Mi ez?

Mi ez? Ekcéma

2860

Igen, engem is gyötör. Szenvedek a kezelésével. Még nem sikerült megszüntetnem vagy a tüneteket csillapítanom. Voltam bőrgyógyásznál,de az általa felírt krémek csak ideiglenesen enyhítették a tüneteket. Ezért könyveket kezdtem el olvasni,ahol némi tájékoztatást kaptam erről a bőrbetegségről.

Az ekcémának több fajtája létezik. Ezek közül a leggyakoribbak: atópiás ekcéma, mely leggyakrabban csecsemőkorban alakul ki egy-egy testtájon. Jellemző tünetei a száraz,viszkető bőr.

Kontakt ekcéma, melynek két fajtája van. Az allergiás kontakt ekcéma és az irritatív kontakt ekcéma. Az allergiás ekcémáról akkor beszélhetünk amikor az immunrendszer egy bizonyos anyaggal találkozva erősen védekezik. Ez válthatja ki a bőr pirosodást. Az irritatív ekcéma akkor jelenik meg, amikor a bőrt közvetlenül károsítja valamilyen anyag (pl: gyapjú,szintetikus textíliák,kozmetikumok,mosószer).

Csecsemőkori szeborreás ekcéma általában fél évesnél fiatalabb kisbabáknál alakul ki. A fejen sárgás,zsíros felrakódás keletkezik mely alatt piros kiütések jelenhetnek meg.

Numullaris ekcéma,mely felnőtteknél jelentkezik a végtagokon. Kerek vagy ovális, piros foltok alkotják. Gyakran előfordul olyanoknál,akik gyerekkorukban atópiás ekcémában szenvedtek.

Statis ekcéma,legtöbbször a lábszáron megjelenő bőrbetegség. . Rossz visszérkeringés mellett szokott fellépni, ezért vénás eredetű ekcémának is nevezik.

Dyshidroticus ekcéma, mely tenyéren és talpon jelenik meg és apró hólyagokkal jár.

Kiváltó tényezők lehetnek bizonyos ételek(pl.:tejtermékek,tojás),citrusfélék;hideg időjárás,száraz levegő,állatszőr,pollen,penész,erős verítékezés,stresszhelyzetek vagy dohányfüst.

Az ekcéma kezelésére olykor elegendő a kiváltó okokat felderítenünk és azokat megszüntetni. Nagyon fontos a bőr mindennapi ápolása és megfelelő minőségű testápoló előnyben részesítése. Azonban ha ezek sem segítenek ajánlott a bőrgyógyász szakorvos felkeresése.


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások