Mi ez?

Mi ez? Köldökcsakra

2759

Kissé bonyolult a helyzet soron következő csakránknál, ami a köldöknél található. Nevezik ezt köldökcsakrának de Napfonatnak is, ám sokak szerint ez inkább két különálló csakrát takar, és semmiképpen nem lehet összekeverni a kettőt. Nézzük a köldököt! Neve a Manipura, színe a sárga, eleme a tűz, mantrája a ram, érzékelése a látás. Bolygói a Mars és a Nap, csillagképe a kos-mérleg tengely, szimbóluma a tíz lótuszsziromba foglalt lefelé néző háromszög, benne a hindu napkeresztekkel, aljánál futó kossal.

A köldökcsakrához tartozó testrészek: a derék, a hasüreg, az emésztő szervek (gyomor, belek),  máj, epe, izmok, bőr, vegetatív idegrendszer. Mirigyek közül a hasnyálmirigyet és a mellékveséket rendeljük hozzá, logikusan következik tehát, hogy hormonjai az inzulin és a glukagon. Ha a csakra nem működik megfelelően ezen szervek, mirigyek és hormonok zavara jelezheti az energiahiányt avagy többletet. Túlműködése esetén gyakori rosszullétet érzékelhetünk, emésztési zavarokat, fekélyeket tapasztalhatunk, de megjelenhetnek epebántalmak és a cukorbetegség is. Alulműködés esetén szintén gyakran jelentkezik cukorbetegség, de az epekő is gyakori vendég.

Ismét érdekes mindezt összevetni a csakra által vezérelt lelki, pszichés tényezőkkel. Ezek szerint a köldökcsakra az én érzelmeiért felel, itt vívjuk meg a külső és belső harcainkat, itt lakik a szenvedély. Sokszor úgy magyarázzák, hogy a fel nem dolgozott érzelmek, ezek a meg nem vívott harcok azok, mik ha nem tudjuk kiadni, megélni őket, ha nem tudjuk feldolgozni őket, s ezáltal elfogadni magunkat, akkor idővel ellenünk fordulnak, ezért támadják az emésztést szabályozó szerveinket. Ilyenkor hasi szerveink nem kapnak megfelelő energiát, ez sokszor felületes légzésben is megmutatkozhat.

A gyomorfekély tipikusan a félelmek produkálta betegség, az aggodalmak fel nem dolgozása hívja életre. Hasonló tőről fakad a hasra hízás is, ezzel mintegy betakarja csakráját az ember, védve mindazokat az elnyomott érzelmeket, miket itt raktároz. A cukorbetegség a súlyos érzelmi kontrollt jelezheti, szintén azok elnyomását, azok kifejezésének képtelenségét, ezt egyébként pszichológiai tesztekkel is igazolták már. Általánosságban minden tünet az elfojtásra utal, legyen az a gyomorégés, ahol a keserű érzelmek buknak föl néha vagy a máj és epeproblémák, mik a lefojtott dühtől törhetnek elő, de a csakárhoz tartozik a szem is, hisz érzékelése a látás, s a szem betegségei azt jelzik, az illető nem akar meglátni, észrevenni, tudatosítani valami fontosat az életében, ezért inkább szeme világát oltaná ki.

Mindezek miatt a csakra normális működtetéséhez fontos, hogy önbecsülésünket erősítsük, hogy tisztában legyünk értékeinkkel, elfogadjuk azokat, s kiépítsük magunkban az erőt. A blokkolt köldökcsakra gyakran önbizalomhiányos, erőtlen, feszélyezett, visszahúzódó, könnyen zavarba jövő embert eredményez, ki erős önbizalomhiánnyal küszködik, folyamatos pozitív visszacsatolásra van szüksége, féltékeny, bizalmatlan, gyakran tör rá a depresszió, sokat szorong, számos helyzet félelemmel tölti el, netán pánikrohamok törnek rá, és paranoiás képzelgésekkel is meg kell küzdenie. Ha túlműködése jelenik meg, akkor munkamánia, ítélkezés, tökéletességre való törekvés, droghasználat, szexuális bizonytalanság és az érzelmi élet elfojtása jelentkezik.

Szereljük meg

Ha azonban sikerül egyensúlyba hoznunk, mindezek pozitív fordulatot vesznek, az erőtlenség tetterőbe fordul, az önbizalomhiány egészséges önértékeléssé válik, az egyéniség kibontakozik, egyensúlyi helyzet áll be az értelem és az érzelem között. Vidám, intelligens, kiegyensúlyozott személyiség győzedelmeskedik, aki örömét leli a fizikai aktivitásban, és élvezi a jó ételeket, anélkül, hogy azok ártanának szervezetének vagy hízna tőlük. Mindez gyökércsakránkkal is összefüggésben áll, a táplálkozás is összeköti a kettőt, de a jó és a rossz harca, a külvilággal történő harcok, ott is megjelennek, de a köldökcsakra segít nekünk megtanulni, hogyan használhatjuk akaratunkat, hogy abból ne akaratosság legyen, hanem egy harmonikus egész.


szólj hozzá: Body Chakra 3 of 7 SOLAR


Ha nem csak érzelmeink feldolgozásában, hanem külsőségekben, stimulációkban is segíteni szeretnénk a csakra beindítását, használjuk mantráját, a ram-ot, mit rang-nak ejtünk ki, és a sárgát minden mennyiségben hozzuk az életünkbe. Képzeljük el, vizualizáljuk a napsárgát, a nap fényét, amint ezen csakránkból tör föl. Viseljük ruhákon, kenjük a falakra, aludjunk benne, tegyük függönyünk színévé. Aromaterápiában a bergamot, a levendula, a rozmaring, a citrom és az ánizs a legkönnyebben elérhető illatok, miket bátran párologtathatunk. Fogyasztani a borókát, az ánizst és a levendulát ajánlják, zöldségek és gyümölcsök közül pedig mindent, ami sárga (barack, sütőtök, sárgadinnye, mandarin, narancs...). Jótékonyak a tejtermékek, a joghurt és a sajt is. Hasznos az évenkénti kétszeri méregtelenítés, a relaxáció, az infraszauna, a masszázsok, s cukorbetegeknek különösen ajánlottak a küzdősportok.


Itt jegyeznénk meg, hogy Marci84 nevű olvasónk nem ért egyet semmilyen természetgyógyászati, spirituális okoskodással, így a csakrák létezésében sem hisz, kérem, tartsuk ezt tiszteletben.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások