Étel+Ital

Mit eszel a fa alatt?

2838

Mindenkinek megvan a maga elképzelése a karácsonyi menüről. kinek hagyományos, kinek érdektelen, de biztosan fogunk enni. Mi ezeket tervezzük.

Henci

Két éve van saját lakásom, két tagú kis családdal, szóval még csak két menüm volt. Tavaly lazac volt a fő fogás, sütve, előtte halászlé, desszertnek meg pennakottát csináltam. Azt szeretjük. Előtte nem emlékszem, talán töltött káposzta, igen az, mert emlékszem még januárban is ott poshadt a frigóban. Én nem vagyok egy hagyományőrző figura, így hát bármit szívesen megeszem, elkészítek karácsonykor is. Idén borlevest készítek, aztán sütök pulykát vagy kacsát, desszertnek meg valami fahéjas cucc kéne, de az is lehet, hogy gesztenye lesz valamiféleképpen, mert azt kívánom. Almás kacsasült esetleg a pulyka helyett.

Lilla

Nálunk a szenteset hagyományosan a nagyszüleimnél van, este ott gyűlik össze az egész család, és együtt elfogyasztjuk a hagyományos menüt. 24-én van borlevest kaláccsal, aztán halászlé, majd rántott hal krumplival, desszertnek pedig a szintén hagyományos fatörzs kerül felszolgálásra. Érdekes, hogy mi, a szűk család - szüleim, öcsém és én - délben ünneplünk négyesben, akkor adjuk át egymásnak az ajándékokat, és ekkor együtt ebédelünk. A 24-ei ebéd is hagyományosnak mondható, legalábbis nálunk hagyománnyá vált, hiszen minden december 24-én húsleves van, aztán pedig rántott csirke krumplipürével, desszertnek pedig valamilyen sütemény. Miért ezt esszük 24-én délben? Mert mindenkinek ez a kedvence!

Timi

A szoros értelemben vett hagyomány családunkban nem él. Szenteste napján megebédelünk mindannyian, általában estig eszünk. A halat nem szeretjük, így az egyáltalán nincs az asztalon, helyette szárnyasok, főleg liba vagy kacsa jellemzőek, töltve, vagy anélkül, köretnek salátát és krumplit fogyasztunk, és persze az elmaradhatatlan húsleves és töltött káposzta is a karácsonyi asztalra kerül. Idén már két kis csöppség is velünk ünnepel, így a szokások átalakultak, és a gyerekek miatt szebb, jobb, nagyobb és jelentőségteljesebb minden. A kis Jézus, a csengő, az éneklés (gyerekkoromtól kezdve mindig együtt eléneklünk egy karácsonyi dalt és csak utána van ajándékozás). Szóval besötétedik, kicsit becsípünk a bortól és a házi pálinkától, majd éneklünk és átadjuk az ajándékokat. Általában ezt esszük végig szenteste, és másnap reggelire a salátát és a sült szárnyasokat fogyasztjuk. Együtt. Ezt szeretem a legjobban, amikor mindenki pizsiben találkozik a konyhában, és egymás után ülünk le az asztalhoz. Édességnek bejgli van otthon, diós és mákos, anyukám süti. 

Zsófi

Borleves mindig van, ezzel kezdődik az egész ünnep. Isteni illat lesz tőle a lakásban, és nagyon nagyon finom is. Mi hagyományosan halevő család vagyunk, szenteste anyám készít halat, de idén kicsit változik majd a forgatókönyv. Míg élt a nagymamám, s míg az ő testvére még képes volt főzni, a következő két nap az ő főztjükkel zajlott. Nagymamám hatalmas adag sóletet készített karácsony második napjára, testvére pedig mindig más finomságot a következő nap, de a desszert állandó volt, rumos-meggyes-gesztenyés tekercs. Nyamm. Idén az idősebb generáció már kiesett, két pici gyerekkel azonban többen vagyunk, a menü is átalakul, valószínűleg ez az az idő, mikor új hagyományok alapozódnak meg. De az biztos, hogy mint ahogy eddig sem, eztán sem a hatalmas, degeszre evések lesznek jellemzők, s süteményektől sem roskadoznak majd az asztalok, nem vagyunk az a sütizős család.

És te, mit eszel?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások