Étel+Ital

Juli segít

2734

Megtaláltam a nagyanyám által írt kockás füzetet, amelyben receptek mellett, okos kis házi praktikákat is írt, hogy mit tegyünk, ha bajban vagyunk. Tehát, ha odaég az étel, ha sós, ha savanyú, ha kemény. Ha helyrehozni nem is mindig lehet a bajt, de enyhíteni mindenképpen tudjuk, végső megoldásnál ott van a „kukába vele” lehetősége.

Csomók

Nemrég beszéltünk a rántásról, habarásól. Ha nem sikerült alkalmazni Juli praktikáit, és mégis csomós lett a rántás, akkor kicsit hígítsuk fel az ételt, és szűrjük le. Egyszerű, csak munkás meló, főleg, ha apró részecskék is vannak a levesben, főzelékben. 

Kátrány

Ha odaégett a kaja, legyen az bármi, akkor azonnal tegyük át egy másik edénybe, mert így a keserű íz nem mászik át a még jó ízű ételbe. Nem szabad felkaparni az odaégett részeket, mert az elkeveredik a többi résszel. Ha sütinek az alja égett oda, azt le lehet vágni egy éles, vékony pengéjű késsel. 

Só, cukor, ecet

Néha el lehet téveszteni a só mennyiségét, főleg, ha olyan alapanyagokkal dolgozunk, amelyek eleve tartalmaznak sósságot. Ha elsóztuk az ételt, akkor késhegynyi szódabikarbónát tegyünk bele, ez csökkenti a sós ízt, vagy tegyünk bele egy meghámozott burgonyát, esetleg egy szelet száraz kenyeret, ezzel még tíz percig főzzük, majd kiszedjük a kajából és kidobjuk. A krumpli, a kenyér magába szívja a sót. A szódabikarbóna elég univerzális, ha nem puhul a hús a párolás során, akkor egy kevés szódabikarbónával késztethetjük erre, ugyanez vonatkozik a babra, lencsére is. Ha túl sok ecetet löttyintettünk az ételbe, vagy savanyú lett a kajánk, akkor is szódabikarbónát tegyünk bele és egy kevés cukrot, ha a salátalé lett túl savanykás, akkor szintén cukorral kompenzáljunk.

Híg, sűrű

Ha a leves, főzelék, mártás, sodó nagyon híg lett, akkor egy csapott evőkanál lisztet keverjünk el tejjel, vagy vízzel, édességnél tejszínnel, és ezzel újra főzzük fel az ételt. Mindenképpen akkor rakjuk csak bele a sűrítő löttyöt, amikor már némileg kihűlt az étel, különben hajlamos lehet a csomósodásra és csak a macera van vele.

Játék!

Teszteld a tudásodat házipraktikákból. Ha nem elég a juli suli, játékos felkészítést is kaphatsz itt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások