Mi ez?

Mi ez? Vaginizmus

2741

Előfordul, hogy a test átveszi az irányítást a tudat felett, és akarattól független tüneteket produkál. A hüvely görcsös összehúzódása is egy, a test védelmében kialakult reakció, amely azonban lehetetlenné teszi az önfeledt és egészséges szexuális együttlétet. Ennek okai vannak és természetesen van rá gyógymód. A szakirodalom legelőször 1909-ben számolt be a vaginizmus - hüvelygörcs- tüneteiről. Akkoriban szexuális zavarnak, egyfajta reflexszerű védekezési mechanizmusnak tartották. Óvatos becslések szerint manapság a nők közel tizenhárom százaléka szenved a vaginizmus problémájától, és a szám egyre emelkedik.

Se ki, se be

A medenceizomzatban a zavar következtében görcsök keletkeznek, melyek a hüvely összehúzódását eredményezik. Ezek a görcsök olyan hatásokra adott reakciók, amik valamilyen tárgynak - például tampon, nőgyógyász műszere, esetleg a pénisz - hüvelybe való bevezetésével állnak kapcsolatban. A psziché óriási szerepet játszik a zavar kialakulásában. A nők többsége fájdalmasnak írja le a jelenséget, amely már tinédzser koruktól kezdve elkíséri őket. Kivételes esetben kialakulhat valamilyen betegség, nehéz szülés vagy műtét következtében is. A vaginizmusnak különböző súlyossági fokozatai lehetnek. Legrosszabb esetben már a legegyszerűbb nőgyógyászati vizsgálat is lehetetlenné válik, ilyenkor sajnos narkózis alkalmazása válik szükségessé. Súlyos esetekben a menstruációs ciklus alatt a betegségben szenvedő nők képtelenek tampont felhelyezni. Kevésbé súlyos esetekben a tampon vagy az ujj behelyezése nem akadály, ám a közösülés továbbra sem lehetséges. Enyhébb tünetek esetében létrejön ugyan a behatolás, de fájdalmakkal jár, és a nőnek valószínűleg nem is okoz örömet a szexuális együttlét.

A kiváltó okok

A legtöbb vaginizmussal kűzdő nő sajnálatos módon még gyermekkorban erőszak áldozatává vált. Gyakran nem is emlékeznek vissza az átélt traumára, és csak hosszas terápiás kezelés után sikerül a lelki okokat felszínre hozni. Előfordul, hogy a nő egyszeri, esetleg rendszeres, hosszan tartó szexuális támadások áldozata volt. A bántalmazás során a gyermek nem mer nemet mondani a felnőttnek, és borzalmas megpróbáltatásokat él át. Idővel elveszíti a kontrollt saját akarata, érzései, gondolatai felett, ám a test alapvető védekezési mechanizmusa továbbra is fennmarad, így görcsök formájában, a test veszi át az irányítást, hogy íly módon is óvja a pszichét. A szexuális erőszak elkövetői általában férfiak, de néhány esetben nő is lehet az erőszaktevő. Példának okáért, néhány anya azért üti-veri a lányát, hogy így neveljen belőle erkölcsös és tiszta jellemet. Minden olyan, a szexuális neveltetés részét képező mozzanat, ami túlzott szégyent és félelmet ébreszt egy nőben, a vaginizmus kiváltó oka lehet.

Következmények

A legtöbb nő, annak ellenére, hogy a vaginizmus tüneteit produkája, képes átélni az orgazmust. Néhányan közülük szexuálisan nagyon is aktívvá válnak, ha teljesen biztosak abban, hogy irányítani tudják a szexuális együttlétet, vagy ha eleve tudják, behatolásra nem kerül sor. A legtöbb nőnek nincsenek az orgazmussal kapcsolatos zavarai, de az extázist csakis a pénisz behatolása nélkül képesek átélni. Azok a nők, akik a közösülést - akár több esetben is - fájdalommal élték meg, automatikusan kialakíthatnak magukban egy elkerülési taktikát, amiből aztán a legrosszabb esetben olyan fóbia fejlődik ki, hogy teljesen elutasítják a szexuális érintkezést, vagy pánikszerűen elmenekülnek az ilyen helyzetekből. A probléma általában független a mindenkori partnertől, de a betegség előbb vagy utóbb megmérgezi a párkapcsolatot. Sok nő csak akkor keresi fel az orvosát, ha elérkezettnek látja az időt a gyermekvállalásra.

Kiút

Korábban műtéti beavatkozással próbálták a betegséget gyógyítani, azt gondolták ugyanis, hogy ilyen esetekben egyszerűen túlságosan szűk a hüvely. Idővel azonban felismerték, hogy anatómiailag minden nő hüvelye képes a rugalmas méretváltoztatásra, szüléskor például sokszorosára tágul. Kivételt képeznek azok a nők, akiknél a hüvelyi elváltozás születési rendellenesség következménye. A jelenlegi kezelési technikák megpróbálják leküzdeni a betegség reflexszerűségét. A nőnek meghitt, nyugodt környezetben, lépésről-lépésre haladva kell megtanulnia különböző tárgyak felhelyezését a hüvelyébe. Ezt egészen addig kell gyakorolnia, míg a felhelyezett tárgy nagysága el nem éri a hímvessző méretét, és azt a nő félelem és ellenállás nélkül be tudja fogadni. Síkosító használata megkönnyítheti a tanulási folyamatot. Idővel a partner bevonására is sor kerülhet. Először csak a férfi ujjait, később a pénisz közelítését is meg lehet próbálni. Fontos, hogy a gyakorlatot terápia, illetve hosszas beszélgetések előzzék meg, hogy a félelmek, gondolatok és érzések letisztuljanak. Olyan is előfordul, hogy a vaginizmus kiváltó okát vagy okait nem sikerül kideríteni, de a kezelés ebben az esetben is sikerrel végződik.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások