Közösség

Északi hang

2767

Dühödt üvöltéssel vetette ránk magát a vad Boreas a hétvégén, az ablak alatt húz a cúg, a kancsóban gőzölög a tea, az első hó örömétől félőrült kutyák csaholása veri fel a vidéket. Eljött a meghitt, meleg otthoni esték ideje, a jó könyv, a jó tea, a jó film és főleg a jó zene ideje. Egy bögre forró csokival a kezünkben gyönyörködjünk a hóesésben, miközben a távoli Hyperboria hangjai ringatnak álomtalan hibernációba.

A legtöbbet a hidegről és hóról északon tudnak, nem csoda, hogy a télen legjobban hallgatható zenék is Skandináviából származnak. Persze kivételek mindig vannak, úgyhogy ahelyett, hogy bonyolult származáselméleti fejtegetésekbe belemennénk, íme egy meglehetősen szubjektív válogatás arról, hogy mit érdemes hallgatni a kályhának támaszkodva könyvolvasás közben.

Bugge Wesseltoft


szólj hozzá: Bugge Wesseltoft - Yellow

A norvég zongorista, producer, zeneszerző legutóbbi szólólemeze egész egyszerűen zseniális. A legtöbbször egyetlen szólóhangszerre épülő szerzemények kellemes hangulatot teremtenek. Wesseltoft természetéből adódóan itt sem maradhatnak el a kísérletezős, samplerezős vokálozós dalok, de mindenhol a zongora dominál, olykor hirtelen haragúan, mint az északi szél, máskor finoman, mintha hópelyhek hullanának a tetőre. Sötét vasárnap esti otthonülős zene, különösen egy jó könyv mellett. Aki pedig unja már, hogy karácsonykor mindig ugyanaz a csendes éj/kiskarácsony kombó megy bakelitről, az feltétlen szerezze be Bugge It's Snowing on my Piano című lemezét is, amin a fentihez hasonló modorban ad elő ismert karácsonyi nótákat, igazi léleksimogató zene.

Esbjörn Svensson Trio – Tuesday Wonderland


szólj hozzá: Esbjörn Svensson Trio

A svéd jazztrió lemezével még maradunk a populáris, könnyen emészthető zenénél. Az idén tragikus balesetben elhunyt Esbjörn Svensson 2006-os lemeze szintén nagyszerű társ a hideg sötét estéken. Az egyik legismertebb és legsikeresebb Svensson albumai közül talán ez az ami minden otthonban illendően meg kell hogy legyen, baráti összejöveteleken villoghatunk kifinomult ízlésünkkel, ha vagyunk annyira sznobok. Aki pedig bele akar kóstolni abba, milyen az, ha egy ilyen zseniális zeneszerző kísérletezni kezd, az szerezze be az idén megjelent Leucocyte-t illetve a Strange Place for Snow-t. Utóbbi címében illik az évszakhoz, de igazság szerint a Tuesday Wonderland sokkal jobban illik egy nyugalmas téli naphoz.

Nordic Lounge

Ettől télibbet és északibbat nehezen találhat az ember. A népszerű válogatássorozat eddig négy nagylemezt és két kislemezt élt meg, töretlen népszerűségét mi sem mutatja jobban, hogy megjelentek a névvel visszaélő, trükköző kiadványok a piacon. Az elképesztően eklektikus lemezek egyetlen közös pontja, hogy mindegyik skandináv előadókra koncentrál és megtalálható benne az északiakra annyira jellemző hűvös de nem barátságtalan kimértség. Még a legforróbb talpalávaló vagy szerelmes dal is annyira északi, hogy hallani a háttérben a hóesést. Táncos pörgős napokra, hóesésben sétálva, vagy az aranysárga éltető napfényben fürödve ideális választás és könnyen segít megtartani a lélekben a tavaszt. A téli hangulathoz leginkább a kifejezetten erre az alkalomra szánt Winter Edition kislemez a legmegfelelőbb, de bármely album fogyasztását bátran ajánlom, nem okoz csalódást.

Jazzflora

A Nordic Lounge sorozatot jegyző DNM kiadó másik válogatáslemeze a kortárs skandináv jazzre koncentrál. Elektronika és nyakatekert trükkök nélkül mutatja meg mivé lett a fagyos északon az egykor nagy felháborodást keltő avantgard zene. New Orleans bordélyaitól távol ez a szexuálisan túfűtött tánczene a füstös klubok mélyén a zeneszerető közönség kulturált szórakozásává nemesedett. Északi barátaink természetesen ehhez is hozzáadják a saját eszenciájukat, így egy hűvös mégis laza és szórakoztató egyveleget alkotva. A duók, triók, és quartettek között is kitűnik a finn Kuusumun Profeeta, a Povo, a Kosma és a Five Corners Quintet, de igazából nincs a lemeznek gyenge pillanata. Az imént felsoroltak talán a legtélibb téli muzsikák mind között.

Booka Shade - Movements


szólj hozzá: Booka shade - Karma car

Nem kifejezetten északi, de nálam a téli időszak elválaszthatatlan része a rumos tea mellett a Booka Shade. A német duó kellemes monoton talpalávalója kitűnő társ az éjjeli magányos közlekedéshez. A vokállal ritkásan megszórt, ráérősen zakatoló tánczene a hírhedt német precizitást ötvözi a pajkos jókedvvel. Meglepően hallgatható kortárs muzsika, sajátságos német felhanggal, amiről minduntalan valami füstös kis klub vagy vagy egy neonfényben úszó belvárosi utca képe jut a hallgató eszébe. Ha valaki nem szeretné, hogy a tél csupán az otthoni lazulásról vagy a kifinomult zeneélvezetről szóljon, adjon egy esélyt a fritzeknek, nem okoznak csalódást. And don't mention the war!

Mindezek mellett természetesen léteznek a hagyományos télre szánt zenék, és minden bizonnyal mindenkinek megvan a maga kellemes emléke egy-egy dalról a Piramistól a Frank Sinatra-ig. Ezekre még a későbbiekben visszatérünk.


Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások