Közösség

Ajándékozási parák

2826

Nem elég, hogy nyakunkon az ünnep, hajtás van a melóban, a suliban vizsgaidőszak, sztrájkolnak a vasúti dolgozók, ráadásul még az ajándékok miatt is főhet a fejünk - kinek, mit és mennyiért? Sok mindenen el kell gondolkozni, ha nem szeretnénk kellemetlen helyzetbe kerülni, megbántani másokat, és igazán nagy örömet szeretnénk szerezni szeretteinknek.

Kinek, mit és milyen értékben vegyünk? Mi van abban az esetben, ha ő semmit nem ad nekünk? Kinek kell ajándékot venni? Mi van, ha mi úgy gondoljuk, hogy meg kell ajándékoznunk az illetőt, mert szeretjük, mert közel áll hozzánk, és ezt szeretnénk kifejezni, de ő nem egészen így gondolja ezt? Persze nem ez a lényeg, adni jobb, mint kapni, de a másik mégis kényelmetlenül érezheti magát, ha mi készültünk meglepetéssel ő meg nem. A fordított eset pedig még rosszabb: kapunk ajándékot valakitől, akitől nem is számítottunk rá, és mi tényleg semmivel nem készültünk neki. Vajon azt hiszi, hogy nekünk ő nem is fontos? Mi a teendő? Beszéljük meg kinek, mit, mennyiért, de akkor oda a meglepetés varázsa, meg az egész olyan anyagiassá válik, nem?

A rokonokkal talán a legkönnyebb, hiszen a szülőkkel, nagyszülőkkel, testvérekkel, unokatestvérekkel hosszú évek alatt kialakul egy szokás, egy bizonyos rutin, már ami az ajándékozást illeti. Tudjuk, hogy kinek kell adnunk és milyen értékben, és hogy vajon mi milyen ajándékra számíthatunk az adott személytől. Bár a családon belüli ajándékozás sokszor elveszíti a varázsát, hiszen a gyereknek kell egy új számítógép, egy playstation vagy akármi más, és akkor összedobják rá a rokonok a pénzt. Meglepetés nincs, viszont megvan az, amire az illető iszonyatosan vágyott.

A fentiek ellenére, azt hiszem mégis a meglepetés varázsa a fontos. Szerintem mindenki örül a meglepetéseknek, örül annak, hogy a másik figyelte az elmúlt hónapokban, hogy vajon ő minek örülhet, ennek megfelelően vásárolt, készített ajándékot. Persze vannak olyanok, akik egyszerűen nem tudnak meglepetést szerezni, vagyis inkább nem mernek, mert folyton azon paráznak mi van, ha nem jó, ha nem tetszik az ajándékozottnak. Örök igazság, hogy aki jól ismeri a másikat, az könnyűszerrel választ, magabiztosan vásárol. Az ajándékozás persze neveltetés kérdése is, mert ha kisgyerekként valaki csak azt tapasztalta otthon, hogy minden szülinapján, névnapján és karácsonykor megkérdezték mit szeretne, és azt kapta, meg se próbáltak a szülők valamilyen meglepetést kitalálni, akkor később ő sem fogja különösebben törni magát.

Az én legjobb barátnőm ilyen. Hosszú éveken keresztül próbáltam meg rávezetni, hogy lepjen meg valamivel a szülinapomon, a névnapomon, karácsonykor, de legalább egyszer, egyetlen egyszer. De nem, neki ez sose ment, pedig voltak elejtett célzások, utalások, mégsem vette a lapot soha, mindig elmondta, hogy nincs ötlete, és mondjam meg mit szeretnék, aztán vegyük meg együtt. Mára feladtam a harcot, mert ő ilyen, így szeretem, valószínűleg ez a családi szokásokból jött neki is, az pedig erősen befolyásolja az embert. Így történhetett, hogy tegnap elmentünk, és együtt megvettük egymásnak a karácsonyi ajándékot. Kiválasztottuk, felpróbáltuk, kifizettük és kicseréltük. Szépen becsomagoljuk, és 24-én átadjuk egymásnak, és persze majd jól meglepődünk! Kicsit röhejes, de így legalább azt kapja, amit nagyon szeretne - bár nekem számos más ajándékötletem lett volna, így viszont közös programot csináltunk a karácsonyi ajándék vásárlásból,s ez némileg kárpótol.

A jó meglepetés kitalálása persze számos problémát vet fel, sokat kell rajta agyalni, kitalálni, utánajárni. Fejtörést okozhat, hogy olyat vegyünk, ami esetleg haszontalan, de nagyon nagy örömet szerez, vagy hogy olyan ajándékot válasszunk, amelynek hasznát tudja venni. Tipikus dilemma, hogy vegyük meg azt a szép és hasznos könyvet, amit szeretne, amire valóban szüksége van vagy inkább azt a csilli-villi koktélruhát, amire még jobban vágyik, de valószínű, hogy egynél többször nem fogja felvenni. A döntés személyiség függő, ismerni kell azt, aki az ajándékot kapja, és persze az ajándékozó személyisége is nagyban befolyásol, hiszen ő dönt, mi hasznos és mi haszontalan.

Egy ajándéknál továbbá fontos az is, hogy személyes legyen. Fontos, hogy az adott személy tényleg olyan ajándékot kapjon, ami hozzá illik. Ha nincs ötlet, és csak olyan személytelen ajándékokra futná az ötlettárunkból, mint egy bögre, egy tusfürdő, egy díszgyertya vagy egy zokni, akkor inkább kérdezzük meg mit szeretne, mert ezek még meglepetésnek is rosszak. Ilyen tárgyakat csak azoknak ajándékozunk, akik egyáltalán nem állnak közel hozzánk, barátnőinknek és szeretteinknek semmiféleképpen.

A pénz kérdését a legkényesebb tisztázni, hiszen az ünnep a szeretetről szól, nem pedig az anyagiasságról, mégis jó, ha egy körülbelüli értéket meghatározunk. Ha belövünk egy tól-ig határt, elkerülhetjük, hogy bármelyik fél kényelmetlenül érezze magát.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások