Mi ez?

Mi ez? Szívcsakra

2834

Nagyon vártam már, hogy eljussunk végre ehhez a csakrához, mert baráti körömben erősen érintett valaki ennek zavart működésében - bár eddig mindegyikhez sikerült társítani valakit a környezetemből. A szívcsakra azonban különleges, hisz ez mindennek a közepe, a csakrák sorának, de az élet értelmének is. Nézzük gyorsan az alapokat! A szívcsakra értelemszerűen a mellkas közepén, a szív magasságában található. Színe a zöld, a színkör közepe és a rózsaszín, jele a hatágú Dávid csillag, körötte a tizenkét szirmú lótuszvirág, egyéb ismert elnevezése az Anahata-csakra, jelentése: érintetlen, örökké megújuló. Érzékelése a tapintás, polaritása női, hangulata a melankolikus, eleme a levegő. Mantrája Yam, kiejtve Yang, bolygója a Vénusz, fémje a réz. Ez a pozitív energia központja. Spirituális feladata: megbocsátás, feltétel nélküli szeretet, elengedés, bizalom.

Elképzelni sem tudjuk, hány ember szenved a szívcsakra blokkolt állapotától, pedig a kiegyensúlyozott, boldog lét e nélkül nem elérhető. A társadalmak, a tudás-alapú berendezkedés, a hit és a szeretet háttérbe szorulása, nem csak egyedi szinten okoz problémákat a szívcsakra működésében, pedig oly sok minden utal szokásainkban erre a fontos pontra. Itt kulcsoljuk imára kezeinket, itt hordunk védő amuletteket, ha meghatódunk, ide kapjuk a kezünket, itt szorít, ha fájóan jó, s halálunk után is ide kulcsolják kezünket. Sokan ismerjük a páncéllal való felvértezettség érzését, mikor úgy érzed, meg kell védened magad a világtól, nehogy sérülj - na ez az, amit gyorsan el kell felejtenünk, mert több rosszat okozunk vele magunknak, mint amennyi jót remélünk tőle. A szívcsakra a nyitottságot feltételezi, amit ha elérsz, ez testtartásodban is megnyilvánul, nem görbíted többé a mellkasod, s fogékonnyá válsz a többi ember érzelmi rezgéseire.

A szívcsakrához rendelt fizikai szervek: szív, szívburok, tüdő, keringési rendszer, karok, kezek, bőr. Mirigyek közül a csecsemőmirigyet rendelhetjük ide, s ebből következik, hogy számtalan szerteágazó betegségre hajlamosítjuk magunkat, ha nem teszünk rendet ezen fontos csakránk táján. Lehetünk allergiásak vagy éppen rákosak (többnyire tüdő vagy mellrák) - ez utóbbi a köldökcsakra zavarával együtt alakulhat ki, a szív által megengedett sejtburjánzást a köldökcsakra ellenünk fordítja. Azt mondják, a legtöbb rákban szenvedő élete valamelyik szakaszában igen erősen kellett, hogy küzdjön a szabadságvágy és a korlátozás kérdéskörével. Általánosságban fogékonnyá válunk különféle fertőzésekre, azaz immunrendszerünk csődöl be leginkább. Természetesen megjelennek a szívpanaszok is, mikor az ember nem hallgat a szívére - de hogyan hallgathatna, ha nem hallja azt. A szívpanaszok mögött sokszor az anyával való kapcsolat áll, ami vagy túl erős vagy nagyon hiányos kötöttséget mutat, s még fontosabb tudnunk, hogy a szívcsakra az anyát jelképezi testünkben, úgyhogy ha tisztázni valód van vele, azonnal láss neki! Ha a szív beteg, természetesen az áramoltatással is problémák lépnek fel mind fizikailag a vérben, mind érzelmileg: a szeretet keringetésében, annak továbbadásában, megélésében, sugárzásában.

Nyilván nem nagy meglepetés, ha azt mondjuk, legnagyobb érzelmi zavara a szeretet hiánya, azaz alulműködés esetén az ember gyakorlatilag képtelen szeretetet érezni, de sokszor a negatív érzelmeket is hárítja, azaz semmit nem érez. Jellemzően megjelenik az érzéketlensége minden és mindenki irányában, a zárt szívcsakrájú ember könnyen zavarba jön az érzelmi megnyilvánulásoktól, nem tud velük mit kezdeni, nem tud rájuk reagálni, minél közelebbi családtag produkál ilyeneket, annál nagyobb lehet a tanácstalanság. Szélsőséges esetben szenvedélybetegség is megjelenhet, hisz a hajlamot ez magában hordozza. Könnyen üldözési mániássá válik az ember, úgy érzi, nem méltó a szeretetre, szinte elnézést kér létezéséért, s közben retteg az elutasítástól, a szexben képtelen feloldódni.

Túlműködés esetén kissé mániákussá válhat az ember, a pénzt és a szexet eszköznek látja mások uralásához, közben mártír, melodramatikus és mestere a feltételes szeretetnek. Kiegyensúlyozott működés esetén pedig pont a feltétel nélküli szeretet árasztja el az embert, a könyörületesség, a világ annak növény-és állatvilágával meghatja és feltölti, empatikus, emberséges, barátságos, könnyed, meghatódik. Kiegyensúlyozott ember tudja mit akar, mik a céljai, s ebben a világ is segíti, sok szerette van, boldog és kiegyensúlyozott,

Dolgozz a szívcsakráddal úgy, hogy zöld színnel veszed magad körül. Te semmiképp ne hordj feketét, az minden próbálkozásodat elnyeli. Egyél zöld zöldségeket, gyümölcsöket, fogyassz zöld teát és zöld fűszereket. Menj el tradicionális jógára, meditációra, végezz légző- és nyújtó gyakorlatokat. Cselekedeteidben is változz: ajánld fel önzetlen segítséged, és fogadd el a hálát. öleld magad, ölelj meg mást. Legyél kisgyerekek, kölyökállatok közelében, és hagyd a szeretetet megnyilvánulni, kezdd az alapoknál! Halgass romantikus zenéket, vizualizálj rózsaszín felhőt magad köré, és képzeld el a zöld színt. De ami a legfontosabb: oldd meg, amit meg kell, bocsáss meg magadnak és másnak is, és akármilyen zavarbaejtő és suta is az elején a helyzet: kezdj el szeretni! Ha nem megy, keress szakszerű segítséget energetikustól, csakragyógyítótól!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások