Lélek

Hülye szerelmes filmek

2843

A fiúk többnyire utálják a romantikus filmeket, nyálasnak, csöpögősnek és irracionálisnak tartják őket, és valamennyire igazuk is van. (OK, azért csajok között is vannak ilyenek, kapásból itt ül egy a szerkesztőségben.) Míg a nők imádnak könnyezni, bőgni, őrjöngve zokogni egy-egy hatalmas szerelmes történeten, addig ők csak értetlenkedve bámulják a képernyőt, vagy már régen elaludtak.

A nők tehát többségében szórakoztatóknak és szépnek tartják a szerelmes filmeket, és néha tényleg jó megnézni egyet-kettőt. Például, ha évek óta szenvedsz a nagy Ő-vel, akkor nyugtató hatással lehet rád a Szex és New York mozi, hiszen azt sugallja, hogy lehet jó a vége a sok-sok szívás után is. De azért azzal jó tisztában lenni, hogy valószínű nem fogsz egy "bazinagy gardróbot" kapni egy penthouse lakásban. Egy házassági problémákkal küzdő nőnek is megerősítés lehet megnézni a Velem vagy nélküledet, hiszen az is azt sugallja, hogy rendbe lehet hozni egy szinte már teljesen szétesett házasságot, csak kellő humorral kell hozzáállni, és a szép közös emlékekre gondolni.

Ez mind szép és jó, de nem mindig tesznek az ilyen filmek jót a kapcsolatainknak, a filmek alapján elkezdünk irracionális dolgokat várni, és nem csak a hatalmas gyémántról van szó, amelyet a főhősnő kap a film végén, hanem másról is. Képesek a filmek elhitetni velünk, hogyha a mi kapcsolatunk nem olyan, mint amit a mozivásznon látunk, akkor az nem is jó, akkor nem az éppen aktuális párunk az igazi, a nagy Ő. Olyan érzelmeket mutatnak be nekünk, amik a hétköznapoktól igen távol állnak, amolyan csúcsélményeket, amiket jó ha egyszer-kétszer átél az életében az ember. Ott ülsz olyankor, és simán azt szeretnéd, hogy Patrick Swayze veled táncoljon, hogy Richard Gere téged csókoljon, hogy Brad Pitt veled lihegjen az ágyban - a tetszőleges aláhúzandó. Olyankor minden tökéletes, az egész világ abban a tökéletes szerelemben csúcsosodik ki, ami a film végére minden alkalommal beteljesedik. Az életben azonban a nagy túrót van ez így, és kérdés, mennyire jó álmokat nézni, amiknek a valósághoz csak érintőleges közük van?

Az Edinburgh-i egyetem fontos kutatást végzett, amely kimutatta, a romantikus filmek és romantikus vígjátékok negatívan befolyásolhatják a szerelmi életünket. Az olyan filmek, mint az Aludj csak én álmodom, vagy az Álmomban már láttalak, a Szeretném, ha szeretnél vagy az Only You irracionális történeteket és kapcsolatokat mutatnak be, de az emberek elhiszik mindezt, és ezekhez mérik saját párkapcsolatukat. 

A kutatás kimutatta továbbá azt is, hogy a párok nagy része elhiszi, hogy a szexnek és a kapcsolat többi összetevőjének is mindig és mindenkor tökéletesen kell működnie. Viszont általában egy párkapcsolatban, amely a való életben és nem egy mozivásznon zajlik, soha nem tökéletes semmi, esetleg néha, nagyon ritkán. Egy kapcsolatban mindig vannak rosszabb és jobb időszakok, de a filmek miatt az emberek azt képzelik, hogy vár valahol rájuk egy tökéletes pár, akivel minden működni fog, és felhőtlenül boldogok lesznek az idők végezetéig. Pedig ez nagy butaság, egy kapcsolaton mindig dolgozni kell, életben kell tartani a szerelmet, hiszen a mindennapok gondjai hamar ráülnek a viszonyra. Persze a filmek sosem szólnak arról, hogy mi van a happy end után, mi történik a csók, a lánykérés, az esküvő után?!

A kutatást végzett szakemberek most elindítottak egy online tanulmányt a párkapcsolatok és a média viszonyáról, ha csatlakozni akarsz, akkor klikk ide!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások