Test

Hányszor pisilsz?

2733

A víz tisztítja a testünket, a vizeleten keresztül távoznak az anyagcsere folyamat során kiválasztódott méreganyagok, amelyeket a vese választ ki. Normális esetben a vesék napi száznyolcvan liter folyadékot szűrnek meg, de ebből csak maximum két liter vizelet képződik. Naponta legalább két liter folyadékot kell meginnunk, ezzel segítve az anyagcserénket, illetve a hasznos anyagok könnyebb felszívódását. A folyadékbevitel szilárd táplálékon keresztül is történhet, gyümölcsök és zöldségek által, hiszen ezeknek a legtöbb esetben nyolcvan százalék körüli a víztartalmuk. 

Jelek

A vizeletünk számtalan jelet hordoz, szagából, színéből, mennyiségéből tudhatjuk, hogy jól vagyunk, ugyanígy, ha betegek vagyunk. Ha sokkal kevesebb a vizeletünk mennyisége, mint napi két liter, akkor sürgősen menjünk orvoshoz, mert a vesénkkel lehet probléma. Persze vannak kivételes esetek, hányással, hasmenéssel, izzadással rengeteg folyadék távozik a szervezetből. Ilyen esetekben a vese besűríti a folyadékot, így csökkentve a folyadékveszteséget. Emiatt nagyon fontos, hogy nagyon sok folyadékot fogyasszunk ilyen esetekben. Persze, ha vizelet menyisége megnő, és sokkal többször pisilünk, mint az átlagos, ráadásul nagyon szomjasak is vagyunk, akkor is menjünk orvoshoz, mert az cukorbetegségre utalhat.

Színek

A pisink színe a világosabb sárgától a szalmasárgáig terjedő színskálán normális, áttetsző, nem zavaros, nincsenek benne fehér szilárdnak tűnő részek, nem barnás, nem vörös és nem fekete. Az urokrom – pigment, ami megfesti a vizeletet – az anyagcsere végtermékeként keletkezik, mindig azonos mennyiségben, a vizelet színének az árnyalataiból lehet következtetni a vese működésére. Ha sokat iszunk vizeletünk világos, esetleg színtelen, szagtalan, és lehet, hogy sok. Ha nagy a folyadékveszteségünk – betegség: hányás, hasmenés, vagy sport, tehát izzadás -, akkor lehet sötétebb a vizeletünk, erősebb szaggal. Ha aceton szagú – szúrós, savas szag -, akkor forduljunk orvoshoz, cukor betegségre, májelégtelenségre utalhat. Amennyiben több napig masszívan alkoholizáltunk, akkor is elképzelhető acetonos vizelet szag, és lehelet is.

Bloody Mary

Nagyon fontos, hogy figyeljük a vizeletünket, mert gyakran előforduló, látványos elváltozás a vér jelenléte a vizeletben. A friss vizelet ilyenkor piros, ha sokáig nem voltunk vécén, akkor lehet barnás, vagy feketés is, mert a vizelet savas kémhatása lebontja a vörösvértesteket, és ez sötétebb színt okozhat. Ha piros, barna vagy fekete színű a vizelet, az vérvizelést jelenthet, megjelenése esetén azonnal orvoshoz kell fordulnunk! Ha csak zavaros a pisink, az is kóros elváltozásra utalhat, ez akkor fordul elő, ha több fehérvérsejt, vörösvérsejt, gomba, zsír, baktérium, ásványi anyagok csapódnak ki benne. Ezekben az esetekben is szükség van laboratóriumi vizsgálatra. Évente egyszer akkor is ellenőriztessük vizeletünket, ha semmilyen panaszunk nincs.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások