyon ritka betegségről, a TSS-ről - ha máshol nem, hát a tampon tájékoztató füzetkéjében. Nos, ez a tamponhasználók könnyen elfeledett réme. 

Úristen, meghalok!

A legutóbbi ciklusom során a jól megszokott tamponokkal éldegéltem, a második napon viszont egy laza és pihentető nap végén egyik percről a másikra úgy levert valami, hogy alig bírtam felkelni a kanapéról. Éreztem, hogy lángolnak a szemeim, az agyam felforr, erőm egy csepp sem. Előkaptam a lázmérőt, és döbbentem tapasztaltam, hogy ez bizony 38,6. Durva volt, mivel legutóbb általános iskolában volt lázam, pontosabban az is csalás volt, mert az orvosi rendelő várótermében hozzányomtam a lázmérőt a radiátorhoz, hogy betegnek tűnjek, és ne kelljen iskolába mennem. Komolyra fordítva a szót: hat éves korom óta nem volt lázam, addig sokszor, de mióta megszabadítottak a manduláimtól, ez a fajta tünet nem gyötört. Persze, hogy megijedtem. Elkezdtem vizsgálgatni magam, nyirokcsomók rendben, levegőt könnyen veszek, a nyelés fájdalommentes, nem köhögök, nem vagyok náthás, akkor mégis mi van. Hát mosdóba csak el kellett mennem - aktuálissá vált a tamponcsere - és akkor bevillant a tampondobozban található tájékoztató! Hát persze! Basszus, tuti TSS-em van! Előkaptam a leírást és lám, produkálom a tüneteket... 

Google doktor

Persze, hogy a tájékoztató elolvasása után az első dolgom volt felmászni a világhálóra. Mivel szinte száz százalékosan biztos voltam benne, hogy a toxikus sokk szindrómának a tünetei döntöttek le, ezért célirányosan nem a tünetegyüttesre, hanem a TSS-re kerestem rá. Néhány perc múlva szomorúan vettem tudomásul, hogy tizenöt százalék esélyem van a halálra néhány napon belül, ha nem kezelnek. Oké, kit érdekel, hogy január elseje van, most azonnal orvoshoz kell menni! Ügyelet. Hol van ügyelet? Telefon. Kikeresem, felhívom, kicsörög, csörög, csörög, nem veszi fel senki. Na, most mi legyen? Hívjak mentőt? De mégis mit mondjak? Lázas vagyok? Rám se bagóznának. Megint hívom az ügyeletet. Álmos női hang a végén, bemutatkozom, elnézést kérek, hogy ilyen késői órán, de tényleg baj van. Elmondom mi a helyzet: harmincnyolc egész nyolc tized fokos lázam van, ami nagyon magas, nem is szoktam lázas lenni, nagyon fáj mindenem, menstruálok, tampont használtam, félek TSS-em van. Az álmos női hang, leoszt: az nem magas láz! Hányás, hasmenés van? - így a kérdés. Nem, nincs. Akkor vegyen be lázcsillapítót. Erre én: "Rendeben van, de mi van akkor, ha TSS-em van? Azt írja a tampon tájékoztatója, hogy fontos, hogy idejében felismerjék, mert akkor gyógyítható, egyébként halálos is lehet." A válasz, amire végképp nem számítottam: "Erről a betegségről még nem hallottam, kérem csillapítsa a lázát, ha rosszabbodna az állapota, jöjjön be az ügyeletre, jó éjszakát!" És letette. Nem térek ki bizalmam sokadszori megrendülésére a hazai egészségügyi dolgozók hozzáállása miatt, de bepánikoltam.

Mi is van és mi lehet?

Rosszul voltam, nagyon rosszul. A TSS pedig nem gyerekjáték. A betegség lényege, hogy a hüvelyben található Staphylococcus a tamponon keresztül felszívódhat a szervezetbe, és a szepszis - vérmérgezés - tüneteit produkálja, összeomlik a keringés és halálhoz is vezethet. A nyolcvanas évek Amerikájában robbanásszerű volt a TSS terjedése. Eleinte a nők havi ciklusával hozták összefüggésbe a betegséget, hiszen a betegek 99 %-a (!), a menstruáció alatt, illetve közvetlenül azt követően esett sokkba. A betegség magas, 39-40 Celsius fok körüli lázzal, elesettséggel, rosszulléttel kezdődik, szinte egyik pillanatról a másikra. A vérnyomás gyorsan leesik, szédüléssel, ájulással járhat. A bőr is elváltozhat, piros lesz, a leégéshez hasonló tüneteket produkál. Ha ilyesmit tapasztalsz tamponhasználat során, azonnal távolítsd el a dugót, és hívj orvost! Amennyiben megállapítják a TSS-t antibiotikumot kapsz, és öt-tíz napon belül meggyógyulsz.

Kerüld el! 

Szerencsére a negyedik napon elmúlt a lázam, és valószínűleg életem első influenzáján estem át, mindenesetre a sokk elmaradt, a keringésem helyreállt, ha TSS is volt, megküzdött vele a T-sejt hadseregem. Viszont fontos döntésre jutottam, a kényelmi szempontokat figyelmen kívül hagyva. Az új év menstruációit betéttel, illetve intimtölcsérrel fogom átvészelni. Tudom, hogy a tampon kényelmes, jól marketingelt termékegyüttes, de az egészség mégiscsak fontosabb, és annak a vérnek, bizony ki kell jönnie! Ha mégis ragaszkodsz a tamponhoz, naponta egyszer legalább használj betétet, éjszakára semmiképpen ne hagyd bent a tampont, mindig ügyelj, hogy tiszta kézzel helyezd fel, inkább kisebb nedvszívó képességűt használj, mint amire szükséged van, és legalább négyóránként cseréld!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások