Közösség

Legyen már csend!

2731

Vannak bizonyos zajok, hangok, zörejek illetve neszek, mik hallatán azonnal feláll az ember hátán a szőr. Most nem olyanokra gondolok, mint amikor a tanár körme megcsikordul a táblán, inkább azokra a bosszantó hangokra, amik folyamatos, ritmikus ismétlődésükkel kergetnek az őrületbe vagy csak úgy irritálnak, igen érzékenyek vagyunk ugyanis a hangokra.

Ha mellettem valaki körmeivel dobol az asztalon, ha valaki a kulcscsomóját zörgeti beszélgetés közben, ütni tudnék, de tipikusan ilyenek az építkezési zajok is vagy mondjuk a busz légsűrítéses ajtónyitója, ami egyenesen elviselhetetlen. És persze a ütvefúró, aszfaltbontó, a sima fúró, a csiszológép, a kalapálás, a fűrészelés, a szomszéd mosógépe, a porszívója, és úgy általában minden. Például, ha folyamatosan beszélnek melletted, amikor te olvasni, dolgozni szeretnél. Vagy valakinek folyamatosan csörög, pittyeg a telefonja. Autózaj. Buszok, villamosok, trolik, repülőgépek. Általános moraj.

Olykor szinte a hisztériát tudja kiváltani mindez az emberből, legszívesebben felüvöltene, jézusom, kussoljon már el a világ legalább csak egy percre, mert megbolondulok! Például szombat reggel nyolckor, mikor a szomszédban zajló arctorna után az asszonyok gangon bonyolított vihogására ébredek.Bosszantó, mert nem rajtad múlik, hogy meddig tart és milyen erősséggel hatol az agyadba a zaj, márpedig az hatol, és mindig és folyton. És pont ebben a kulcs állítólag, hogy ezen hangok fölött nincs kontrollunk, nem vagyunk urai, nem tudjuk őket kizárni.

A zajszennyezés valóban létező jelenség, nem véletlenül vannak például decibelhatárok, de ha megfigyeljük, egy városban soha, de soha nem lehetünk csöndben. Mikor azt hinnéd, éjjel, nagyon későn, hogy most, mintha, akkor egyszer csak meghallod a távoli pályaudvar neszeit, egy otromba dudálást, fékcsikorgást, szirénázást, riasztót. A városi alapzajhoz hozzászoktunk, csak akkor fortyanunk föl, ha az egyetemes morgásba hirtelen belehasít valami szokatlan, oda nem illő. Érdekes egyébként, hogy a természet zajait kellemesnek találjuk, míg az urbánus nyöszörgés elviselhetetlen gépestül, emberestül.

Te meg tudod mondani, mikor voltál utoljára csöndben? Úgy igazán, teljes, kézzel fogható csöndben?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások