Lélek

Haragos asszonyvezetők

2742

Se nem friss, se nem hosszú, de mindenképpen elgondolkoztató vagy legalábbis érdekes az a kutatás, amiből kiderült, a nők karrierjük előrehaladtával egyre agresszívebbé válnak az utakon. A Central Michigan University kutatói professzorokat és kamionsofőröket is faggattak arról, hogy keveredtek-e már úgynevezett közlekedési agresszióba. Az eredményekből az körvonalazódott, hogy a férfiak minél magasabbra törnek a ranglétrán, annál higgadtabban és nyugodtabban vezetnek, ellentétben a nőkkel, akiknél ez a jelenség pont fordítva jelenik meg.

A férfiak tehát azt kommunikálják ezzel siessetek csak, én már megtehetem, hogy ráérősen közlekedjek, s nem ereszkedem odáig, hogy szóváltásba keveredjek veletek holmi kis semmiségek miatt. Akik még nem érték el a számukra megfelelő társadalmi pozíciót nyilván a lóerőkkel és a bemutogatással, anyázással bizonyítják rátermettségüket és érvényesülési potenciáljukat. A nők ezzel szemben saját fontosságukra próbálják ilyeténképpen ráirányítani a figyelmet, hogy vegyük észre, ők fontosak, nekik sietős, ők elértek valamit, és ez feladatokkal, határidőkkel, felelősséggel jár, és ha ebben valaki hátráltatja őket, az megnézheti magát. A nők manapság többet érnek el, mint valaha a történelem során, és ezzel sajnos toleranciaszintjük csökkenni látszik. Férfias jegyeket öltenek magukra, hogy helyt állhassanak egy férfias világban.

Ezt így még el is tudom fogadni. De mit kezdjek azzal a jelenettel, mikor a kis, családi autóban ül papa, mama, s hátul a gyerekülésben a kisgyermek. Áll a dugó, s egy autó be akar sorolni eléjük az éppen elfogyó sávból. Bőgő motorhang kíséretében a fiatal apa szorosan tapad az előtt állóra, jelezvén, ide ugyan te be nem dugod az orrodat, kisapám. A betolakodó közben tovább próbálkozik, hisz hátulról egy csuklósbusz hajtja. A kis család kitart, és elslisszol a megnyíló térben, de búcsúzásként a fiatal anyuka leengedi az ablakot, s olyan agresszív közéspő ujj lengetésbe és ocsmány káromkodásba kezd, amitől összeszorult a gyomrom, hisz ott ült mögöttük két éves gyerekük.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások