Test

Hasznos tánc, piszkos helyett

2764

November elején kezdődtek a Nike Dance Nu Soul táncórák szerte az országban, melyek koreográfiája ritmusos, laza, kicsit soulos, funkys, hip-hopos és r'N'B'-s. Ez a tánc egyben cardio edzésnek is minősül, segítségével dalolva megszabadulhatunk zsírpárnáinktól és kitáncolhatjuk magunkból a feszültséget. Az öt-hat hét leforgása alatt elsajátítható tánc alapjait már megtanulták azok is, akik csak most kezdtek el életükben először foglalkozni a tánccal. Egy-egy órán a már megtanult elemeket ismétlik, és tovább folytatják az egész Nike Dance Nu Soul koreográfia elsajátítását. Kipróbáltuk.

A táncóra izolálással kezdődik melyen átmozgatjuk az izomcsoportokat és bemelegítjük az összes testrészt. Eztán térünk rá a bemelegítésre, mely táncos koreográfiával történik, és könnyen megtanulható. Ez után a már megtanult koreográfiára kerül sor, az újonnan csatlakozottak kedvéért még párszor elgyakoroljuk ezt, majd rátérünk az új részekre. Általában nem haladunk az új mozdulatok tanulásában 8-16 ütemnél többet, így mindig alaposan megtanulhatjuk az új rész mozgásanyagát. A koreográfia tanulás "monotonitását" egy kis erősítő rész töri meg, hasizomgyakorlatok és fekvőtámaszok, majd folytatjuk a táncot. Az óra lazítással és nyújtással ér véget.

Abban, hogy az óra sikerélményekkel teli legyen, az oktatónak nagy szerepe van, így az ő személyisége talán még fontosabb, mint a tánc mozgásanyaga. Egy jó oktató kezdőkkel és egy nem túl egyszerű koreográfiával is csodákra lehet képes. Akkor jó, ha személye inspiráló, lelkesítő és ösztönző. Az órák közben számtalanszor lelkesíti a csapatot, buzdít mindenkit, hogy engedjék el magukat, ha észrevesz egy kis fejlődést, mindenkit megdicsér. Az általunk próbált Nike Dance Nu Soul órát az oktató félhomályban tartja, így oldottabb party hangulatot kölcsönözve a teremnek, hogy mindenki könnyebben elengedje magát tánc közben. Minden óra elején elmondja, senki ne adja fel, és nem menjen ki a teremből az óra közepén. Ha valaki valahol lemarad a koreográfiában, annak szívesen segít az óra után, újra átveszik a lépéseket, átbeszélik. De feladni nem ér, hiszen általában, aki kitartó, annál látványos a fejlődés, és ez sikerélményt hoz.

A Nike Dance nu Soul órák több szempontból is hasznosak. A hat hetes kurzus után bátran elmehetünk egy hip-hop csapatba és hosszabb távon is űzhetünk ehhez hasonló sportot, hiszen az alapokat kiválóan elsajátíthatjuk az órák alatt. Azoknak a lányoknak is felettébb hasznos, akik később nem akarnak ilyesfajta táncot tanulni, hiszen ezek a lépések és mozgássorok a hétvégi partykon is kiválóan hasznosíthatók.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások