Mi ez?

Mi ez? Vogue

2844

Mit is tudunk a Vogue-ról? Hogy a világ legbefolyásosabb divatmagazinja, hogy aki a címlapján van, az befutott modell, hogy a legjobb divat előrejelzéseket innen szerezhetjük be, hogy a Vogue főszerkesztőit istenként tisztelik a szakmában?! Ezt mind tudjuk, meg azt is, hogy 2006-ban Caroline Weber nagyon is igazat írt a New York Timesban, mikor azt mondta, hogy a világ legbefolyásosabb divatmagazinja, mert valóban az. Arról is olvashattunk már Antibaby blogján, hogy milyen fájdalommal jár lapokat kitépni egy ilyen divatbibliából. De ki, mikor és miért alapította a magazint? Kik voltak az évek során a különböző országokban megjelent változatok főszerkesztői? És egyáltalán hány országban jelenik meg?

Történelem

A Vogue története még a tizenkilencedik századra nyúlik vissza, 1892-ben alapította Arthur Baldwin Turnure, de akkor a lap csak kéthavonta mutatkozott. 1909-ben Conde Nast vette át a lap irányítását, fokozatosan növelte a kiadott mennyiséget, de a világháborúk és az azt követő szűkösebb időszakok természetesen a divatlapnak sem tettek valami jót.


Vogue 1919 április/1945 október/2009 január

Conde Nast egy New York-i központú lapot hozott létre, amely idővel több női szerkesztő kezei között jelentős magazinná nőtte ki magát a divatiparban. Divatról, kultúráról, életmódról, hírességekről, befolyásos emberekről olvashattak őseink, és olvashatunk a mai napig mi is.

Az 1960-as években nagy változás állt be, hiszen a lapot sem kerülhette el a szexuális forradalom. A hatvanas években Diana Vreeland lett a magazin szerkesztője, innentől kezdve nyíltan megvitatták a magazinban a szexualitást, és egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a kortárs divatra. Ebben az időben a magazin olyan modellekből csinált hírességeket, mint Suzy Parkert, Twiggy vagy Penelope Tree.

Az 1970-es és 1980-as években a szerkesztői széket Grace Mirabella foglalta el, 1973-ban lett a Vogue havilap, de számos más változást is eszközölni kellett ebben az időben a megváltozott igények miatt, hogy a lap népszerűségét megőrizzék. A magazin is igazodott a megváltozott társadalmi normákhoz, hiszen a hetvenes, nyolcvanas években olvasóik már nem otthonülő háziasszonyok, hanem dolgozó nők voltak, már más érdekelte a női nemet, mint előtte.

Grace Mirabella tizenhét évig volt a lap főszerkesztője, de sajnos a magazin csak egyre unalmasabb lett. Ezt az unalmas időszakon gúnyosan "bézs éveknek" nevezik, mivel ez volt az a szín, amelyre Grace Mirabella festette Diana Vreeland irodájának falát, amely az előző szerkesztő ideje alatt vörös volt. A bézs szín jól jellemezte az egyre érdektelenebbé, laposabbá vált magazint, tizenhét év után éppen ideje volt, hogy 1988-ban Grace Mirabellát felváltsa Anna Wintour.

Anna Wintour egészen máig, 1988-as kinevezése óta az amerikai Vogue főszerkesztője, az angol lapé 1992-től Alexandra Shulman, a harmadik legjelentősebb pedig a francia kiadás, melynek főszerkesztője 2001 óta Carine Roitfeld. A legtöbbet az amerikai főszerkesztőről Anna Wintourról lehet hallani, ő ihlette például az Ördög Pradát visel című film főszerkesztőjének karakterét is.

Mára a lap hónapról hónapra tizennyolc országban jelenik meg szerte a világon. Van ausztrál, brazil, kínai, francia, német, görög, indiai - amely viszonylag fiatal, hiszen csak 2007-ben indult -, olasz, japán, koreai, mexikói, portugál, orosz, spanyol, tajvani, svájci, angol és amerikai Vogue. De kapható például már Men's Vogue, Teen Vogue, Vogue Living is.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások