Közösség

Zsidó karácsony

2863

Ha valaki azt várja, hogy leírom, hogy sehogy, az téved. Négyféleképpen, sőt ennek a négynek mindenféle variációja is lehetséges.

Sehogy. Csak Hanukát tartanak. Az igazán vallásosok, ortodoxok sehogy nem ünneplik ezt a keresztény ünnepet. Kitartóan ellenállnak, nekik ez a nap is csak olyan, mint a többi, mivel nagy valószínűség szerint tévéjük nincs otthon, még a karácsonyi műsortól is megkímélik magukat, az interneten meg amúgy is csak bizonyos oldalakat látogatnak (és titokban másokat), a kísértés minimális. A rabbik szeretik elmondani a kisgyerekes szülőknek, hogy mindent meg kell tenni, nehogy a zsidó gyerek úgy érezze, neki kevesebb jut, mint a többi gyereknek (majdnem mindent).

Karácsony este karácsonyi menüt esznek, hanukát is tartanak. Ez az irányzat fát még nem állít, de a karácsonyi jóságoknak nem tud ellenállni. Nagy valószínűség szerint ajándékot is vesznek erre a napra, csak egy kicsit kisebbet, mint hanukára. Igyekeznek, hogy a karácsonyi dekoráció fénye ne nyomja el a hanuka gyertyáinak fényét.

more

Hanukát és karácsonyt is tartanak. Hanuka előtt kiszidolozzák a hanukiát, fánkot sütnek, de szenteste fát állítanak, és vígan nyomják magukba a töltött káposztát. December hónap végére teljes kimerültséggel kerülnek kórházba, és kb. tizenöt kilótól kell megszabadulniuk. Minden évben megfogadják, hogy ezentúl kisebb lesz a felhajtás, de soha nem tartják be.

Csak karácsonyt tartanak. Jó érzés tölti el a szívüket, ha a tévében a hanukáról hallanak, de ők már soha nem gyújtanak gyertyát. Hatalmas karácsonyfát állítanak, bejglit sütnek, sőt van aki még az éjféli misére is elmegy.

És egy nagyon vicces olvasmány, amiből megtudhatjuk, hogy december 24-én: tartózkodjunk a tóratanulástól, a szextől, zárjuk be a tanházakat és a mikvéket, kerüljük az udvari WC használatát, ajánlatos még a fokhagymaevés, és fokhagyma ablakba rakása. Kellemes karácsonyt kívánok mindenkinek!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások