Közösség

Röhejes eredmény a kirakatversenyen

2780

Hagyományteremtő szándékkal indították útjára októberben a kirakatversenyt, melyen csak és kizárólag a körutat vették célba. A verseny során több kategóriában díjazták a zsűri számára megfelelő kirakatokat, csak és kizárólag esztétikai szempontból. Ugyan a szervezők kritizálják az avitt és ócska kirakatokat, mégis díjaztak olyan üzleteket is, amik ugyanebbe a kategóriába sorolhatóak a közönség szemében. Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a kirakatverseny díjazottjai közt a városban élő emberekre kifejezetten káros üzlet is díjat kapott. A Kiwi sun szoláriumláncot úgy ahogy van, büntetni kellene, nem dicsérni.

Egyrészt semmilyen szinten nem fér bele a neonzölden világító üzlet a körúton található házak stílusába. Attól még lehet valami ízléses és modern, ha nem neonnal világít úgy, hogy csukott szemmel kell elmenni mellette, és a szomszéd kerületben is kiég tőle a retinánk. Az energiatakarékosság sem lehetett túl nagy szempont a díjazott, éjjel-nappal fénylő szoláriumokat látván, ezért is inkább dorgálásra érdemesek, mint díjazásra. Az üzletek szomszédságában lakni pedig elképesztő lehet, hiszen állandó világosságot és fényt adnak. Mellesleg a körúton annyi a szolis, mint a szex shopos, érthetetlen, miért van ennyire szükség. A szoláriumot feltehetően tisztaságáért jutalmazta az elvileg szakmai zsűri, nem pedig a városhoz illő arculatáért, feltehetően a környezetvédelmi szempontok is kimaradtak.

A kirakatversenyen olyan üzletek is díjat kaptak, amik annyira nem látványosak, mint a neon zölden rikító Kiwi sun üzlet. Sok boltos elköveti el azt a hibát, hogy pusztán a saját üzletét festi le kívülről, a háztól teljesen elütő színnel, és fáradságot sem vesz arra, hogy látványban passzoló küllemet adjon portékáinak. Dühítő, hogy az egész körút egy katyvasz, ami az egységességet illeti, hiszen erre soha senki nem figyelt, és nem jutalmazott. Bécs sem attól szép és kellemes, hogy mindenhol neonfénnyel riogatják az embereket, és nem is attól, hogy a belvárosban a házak stílusától teljesen elütő designban nyitnak üzletet. Az egységességtől ad szép képet egy város, aki nem hiszi, az menjen el, és nézze meg.

A díjazást elvileg olyan zsűri adta, aminek tagjai enteriőrökből és dekorosokból állnak, akik elképzelhető, hogy a tisztaságra és a betűtípusra utaztak, nem pedig a városképre. A kapott eredményeket látva érthetetlen, hogy a kirakatverseny célját hogyan tudta a zsűri és a város arculatáért felelős tanácsnok megvalósítani. Sajnos egyik díjazott üzlet sem motivál az ott vásárlásra és egyik sem nyitja fel a szemünket környezeti kultúránk igényének támogatására.

Elképzelhető, hogy a helyszín volt rossz és inkább az Andrássy úton kellett volna csemegézni, hogy valóban példaértékű eredmények születhessenek.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások