Lélek

Félek a pápától!

2796

A fóbia valamely konkrét dologtól való irracionális félelem, mely szorongást és pánikot vált ki az emberből. Az Oddee oldalon összegyűjtötték a top 10 legbizarrabb fóbiát.

Pápafóbia

A világon több millióan összesereglenek olykor, hogy áldást kérjenek a pápától, kivéve azokat, akik pápafóbiában szenvednek. E félelem kimerül abban, hogy kórosan félnek a mindenkori pápától. A tünetek egyszerűek: meglátják a pápát a tévében, és alig kapnak levegőt, a  szívük szabálytalanul ver, izzadnak, émelyegnek és a rettegés legmélyebb fokait is átélhetik. Gyakran maga a római-katolikus egyház is okot adhat a parára. Hogy ez mitől lehet, senki sem tudja, talán megijesztette őket gyerekkorunkban egy pápára hasonlító ember, vagy éppen ők a gonosz gyermekei.

Mogyoróvaj fóbia

Egyesek a mogyorótól és annak mindenféle képződményeitől paráznak, így egyszerű kiborítani őket egy mogyoróvajas szendviccsel.

A haj elvesztésétől való félelem

Az ételekben lévő hajat jobban elviseljük, ha a sajátunk, de ha már a világon mindenhol a hajszálainkat látjuk, akkor hamar eluralkodhat rajtunk a trichofóbia, azaz a haj elvesztésétől való félelem. A görög thrix (haj) szóból ered a fóbia neve, ami nagyon erős undor érzettel érkezik, majd abba a félelembe torkollik , amit önmagunk kopasz látványa okozhat.

Mobiltelefonos para

Vannak, akik képtelenek lerakni a telefonjukat, azt pedig lehetetlen kérni, hogy  kikapcsolják pár órára. A mai kultúránkban új fóbia született, a nomofóbia. Ez akkor diagnosztizálható, ha valaki attól retteg, hogy nem tud telefonálni, hogy nem lesz térerő, hogy le fog merülni, és ez komoly pánikot generál benne. 

Tiniktől félni

A tinédzserek olykor ijesztőek, ez tény, pláne, ha a Moszkva téri, holló-szerű gótokra gondolunk. A tizenévesektől való félelem és az utálat szintén mai jelenség, Ray Oldenburg nevű szociológus vizsgálta a felnőttek elidegenedését a tinédzserektől. A generációs ellentét hátterében az engedékeny hozzáállás és az elfogadás hiánya áll.  

Scopofóbia

Akik e fóbiában szenvednek, félnek minden olyan nyilvános helytől, ahol emberek megbámulhatják őket, így inkább elkerülik az ilyen helyzeteket. Nem mennek boltba, bevásárlóközpontokba, és gyakran társasági összejövetelekre sem, mert rettegnek a bámulástól. Néha olyan szintre is léphet a parájuk, hogy nem mernek autóba ülni, mert a tudat, hogy mások őket nézik, egyenesen kikészíti őket. 

Tükörtől félni

A tükörtől való rettegés igazán morbid félelemnek tűnik, de mély pszichoanalitikus vizsgálatokat szenteltek a jelenségnek. Ferenczi Sándor pszichológus hosszasan tanulmányozta ezt a félelmet, és rádöbbent, mozgatórugója az önismerettől és az exhibicionizmustól való félelem. 

Nyeléstől való félelem

Léteznek olyan fura emberek is, akiknek valami oknál fogva elveszett a nyelési ingerük. Ez így leírva viccesen hangzik, de annyira nem az. Ha szilárdabb ételt esznek, hosszú ideig addig rágják, míg teljesen pépes nem lesz, és közben betegsen rettegnek attól, hogy azt valamikor majd le kell nyelni. Ezt akár egy félrenyelt kaja traumája is kiválthatja, s súlyos alultápláltság és súlyvesztés is bekövetkezhet miatta, szóval nem is vicces.

Hányástól félni

Attól félni, hogy valaki mindjárt elhányja magát, nem nagy ügy, hiszen az éjszakai buszokon történtek már ilyesmik. Az ember hányni sem szeret, így az is érthető, ha valaki ettől retteg. Egyesek azért nem akarnak gyereket, mert elképesztő pánikba esnek, ha arra gondolnak, hogy reggelente hányni fognak. Sokszor anorexiásnak diagnosztizálják e fóbiában szenvedő nőket - tévesen.

A 13-as számtól parázni

A számmisztika egyik rejtélye, hogy a tizenhármas számtól öntudatlanul félnek az emberek. Péntek 13-át sem lehet érteni, hiszen általában ugyanolyan nap mint minden más, talán jobban jelentőséget tulajdonítunk mindennek, ami aznap történik velünk. Odáig fajult ez a félelem, hogy hotelekben, épületekben gyakran hiányzik a tizenhármas szoba és a tizenharmadik emelet. Ha e két számjegyet összeadjuk, akkor a négyest kapjuk, mely számtól - feltehetően a tizenhármas szám miatt - rettegnek Kínában, Japánban és Koreában. Adolf Hitler volt a leghíresebb ember, aki rettegett a 13-as számtól.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások