Mi ez?

Mi ez? Homofóbia

2858

A legutóbbi cikkünkhöz, ami a biszexualitást taglalta rengeteg olyan komment érkezett, amely csak úgy sugározta a hozzászólók homofóbiáját. Jó ötletnek tűnik, hogy írjunk a homofóbiáról. Maga a szó, hogy homofóbia félelemre utal. A homofóbok félnek a melegektől, illetve magától a homoszexualitástól. A szó jelentése eredetileg a férfiakra vonatkozó félelmet takarta, csak az 1960-as években George Weinberg pszichológus használta a fenti jelentéstartalommal. A szó visszavezethető a dr. Wainwright Churchill által használt homoerotofóbia szóra, amely először a Homosexual Behavior Among Males címmel, 1967-ben publikált könyvében jelent meg. Számos hasznos lexikális információt olvashattok még erről a neten.

Melyik a beteg?

Statisztikai adatok támasztják alá, azt, hogy a lakosság közel hat százaléka meleg. A homszexualitás nem bűncselekmény és nem is betegség, vannak különböző magyarázatok, amelyek különböző elméletek alapján világítják meg az egyes emberekben kialakuló homoszexualitást: ezek lehetnek genetikai, hormonális és szociális megközelítések is. De most nem erről szól a fáma, hanem a homofóbiáról. A fóbia minden esetben egy pszichés betegségnek minősül. Freud - sokak által elismert analitikus pszichiáter - szerint a látens homoszexuálisok nincsenek tisztában a saját nemi identitásukkal, sőt kifejezetten homofóbként viselkednek, undort és félelmet éreznek a meleg iránt. A lélektan rengeteg szexuális betegséget, aberrációt ír le - zoofilia, pedofilia, szadizmus, mazochizmus -, de sehol nem említik betegségként az azonos neműek iránti vonzalmat. A homofóbokat sok helyen szexmániákusként írják le, hiszen borzasztóan nagy figyelmet fordítanak mások szexuális élete iránt és elképzeléseiben nem szerepelnek a normális emberi érzések, nem érdekli őket a párkapcsolatok valósága, a szeretet, az együvé tartozás, az elkötelezettség. Kizárólag arra fordítanak figyelmet, hogy két azonos nemű között jön létre szexuális aktus, és hogy ez nekik nem tetszik. 1991. május 17-e a Homofóbia Ellenes Világnap, amelyet a WHO (Egészségügyi Világszervezet) hozott létre azzal, hogy törölte a mentális betegségek listájáról a homoszexualitást. 

Állítólag

A homofóbok gyakran a következő indokokat állítják fel a homoszexuálisok ellen: kihalna az emberiség, ha mindenki homokos lenne, az AIDS - más nemi betegségek - főleg a homoszexuális közösségekben fordulnak elő, betegesen hat a fiatalabb generációra. Akkor menjünk visszafelé. A fiatalkorúakat - Magyarországon 14. életévet betöltött személy döntésképes a szexet illetően - kortársaik avatják be a szexuális életbe, a homoszexualitást nem lehet elkapni, tehát, ha valakinek a környezetében meleg van, az nem okoz az addig hetero személyben vonzalmat a saját neme iránt. Végül lássuk a legnagyobb blődséget, miszerint ha mindenki buzi lenne, kihalna az emberiség. Ez igaz, egy idő után biztosan. Akkor is kihalna az emberiség, ha minden nő hatvanéves lenne, sőt akkor is, ha a levegő összetevői megváltoznának, és mondjuk az oxigéntartalma lecsökkenne. De ezekről szó sincs, épp úgy arról sincs szó, hogy egyszer csak mindenki homoszexuális lesz, ha toleránsan viselkedünk velük. Sajnos az, hogy még harminc évvel a HIV vírus felfedezését követően is sokakban él az a kép, miszerint ez a betegség a homoszexuálisok betegsége, nagyon súlyos következményeket szül, ugyanis elhiteti a heteroszexuálisokkal, hogy őket bizony ez a kór nem fenyegeti, ennek is köszönhető a heteroszexuálisok körében a fertőzöttség drasztikus megemelkedése. 

Törvény

Hazánkban 1961 óta - tehát közel fél évszázada - a homoszexuális kapcsolat nem számít bűncselekménynek. 1996-ban felmérték a magyar társadalom hozzáállását a homoszexualitás kérdéséhez, az akkori felmérés a mai állapotokhoz képest gyönyörű, bár az is elkeserítő volt. A több mint tíz évvel ezelőtti felmérés szerint nem volt nyíltan homofób társadalom a magyar, de már akkoriban is a megkérdezettek majdnem fele korlátozta volna a homokosokat adminisztratíve, és elkülönítette volna a társadalomtól. A törvénykezés 2008-ban sem támogatta az azonos neműek közötti élettársi jogviszony bevezetését, bár azt nem minősítette alkotmányellenesnek. Érdemes áttekinteni a törvénykezést a különböző országokban, itt könnyen észrevehetjük, hogy a diszkriminációt hazánkban tiltják!

Használati utasítás érzékeny buzikhoz

Bloggerünk egy posttal próbál segíteni az elfogadó és a kevésbé elfogadó embereknek: "Felhívom minden kedves olvasóm figyelmét pár apróságra, azon kényes, esetenként baromi megalázó vagy csak szimplán kellemetlen esetek elkerülése végett, amikor a baráti, munkahelyi, illetve a családi körhöz hirtelen egy buzi is csapódik, az emberek meg azt sem tudják merről kapjanak a fejükhöz. Nyilván két oldalról, de azért ez nem is olyan egyszerű mint amilyennek látszik. Mert pont a két oldalról, netán hátulról jövő fejcsapkodás nem a legideálisabb, de sajnos ezen esetek többségében elölről sem túl jó ötlet csapkodni a fejünket, hát még egy buziét. Ugyanis addig senki sem buzi, amíg ő nem akar előtted is az lenni. Addig neked nincs közöd hozzá, hogy kivel baszik, kit szop le, vagy éppen kinek nyal be. Áruld már el, hogy buzi-e vagy, különben... És nem ildomos előtte, a háta mögött meg pláne nem viccelődni, megjegyzéseket tenni, utalásokat elhinteni, illetve teljesen nyilvánvaló módon szembesíteni azzal, amit te úgy érzed biztosan tudsz, de ő még nem tartja alkalmasnak az időt arra, hogy az ő szájából is elhangozzon. Ne legyél már tolakodó és bunkó, még akkor sem, ha úgy gondolod, hogy ez nem nagy ügy. Akkor sem ha semmi ellenvetésed nincs a dologgal kapcsolatban, és még akkor sem, ha te úgy látod, hogy a kölcsönös őszinteség ideje elérkezett. Tudd meg, hogy addig nem, amíg a másik is így nem gondolja. Mert ez az ő döntése, és ne akarj helyette dönteni, nagyon szépen kérlek. Mégis csak róla, az ő életéről, a magánéletéről, az érzéseiről, a hovatartozásáról van szó. És lehet, hogy ez neki korántsem olyan egyszerű dolog mint neked. Mert neked a könnyebb, de azzal ahogy viselkedsz, neki nem könnyíted meg, csak belehajszolod egy kényelmetlen helyzetbe, vagy ezek sokaságába. Legyél maximálisan tapintatos, de mindeközben nyitott. Ha elég jól csinálod, gördülékenyebben fog lezajlani az, amit egyébként csak letolnál a másik torkán, azaz kikényszerítenél tőled. Előre is köszönöm a megértésed, a tapintatos hozzáállásod, a nyitottságod, az erőszakoskodástól mentes viselkedésed, de főleg a segítséged! Biztos te is látod, hogy sokkal jobb ez így mindkettőnknek. Hiszen ha akkor lehetek őszinte amikor akarok, és nem amikor mondják, az sokkal jobb érzéssel fog engem is és téged is eltölteni."

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások