Közösség

Csináld ki a családod!

2832

A családi karácsonyok elengedhetetlen kelléke a mennyből az angyal, vagy a kiskarácsony, szigorúan bakelitről amit még anyu vett valamikor a 70-es évek elején amikor elköltözött otthonról. Azóta minduntalan előkerül a szekrény mélyéről a karcos, hullámos szerencsétlen lemez, hogy még egyszer talán utoljára elrecsegje az unásig ismert dalokat.

A fenti kép természetesen csak dramatizálás, de talán a legtöbbeknek már elegük van abból, hogy mindig ugyanaz szól évek óta vagy ha nem ugyanaz, akkor tuti előkerül egy karácsonyi slágerek pánsípon válogatás, amit már a strassbourgi emberi jogi bíróság is felvett a tiltott tömegpusztító eszközök listájára. Léteznek anti karácsony válogatások is persze, meg népszerű karácsonyi dalok kevésbé népszerű punkelőadóktól, de az igazi ászok saját maguk írnak feledhetetlen és meglehetősen újszerű szerzeményeket. Lássuk mi is az amivel családunk agyára mehetünk karácsonykor.

AC/DC - Mistress for Christmas


szólj hozzá: AC-DC-MISTRESS FOR CHRISTMAS

Az ausztrál rockerek egy minden tisztes férfit foglalkoztató kérdést vetnek fel dalukban; miért is ne lehetne nőt kérni karácsonyra. Persze komoly elvárások vannak az ajándékkal kapcsolatban, nem csak egy nő az, mire szükségük van. Hogy az általuk preferált Santa Claus teljesít-e ilyen kéréseket, az már más kérdés. A szám maga sem jobb sem rosszabb, mint az átlagos AC/DC dalok, a száncsengő effekt és a Jingle Bells szövegének felidézése adja meg az alaphangulatot. Ezzel a kevésbé befogadó családtagoknál már az elején rögtön elvághatjuk magunkat, holott válogatásunkból még ez a legkonvencionálisabb darab.

The Ramones: Merry Christmas (I don't wanna fight tonight)

Az amerikai punklegendák már egy kicsit keményebbre veszik a figurát a tőlük megszokott módon. A kétperces darálás alatt folyamatosan szól a száncsengő és a szintetizátor, ami kevésbé jellemző erre a zenei vonulatra, de mindenképpen szórakoztató. A szerző szándéka szerint karácsonykor boldogság van, nem pedig veszekedés. A cím és a szöveg is nyilvánvalóan erre utal, de olyan jó lenne más értelmet sejteni benne, különösen egy olyan együttestől, akik a Street Fighting Man-t is jegyzik. Punkarácsonyi nóta erősebb idegzetűeknek, garantált pogózás a fa körül.

Run-D.M.C. - Christmas in Hollis/Christmas Is


szólj hozzá: Run-DMC - Christmas In Hollis

A Run-D.M.C. MTV kompatibilis időszakából, a hip-hop kommercializálódásának kezdeteiből való ez a két szerzemény, ami annak idején sokat pörgött a jobb helyek lemezjátszóin. A Christmas In Hollis a szokásos vicceskedő, Mikuláslátó, jótettért jót kapó dalocska, Queens legmélyéről ahol mindenki boldog, legalább egy estére. A Christmas Is már szociálisan érzékenyebb darab a szegénység megsegítéséről, az adományozás szépségéről. A szövegeket zeneileg kifogástalanul támogatja Jam-Master Jay, a tőle szokott feszes stílusban. Meg egyáltalán, karácsonyi hip-hop, lehet nem szeretni?

The Vandals - Grandpa's Last Christmas/Christmas for my Penis

Az punkok tudnak valamit ha karácsonyról, mi sem bizonytja ezt jobban, mint a Vandals két szerzeménye. A Grandpa's Last Christmas egy mindenki által ismert problémára hívja fel a figyelmet, hiszen kinek ne lennének olyan idegesítő rokonai, akik rendszeresen megalázzák különböző családi rendezvényeken? Nagyapó is régóta abuzálja családját, de hát kedvesnek kell lenni hozzá, hiszen nagyon beteg, lehet ez lesz az utolsó karácsonya. A Christmas for my Penis már egy kevésbé általános társadalmi problémáról szól, de igazi érzelmes karácsonyi dal. A szeretett szerv dícsérete mellett sűrű ígéretek hangoznak el a szebb jövőre vonatkozóan. Zeneileg annyira kifinomult, hogy angolul nem tudó közösségben simán elsüthető valódi karácsonyi dalként is. tegyünk egy próbát szenteste aztán nézzük ki az aki tényleg figyel a szövegre.

Proszektúra - Karácsony

És megérkeztünk a magyar punkkarácsony legjobbjához. Igaz trágár bejglitőlhányós, asztalalatt fetrengős nóta. Jaj annak akit ez elkap karácsony este, főleg ha makacsul a fejben marad és nem akar távozni az esti családi vacsoráig. Hallgatását kizárólag szűk baráti körben, vagy kocsmában üvöltve javasoljuk, garantált hatás. A szöveg önmagáért beszél és hogy ez egy anti-karácsony dal, vagy csupán az eddigi rosszul sikerült ünnepek alatt felhalmozott frusztráció elszabadulása, azt mindenki döntse el maga. A legjobb védekezés, ha a díszes csomagolás megint sapkát vagy nyakkendőt rejt

Emellett egyéb kategóriában a legjobbak a South Park karácsonyi különkiadásai Kula bácsival. Személyes kedvencem Mr Mackey karácsonyi ismeretterjesztő dala, de Adolf Hitler O Tannenbaumja is eléggé hangulatteremtő. A sorozat karácsonyi epizódjai egyébként is kitűnő ellenpontot képeznek a karácsonykor tapasztalható irgalmatlan giccses nyáldömping ellen.

A felsoroltakon kívül még nyilván további több ezer alternatív karácsonyi nóta kering a világban, tessenek csak felsorolni párat és máris készülhet a nagy karácsonyi válogatás mindazoknak akik igazából rohadtul unják már az egész hajcihőt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások