Közösség

Adunk–Kapunk Nap a hajléktalanokért

2817

A jótékonykodásról nagyon sok szó esik így az ünnepek előtt, és valóban sokféleképpen segíthetünk a körülöttünk élőknek. Bár most még enyhe a tél, de ha beköszöntenek a durva mínuszok, az utcán élő hajléktalan emberek a fagyhalállal néznek szembe, mivel nincsen elegendő szállás mindenkinek. A Tilos Rádió mindig is élen járt a hajléktalanok támogatását illetően, most sincs ez másképp, hiszen a Tilos Rádió összefogott a Cökxpôn Café-val és a Menhely Alapítvánnyal, s közösen szerveznek egy hajléktalanokat segítő napot. A tavalyi év ötlete került idén továbbfejlesztésre, a szervezők be szeretnék bizonyítani, s meg szeretnék mutatni, hogy a hajléktalan (otthontalan) emberek is tudnak maradandó értéket létrehozni.

Szeretnénk, ha nemcsak elolvasnátok a cikket, hanem kilátogatnátok a rendezvényre, vagy legalább a városban ajándékok után szaladgálva útba ejtenétek az egyik adomány gyűjtő helyet, és néhány ruhaneművel és vagy takaróval segítenétek az otthontalanokat.

A program keretében a Cökxpôn Café-ban egészen december 27-ig megvásárolhatóak azok az alkotások, melyeket a Vagyunk Egyesület tagjai készítettek, megtekinthetőek továbbá azok a pénztárcák is, amelyeket a hajléktalanok újrahasznosított tejes dobozokból álmodtak meg. 

A galéria mellett a hajléktalanok életkörülményeivel is szeretné a program megismertetni az embereket, és velünk együtt kívánnak segíteni rajtuk. Éppen ezért december 22-én 17 órától a Boráros téri aluljáróban a három szervezet - a Tilos Rádió, a Cökxpôn Café, a Menhely Alapítvány - takaróosztás tart, valamint ételosztásra is lesz, amelynek során száz adag vegetáriánus és ötven adag húsos étel kerül kiosztásra az otthontalanok között a Food not Bombs, a Govinda és a Cökxpôn segítségével. De ekkor kerülnek kiosztásra a felajánlásokból származó ruhák és hálózsákok is. Amennyiben segíteni szeretnél, az adományokat a rendezvény előtt és alatt a következő helyszíneken lehet leadni: a Tilos Rádióban (1088 Bp., Mária u. 54.), a Cökxpôn Café-ban (1095 Bp., Soroksári út 8-10. Boráros tér), a program végeztével pedig a Menhely Alapítványnál (Bp., 7.ker, Kürt u. 4., vagy Bp., 8.ker, Práter u. 29/b). Az étel és adományosztás mellett a Boráros téri aluljáróban az arra járók és az érdeklődők hallhatják hajléktalan költők és írók verseit és novelláit a Menhely Alapítvány szociális munkásainak tolmácsolásában.

A program keretén belül december 22-én tematikus műsor lesz a Tilos Rádióban a témával kapcsolatban, amely 8:00-kor veszi kezdetét a 7térítő című műsorral. A 7térítő vendégei a Govinda, a Food not Bombs és a Vagyunk Otthontalan Művészek Önsegítő Egyesülete. A következő témába vágó műsor háromkor veszi kezdetét és egészen fél ötig tart, amely a Bossa bom dia: hangmontázs hajléktalan költők verseiből címet viseli. Majd szorosan ezután következik a Roky Blindeaf és Társai, ahol a vendég Vojtonovszky Bálint lesz, egészen hat óráig.

A rendezvény az aluljáróban öt órakor veszi kezdetét, és egészen hét óráig tart, amikor is a Tilos Dj-k (Suhaid, Tomanek) szettjével zárul a program. Előtte persze lesz takaró- és ételosztás, felolvasás hajléktalan költők verseiből, újrahasznosított termékek bemutatója. A programsorozat ezután este kilenckor a Cökxpôn Café-ban folytatódik, ahol megtekintheti a közönség a kiállított alkotásokat, hallhat még számos verset hajléktalan költők tollából, és megtekintheti az otthontalanok által készített termékeket is, DJ-k természetesen itt is lesznek, D-Joint, Chi Korea, Sebő, Senz és Sztyepp.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások