Divat

Stílusosan az íróasztalnál

2725

Sok munkahely befolyásolja, a betöltött munkakör megszabja mit is viseljenek az ott dolgozók. Egy bankban, vagy bármilyen irodában nem dolgozhatnak akármilyen szerelésben a nők, hiszen az ügyfelek és/vagy a cég elvárja a "kellő komolyságot", amit a ruhának is tükröznie kell. Ez természetes, ha belegondolunk minket sem győzne meg egy susogós szabadidős bankos kisasszony - az előítéletek már csak ilyenek, mégis a ruha teszi az embert sok szituációban. Állásinterjúra sem megyünk slamposan, még ha olyan napunk is van, megpróbáljuk a legjobb formánkat hozni, ez az eladási stratégia rész.

El sem tudom képzelni, hogy milyen is lehet az, amikor megszabják, hogy miben dolgozz egész nap, hogy elegáns, csini és tiptop legyél, amikor pedig te éppen egy tornacsukás reggelre ébredtél aznap. Persze a nők szerencsésebb helyzetben vannak ezen a téren, mint a férfiak. A nők ruhatára sokkal szélesebb skálát tud felmutatni az elegáns öltözködéssel kapcsolatban, mint férfiaké. Egy nő csinos lehet szoknyában, nadrágban, blúzban, csili-vili fölsőben, blézerben, kötött kardigánban, boleróban, és még hosszasan sorolhatnánk, egy férfi viszont szinte kizárólag öltönyt húzhat, esetleg még belefér az ing, nyakkendő és kötött pulcsi összeállítás, de semmi más. A nők válogathatnak, lehetnek csinosak, kicsit elegánsak, sikkesek és nagyon elegánsak is, a ruhatárunk szakszerű összeválogatásával mindenféle módon fel tudunk öltözni.

Irodai divatért klikk ide.

Mielőtt a praktikára térünk, fussunk át pár érdekes tényen. Felmérések szerint alacsonyabb beosztású nőknél jobban tolerálják a kihívó viseletet, megfordítva pedig úgy néz ki, hogy a dekoltált, miniszoknyás, domborító nőkről kevesebb intelligenciát feltételeznek a férfiak és az üzleti világban dolgozók, mint kosztümös társnőikről. Az erős smink azt sugallja viselőjéről, hogy túl erősen próbálkozik, amolyan nyomulós típus. Bár a nők többsége bevallotta, hogy öltözött már direkt csinosabban, provokatívabban a kelleténél, s hogy küldött már kétértelmű emaileket vagy célozgatott férfi kollégának, de jó, ha tudjuk, a nem flörtölő nők egyes kimutatások szerint negyedével többet keresnek magukat kellető kollégáiknál. A rövid haj állítólag a biztos munkaképességet és a megbízható intellektust hivatott jelezni. És egy utolsó érdekesség: a megkérdezett férfiak szerint nem jó, ha a nők férfiasan öltözködnek, szeretnék, ha megtaratnánk a szerepeket, és külsőségeinkben nem óhajtanánk a fiúklubhoz tartotni. Talán ezért van sok helyen miniszoknyás munkahelyi dress code? Hogy tudjuk, hol a helyünk?

Legelegánsabb

Egy komoly tárgyaláson általában kosztümben - legyen az nadrágos vagy szoknyás - jelennek meg a nők. Persze ebben az esetben sem kell lemondani a divatos trendekről. Egy-egy kiegészítővel - táskával, bizsuval, kalappal, sállal – belecsempészhetjük az aktuális divatot az öltözékünkbe. De általánosságban kijelenthetjük, hogy az ilyen alkalmakra elvárt öltözet a kosztüm, persze szabása lehet mai és extrém. A modern szabások mellett lehetünk klasszikusan is elegánsak például egy örök divatú Chanel kosztümöt idéző darabban. Egy Chanel kosztümhöz hasonlító szettel sosem lőhetünk mellé, nem véletlenül van jelen a divatban ilyen régóta.

Elegánsabb

Egy bankban, vagy bármilyen irodába dolgozó nőnek ma már nem kell állandóan magassarkúban és kosztümben feszengenie. Nyugodtan húzhat tavasszal és nyáron egy elegánsabb anyagú és formájú lapos balettcipőt, télen pedig lapos bokacsizmát is akár. A női divatban az a jó, hogy a kiegészítőkön is sok múlik, egy sötét farmer tornacsukával és pulcsival laza hétvégi viselet, viszont egy elegáns inggel, egy magassarkúval és néhány elegánsabb bizsuval máris felvehető az irodába is. Lazább irodai viselet lehet egy elegáns nadrág is, ha sötét garbóval és valamilyen szebb, most divatos mellénnyel párosítjuk. Egy selyem kendővel, de egy sikkesebb övvel is elegáns stílust kölcsönözhetünk magunknak. A téli időszak talán még nehezebb az elegáns öltözködés szempontjából, hiszen egy szinte áttetsző ing még egy blézerrel sem túl meleg viselet, a harisnyáról már nem is beszélve, hiszen a vastag harisnya nem túl elegáns. A néhány szezon óta divatos leggings-et nyugodtan beleilleszthetjük a nem olyan merev irodai trendbe. A leginggs-et párosíthatjuk szoknyával, de akár ruhával is, és máris nem olyan egyhangú a szerelésünk.

Elegáns

Igazán merészen is lehetünk elegánsak. Az elegáns megjelenést és stílust sokan a fekete színekkel, az egyenes, határozott szabásvonalakkal párosítják, pedig vannak más alternatívák is. A lent látható galériába bekerült egy olyan szett is, ahol lágy esésű pöttyös anyagból visel nadrágot a modell, amit kedves nyári gyümölcsös ékszerekekel párosítottak. A felső szabása, és az nadrág anyaga mégis elegánssá teszi a pöttyös, és gyümölcsös összeállítást. A Chanel kifutóján pedig nem is olyan régen jelentek a merész színű, kockás kosztümök, bátran meríthetünk ihletet azokból is.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások