Lélek

A biszexualitás ott van benned

2806

A Szex és NY - igen a Bibliánk - harmadik évadjának az elején volt, amikor Carrie randizott egy sráccal, akiről kiderült, hogy három komoly kapcsolatából az egyik egy sráccal volt. Carrie véleménye szerint „nem létezik a biszexualitás, csak egy megálló a Szahara felé vezető úton”. Samantha szerint carpe diem. Jó kérdés: vajon a biszexualitás csak egy alibi, mert azt könnyebben elfogadja a társadalom vagy féktelen szeximádat, esetleg megálló a biztos melegség felé?

A tudomány

Persze hogy ezzel is foglalkozik a pszichológia - többek között - tudománya. A biszexuális kifejezés azokat jelöli, akik mind a saját nemük, mind az ellenkező nem képviselői iránt érezhetnek szexuális vonzalmat vagy szerelmet, romantikus vágyakat. Korábban azokat illették ezzel a jelzővel, akiknek puncijuk és farkuk is volt, tehát a hermafroditákat. Csak a XX. század első harmadába hozták kapcsolatba a nemi identitással, orientációval. Mélyebben Freud, majd Alfred Kinsey foglalkozott a témával. Sigmund Freud elmélete szerint minden ember biszexuális lesz élete egy szakaszában, viszont nem vonzódunk egyformán mindkét nemhez, a különböző életszakaszokban más-más nem érdekel inkább. Szerinte a homoszexualitás és a heteroszexualitás közötti bizonytalan pozíció a biszexualitás. Kinsey ennél sokkal finomabb tézist állított fel. A híres magatartáskutató, és az eddigi legátfogóbb szexuális felmérés atjya a harmincas évektől kezdve vizsgálta a férfiak és a nők szexualitását, több mint húsz éven át. Ennek eredményeképpen  jelent meg 1948-ban, a férfiakról szóló Sexual Behavior in the Human Male, 1953-ban a nőkről szóló Sexual Behavior in the Human Female című könyve.

Sokat foglalkozott a homoszexualitással, és ő jelentette ki, hogy a melegség nem a szodomita perverzekre jellemző, sőt a férfiak 35%-a legalább egyszer részt vett már szexben egy azonos neművel, s közel 10%-uk legalább három évig volt homoszexuális viszonyban. A férfiak mindössze 4%-át jellemzi kizárólag homoszexualitás, és volt még a megkérdezettek között 13%-nyi férfi, akiknek nagyon erős szexuális vágyaik voltak azonos neműek iránt. Kutatásai alapján Kinsey felállított egy hétfokú skálát, amelynek két végpontja a hetero-, illetve a homoszexualitás, a két véglet közötti tartomány pedig a biszexualitásúak rétege, és ez bizony a társadalom 50%-a! Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ki is élik, de a hajlamuk az van rá. Nagy érdeme Kinsey-nek, hogy a „koherens heteroszexuális társadalom, elenyésző mennyiségű buzival vegyítve” nézetet végképp elvetette.

Szociális

A biszexuális hajlamúak többsége soha nem éli ki azon vágyát, hogy egy azonos neművel is létesítsen kapcsolatot. Sokan megmaradnak azon a szinten, hogy fantáziálnak és vágyódnak, de lehetőséget nem teremtenek együttlétre. Ezen csodálkozni való nincs sok, hiszen bár a társadalom a biszexualitást jobban tolerálja, mint a melegséget, viszont egy azonos neművel való ismerkedés, főleg, ha az szexuális tartalmat is hordoz, jóval bonyolultabb, mint azt a fantáziánk elképzeli. Épp ezért jó pár olyan partnerkeeső van a neten, ahol akár barátságokat, akár szexuális kapcsolatokat is ki lehet építeni azonos neműekkel. A leszbikus és homoszexuális közösségekben gyakori a biszexuálisok negatív megkülönböztetése. Sokan közölük úgy vélekednek, hogy alibinek tartják fent a biszexuális voltukat, mert ezt a társadalom könnyebben elfogadja, tehát valamiféle kapunak tekintik a biszexualitást, s erre létezik is egy angol közmondás: „Bi now, gay later..."

Sokszor éri a biszexuálisokat az a vád, hogy hűtlenek és több kapcsolatot is tudnak futtatni egyszerre, például egy homo- és egy heterokapcsolatot párhuzamosan. Ez nyilván ferdítés, hiszen nem attól jó vagy rossz egy ember, hogy szexuálisan egy, illetve mindkét nemhez vonzódik-e. Tény, hogy rengetegen tartanak fent párhuzamos kapcsolatokat két különböző neművel és az is jellemző, hogy párkapcsolatokban az "édeshármas" fantáziálgatás valóra válik egy harmadik személy - mindenképpen valamelyikőjükkel azonos nemű - bevonásával. Az Amerikai Pszichológiai Társaság meg is cáfolta, hogy a biszexualitás valamiféle kaput jelentene a valójában rejtőzködő homoszexuálisok számára. Egy tíz éven keresztül tartó kutatás eredménye szerint a a biszexuális nők - csak nőket vizsgáltak, mert a nők esetében jóval gyakoribb a biszexualitás -, megőrizték mindkét nemhez való vonzalmukat, még akkor is, ha tartós párkapcsolatban élnek egy férfival.

Szimbólumok

A biszexuális azonosság egy közös szimbóluma a biszexuális "büszkeségzászló", a pride-flag, aminek az felső részén látható rózsaszín csík a homoszexualitást, a az alsó kék a heteroszexualitást és a középen a kikevert lila a biszexualitást jelképezi. Jelképe még továbbá egy dupla holdszimbólum, jelentését a Mars és Vénusz asztrológiai jelével szokták magyarázni - képviselendő a heteroszexuális uniót. A kép nyitottsága pedig a biszexuálisok nyitottságát hivatott jelképezni. A két félhold nem pontosan a derekánál ér össze, hanem ferdén szimmetrikus. A szivárványszíneket mellőzve, amiket inkább a homoszexuális közösséghez társítanak, ez a hold szimbólum is lila-rózsaszín és kék, egyetlen összefüggő színátmenetet alkotva, ami kékből indul az egyik végén, a rózsaszínen és a lilán keresztül végül újra eléri ugyanazt a tónust a másik félhold másik csúcsán.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások