Közösség

Biztosítsd be kedvencedet!

2788

Pont hétvégén beszélgettünk arról, hogy milyen jó lenne, ha biztosítást lehetne kötni kis kedvencünkre is, hiszen Füles kutyusunk az elmúlt hónapban betegeskedett, és rengeteg pénzbe került a kezelése, és nyilván számos állattartó néz szembe ezzel a problémával időről időre. Mennyivel jobb lenne minden hónapban kisebb összeget fizetni egy biztosítónak, mint egyben kiadni egy nagyobbat?! Szerencsére a 21. században már erre is van lehetőség. Egy francia biztosító társaság, mely nemrég jött be Magyarországra ilyen szolgáltatást is kínál ügyfeleinek. Állatokra köthető biztosítás Nyugat-Európa országainak nagy részében már jó ideje létezik, és működik is kiválóan. Svédországban például az állatok hatvan százaléka, Angliában az ötöde biztosított.

Állatmentesek most biztos röhögnek, pedig ez komoly. Van egy lény, aki veled él, akivel nap mint nap foglalkozol, akit szeretsz, majd egyszer csak megbetegszik, baleset éri, és persze ilyenkor az összeg nem számít, csak gyógyítsák meg, mert a szíved is beleszakad a szenvedésébe. Ezeknek a problémáknak a kezelése hihetetlen összegeket emészthet fel, a szerető gazdi nem sajnálja a pénzt, de egy-egy ilyen váratlan esemény teljesen kiürítheti a családi kasszát és felboríthatja a költségvetést, az állatorvosok ugyanis szemrebbenés nélkül kérik el a súlyos tízezreket. Sokkal praktikusabb lenne, ha előre takarékoskodhatnánk, de még jobb, ha biztosítást kötünk kedvencünknek is.

Nem elhanyagolható az sem, hogy Európában a lakosok számára vetítve Magyarországon tartják a legtöbb háziállatot, ezek szerint minden második emberre jut egy kutya vagy egy macska, amely két és fél millió kutyát és ugyanennyi macskát jelent, kiknek kezelése hatalmas összegeket emészt fel a gazdik pénztárcájából. Tehát már csak a számok alapján is szükség van ilyen jellegű szolgáltatásra.

Hogyan?

Jó tudni, hogy biztosítást három hónapnál idősebb, de még a hetedik életévét be nem töltött állatra köthetünk, de bizonyos biztosításokra - prémium csomag - csak négy évnél fiatalabb állatok jogosultak. A biztosítás feltétele továbbá, hogy az állat rendelkezzen az azonosításra alkalmas mikrocsippel, valamint az addig szükséges kötelező védőoltásokkal is. A biztosítás előtt az állatnak túl kell esnie a biztosító valamelyik állatorvos partnerénél történő vizsgálaton is, melynek során ellenőrzik kedvencünk egészségi állapotát, ennek az összege 2009-ben ötezer forint lesz.

A biztosítás összege nem változik még ha cicánk nem ivartalanított és kijárós macska, pedig nagyobb baleseti kockázattal bírnak, mint a csak lakásban lakó társaik. Jó tudni, hogy a biztosítás nem fedezi a kötelező oltásokat és az ivartalanítást, valamint a külföldön történt balesetek kezelését.

A biztosítások havi díja jelenleg a következőképpen alakul az alapcsomag kutyákra 2390Ft, macskákra 2190Ft, prémium csomagban kutyákra 4390Ft, macskákra 3990Ft.

A biztosítás megkötése után, ha bármi baja lesz az állatnak - megbetegszik, vagy baleset éri -, a cég egyik állatorvos partneréhez kell a szükséges kezelésre vinni kedvencünket, és először nekünk készpénzben kifizetni a szolgáltatás díját. A beavatkozás összegének hetvenöt százalékát a biztosító a megfelelő dokumentumok bemutatása után visszafizeti, az ár huszonöt százaléka pedig a tulajdonos önrésze.

A biztosítás megkötése előtt azért érdemes számolgatni, ha átlagosan egy háromezer forintos havi díjat számolunk, akkor az éves szinten harminchatezer forint. Ez mondjuk felér egy baleseti, vagy komolyabb betegség kezelési költségével, de ne feledjük, hogy az oltási és az esetleges ivartalanítási díj nincs benne a biztosításban, tehát ezt minden évben nekünk kell fedezni, ami mindennel együtt tízezer forint feletti összeg is lehet még pluszban. Alapos mérlegelést igényel továbbá az is, hogy csak bizonyos állatorvoshoz vihetjük kutyánkat és macskánkat, akinek szerződése van a biztosítóval, tehát a biztosítás megkötésével lehet, hogy állatorvost kell váltanunk, ami nem biztos, hogy szerencsés, ha az orvossal egyébként meg vagyunk elégedve, és a kutyát, macskát is régóta ismeri, kezeli.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások