Lélek

A házinyulakat lelövik, ugye?

2723

Teljesen természetes, ha a munkahelyünkön szerelmi viszonyt létesítünk, sőt az még viszonzásra is talál. Mivel napi nyolc-tíz órát is eltöltünk a melóban, és sokak még ennél is sokkal többet, nem csoda, hogy közös projektek, munkahelyi ebédek, csapatépítő-tréningek alkalmával összemelegednek, sőt szerelembe esnek egyesek. Akár praktikus is lehet a munkahelyen szerelmet keresni, hiszen kollégáinkat ismerjük, tisztában vagyunk a jellemükkel, esetleges hibáikkal. Bár sokan veszélyesnek tartják a házinyúlra való vadászatot, mégsem érdemes titkolni, de nyilvánosan bizalmaskodni sem. Van egy bizonyos arany középút. Lássuk!

Nyílt titok

Amikor két fél egymásra talál a munkahelyen előbb-utóbb valaki előtt lebuknak, és akkor már tuti, hogy futótűzként fog elterjedni a pletyka, hogy :"Hallottad, hogy Magdi a Vilivel kavar? Vajon Géza mit szól hozzá, állítólag nyáron még vele feküdt össze! Mennyire durva!" Így néz ki a munkahelyi pletyka, ebben a témában. Persze a szerelmes felek megkérhetik azt az egy munkatársat, aki előtt lebuktak, hogy kussoljon, de mindenki tudja, hogy a kollégák közötti viszonynál, kevés szaftosabb sztori van, hiszen ez a mi sztorink. Részesei vagyunk minden nap, velük dolgozunk, érzékeljük a szexuális feszültséget, az összepillantásokat észrevesszük, konstatáljuk, hogy reggel "véletlenül" mindig együtt érkeznek, legfeljebb két perces különbséggel, az ebédet együtt fogyasztják, és ők maradnak bent a legtovább, egy-egy fontos és nagyon sürgős munkára hivatkozva. Kár színlelni, titkolózni, úgy is mindenki tudja, érzi a szexuális energiákat, hiszen felnőttek vagyunk.

Színlelni kár

Sokan úgy gondolják, hogy munkahelyi csapat, a főnökség nehezen tolerálná a kollégák közötti viszonyt, de ez a legtöbb esetben nem igaz. A munkamorálra, a kapcsolatokra, kifejezetten jó hatással is lehet egy románc, de csak amíg nincs konfliktus. Különböző munkáltatók másként viszonyulnak a munkahelyi párkapcsolatokhoz. Néhány munkahelyen kifejezetten tiltják, míg máshol nem érdekli a főnökséget, de olyan is van, ahol kifejezetten előnyösen ítélik meg. A pszichológus szerint ne titkolózzunk, először üljünk le a főnökkel beszélgetni, közöljük a tényállást, és mindenképpen biztosítsuk, hogy ez nem fog a munka rovására menni, ha úgy tűnik, hogy vezető ebben nem hisz, kérjünk időt a bizonyításra. Innentől kezdve, igyekezzünk tartózkodni az intim megnyilvánulásoktól, hiszen ez egy munkahely és nem a hálószobánk. Nagyon rosszul veszi ki, a szakember szerint, ha a szerelmes felek konfliktusaikat, esetleg túlfűtött érzelmeiket az irodában is kinyilvánítják.

Hatás

A szerelem óriási motiváló erővel hat. Sokkal jobb kedvvel, több ambícióval járnak be a szerelmesek dolgozni, persze könnyen megeshet, hogy szívesebben maradnának az ágyban, de egyikőjük sem teszi meg, hiszen felnőtt emberek lévén, tisztában vannak vele, hogy az a csoport bomlását, esetleges ellenérzéseket, hát mögötti pletykákat generálhatnak. Összességében egy bimbózó, esetleg egy virágba borult szerelmi viszony, mindenkinek jó. A szerelmesek tele lesznek energiával, ettől kedvesek, segítőkészek lesznek, a kollégák is örömmel veszik, ha valaki boldog a környezetükbe, baj nem lehet kivéve, ha volt még egy-két pályázó adott felek érzelmeire... Nos, ekkor tényleg a legjobb megoldás titkolni a kapcsolatot.

Viszlát!

Persze, ahogy összejönnek emberek ugyanúgy szét is mennek, ha egy kapcsolat a munkahelyen bimbózott, majd virágzott, ott is fog elrohadni. Amennyiben erre kerül a sor, érdemes megfontolni, hogy az egyik fél elhagyja a céget, főleg olyan esetekben érvényes ez, amikor a kapcsolatban résztvevők egyikénél még vannak érzelmek. Szakítás után, tapasztalataim szerint lehetetlen együtt dolgozni az exszel, ráadásul teljesen mindegy, hogy melyikünk a vesztes fél. Állandóan figyelemmel kísérjük a másikat, fülelünk, néha még a sírás is ránkjön, ezt mindenkinek nehéz elviselni, ráadásul ez nem a játszótér, hanem a munkahelyünk, ahol általában maximális figyelmet kell fordítani a munkánkra. A munkáltatók is általában ezért nem kedvelik, a munkahelyi románcokat, mert a szakítást követően jönnek a szurkálódások - mondta el kérdésemre Sinya, a Hajtás Pajtás HR igazgatója: "Akkor kezd zavaróvá vagy rosszra válni munkaadó szempontjából, amikor szakítanak, de akkor nagyon ciki. Tudod a szokásos szurkálás, nem beszelnek egymással, nem érdekli őket, mit csinál a másik, képtelenek úgy csinálni, mint korábban, amikor még nem volt köztük intim tapasztalat."

A statisztika

Huszonöt emberen elvégzett - nem reprezentatív - felmérésem alapján, laza flörtbe a munkatársak hetvenöt százaléka belemenne, a „csak szexet” egy kivételével mindenki kizárja, de a házasságot egy kollégával kialakult viszonyból kilencven százalékuk lehetségesnek tartja, de ennek ellenére senki nem lőne házinyúlra, hát hogy van ez?! A felmondást csak tíz százalék venné fontolóra függően a szerelem kölcsönösségétől, illetve annak egyoldalúságától. Szinte mindenki egyetért azzal, hogy inkább rossz hatással van a munkamorálra, a teljesítőképességre a munkahelyi viszony, mintsem jó hatással, de a megkérdezettek harminc százaléka nem választja el szigorúan a privát szférát a munkahelyi életétől. A felméréshez képest, nagyobb statisztikai adatok alapján, viszont minden harmadik tartósabb kapcsolat a munkahelyen kezdődik és a házaspároknak az ötöde a munkahelyen ismerte meg egymást. A csajok több mint a fele volt már szerelmes valamelyik kollégájába, de a pasiknak, leginkább a szexen jár az eszük, háromnegyedük vágyik egy kis könnyű kalandra egy-egy munkatársával. Viszont az is igaz, hogy a legtöbb félrelépés a munkahelyen történik, a válások egyharmadánál egy új munkahelyi kapcsolat kerül a képbe.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások