Divat

A bolt, minek neve Bolt

2704

A város vonószőrözőkkel telehintett utcájában, a VII. ker. Kertész utca 42-44. szám alatt van egy kicsiny bolt. Már akkor hallottuk hírét, mikor még ott sem jártunk, s már a kérdést is szerettük. Ismered a Boltot? És te? Ismered? Ha nem, itt az ideje, hogy felkeresd, kedvcsinálónak Majoros Zitával beszélgettünk.

Mikor nyitottatok? Mikor nyitott a Bolt?
A Boltot tavaly év végén nyitottuk meg, először csak egy pár tervező munkájával. Azóta nagyon sokat bővültünk, és mostanra már saját tervezésű munkáim is meghatározóak a kínálatban.

Miért az lett a neve hogy Bolt?
Eredetileg irodának használtuk ezt az üzlethelyiséget, mert én ugye grafikus vagyok, és egy másik grafikus lánnyal meg egy építészfiúval úgy láttuk, hogy ha Bolt lesz a neve, az egyrészről kifejezetten vicces, másrészről viszont tulajdonképpen ugyanúgy meg lehetett vásárolni a munkánkat, mint most a Boltban - például ezeket a táskákat vagy dizájncsempéket -, úgyhogy teljesen valóságosnak tűnt ez az elnevezés. Mostanra persze bolttá váltunk a szó legklasszikusabb értelmében is. Sok félreértés van abból, hogy a honlapcímünk viszont boltmuhely.hu, ez egyfajta kényszer volt, mert sok, a bolthoz hasonlító cím már foglalt volt. Úgyhogy az utcán Bolt vagyunk, a világhálón meg boltmuhely.hu.

Nézz cuccokat a Boltból!

Honnan jött az ötlet?
Mint mondtam, a Bolt üzlethelyisége ezelőtt tervezőirodaként működött, és már akkor felfedeztük, hogy a pólók olyan felületet képeznek, amin keresztül üzenetet lehet közvetíteni. Az első kollekció úgy született, hogy nagyon megtetszett a városnak, az utcának ez a kis része ahol mi is működünk, azaz élünk és dolgozunk, tele van a régi időkre emlékeztető iparosokkal, mint hangszerész, kávézó, kis étterem, és láttuk, hogy ezek tartják életben az utcát. Mi is csináltunk egy kiállítást vagy inkább performanszot, amiben azt akartuk, hogy az utca is részt vegyen. A szemközti falra vetítettünk ki olyan stilizált motívumokat, amik a házak homlokzatát díszítették, és funkciójuk talán már rég feledésbe merült. Később ezek kerültek rá a pólókra, mintegy emlékeztetőül, hogy ne felejtsük el őket. Ilyenek az itt látható oroszlános vagy szárnyas lényes pólók és trikók. A 'Karakterizáció' kollekcióban tehát a figura felhasználja a hetedik kerületben található építészeti elemek motívumait, stilizálja és életre kelti azokat.

A várost alapanyagnak tekintjük – utcáival, tereivel, lakóival, azok vágyaival és titkaival. Milyen érdekes, hogy aki felveszi, sokszor nem is tudja, hogyan született, miért is van ez így meg úgy. Hát sok dologgal vagyunk így. Aztán észrevettük, hogy a Bolt olyan platformot teremthet, amelyen keresztül a helyi dizájnerek és a dizájn iránt érdeklődő közönség kapcsolatot létesíthet. Nagy körültekintéssel választjuk ki azon - kizárólag hazai - tervezők munkáit/termékeit, amik ötletességükkel, egyediségükkel kitűnnek a szokványos kínálatból. Termékeink közt egyaránt találhatók tipikus helyi/pesti, nosztalgikus, retro beütésű vagy éppen formabontó darabok. Emellett az eklektikus, funkcionálisan újrahasznosított tárgyak is teret kapnak. De erről szívesen beszélek még bővebben.

Miért fontos hogy magyar tervezők munkái legyenek a Boltban?
Rengeteg kreatív energia van a fiatal magyar tervezőkben, ezért teljesen versenyképesek lehetnek a külföldi dizájnerekkel, sok az átfedés a témákban, de persze sok esetben más foglalkoztatja őket, mert mégiscsak egy sajátos miliő ez a város vagy ország. Hogy saját példát mondjak, mindig bajban vagyunk a matyós-hortobágyos-gulyásos motívumvilággal, amivel gyakran azonosítanak bennünket és nem is tudjuk, hogy miért van ez, meg mi ennek a lényege. Volt egy pályázat, – ugye most ez Pécs kapcsán nagyon aktuális – Európa 2010-es kulturális fővárosi címére lehetett pályázni, amin Budapest is indult. Az én posztertervemet is felhasználták a pályázati anyagban, ahol nem szakítottam ezzel a hagyományos motívumvilággal, de mégis sokkal eladhatóbb, modernebb formában jelenítettem meg, mert tényleg legtöbbször vállalhatatlan, ahogy megjelenik ez a téma a turizmusban, még ha van is rá vevő - de azt hiszem sokakat taszít is.

Munkáim azóta is különböző lokális vagy társadalmi témákat dolgoznak fel, és a különböző tárgyakon, pólókon, táskákon, füzeteken, naptárakon keresztül a grafikai koncepciókat más dimenziókba helyezik el. Ilyen például a Kertész utca és környékének szociogeografikus megjelenítése (ezt az elnevezést utólag az egyik vevőnk ragasztotta rá nagyon találóan), ahol a kornak megfelelő átdolgozott formában jelennek meg az utcák, a hozzájuk tartozó elválaszthatatlan „kellékek” és mindez teljesen hordható formában: rövid- és hosszú ujjú pólókon, háromnegyedes ruhákon és táskákon köszön vissza.

Mit lehet itt kapni, mi jellemző a termékeitekre?
A Bolt tulajdonképpen design üzlet, sok fiatal tervezőművész közreműködésével arra törekszik, hogy a mondanivaló - legyen szó pólóról, bútorról vagy más egyéb ruha/lakás kiegészítőről, vagy akár képeslapról – igényes és egyedi dizájn formájában jelenjen meg. Nagyon széles például a pólóválasztékunk. A póló olyan vászondarab, mondhatom úgyis, olyan felület, amit az ember magára húz, és azonnal üzenetet közvetít, élő üzenőfallá válik. Hogy milyen a színe, milyen az anyaga, a márkája, piszkos vagy tiszta, sok mindent elárul az emberről. Attól, hogy egyedi minta kerül rá, egy dizájner vagy művész alkotása és mi felhúzzuk, azzal azt közvetítjük, hogy tetszik nekünk, tudunk és szeretnénk vele azonosulni, hogy egyetértünk annak üzenetével.

Persze ez az üzenet lehet az, hogy egyszerűen csak meg akarlak nevettetni, de lehet egy korosztály vagy kor problémáira adott válasz is. Csak hogy egyszerű példát mondjak, azt hiszem abban egyetértünk, hogy elég zűrzavaros korban élünk, ahol mindenki keresi a helyét. Van, aki erre azt a választ adja, hogy megjeleníti magát a zűrzavart a kapucnis pólóin, de van, aki a letisztult, egyszerű, átlátható formák felé nyúl. De ilyen a csatornafedelet ábrázoló grafikám is, aminek a témáját azért vetettem fel, mert maga a látvány rendkívül kidolgozott és tetszetős, de tudjuk, hogy mit rejt maga alatt. Na most aki ezt magára húzza, annak biztos van ízlése és öniróniája is. Nagyon aktuális téma még a környezet, a környezet védelme, ugye a környezetből kifacsarjuk azt a maximumot, ami adott technikai korlátok mellett még lehetséges, de soha nem számolunk annak következményeivel.

Ezért van nálunk nagyon sok olyan tárgy, ami újrafelhasznált anyagokból készült. Ilyenek a biciklialkatrészekből készült övek, sörnyitók, mécsestartók. De ha már a biciklinél tartunk, rögtön hozzátehetem, hogy a biciklizés is egyfajta válasz az adott kor problémáira. Nagyon egyszerűen fogalmazva, megadja a közlekedés szabadságát, a kötetlenség érzését, egy felszabadító érzést, hogy oda megyek és akkor, ahová és amikor csak akarok, nem kell hozzá a földből rendszeresen kibányászni az üzemanyagot, mert én magam vagyok az üzemanyag, nem függök mástól. Ezért aktuálisak nagyon a biciklivel kapcsolatos cuccok a Boltban.

De visszatérve az eredeti kérdésre: vannak nálunk pólók, pulcsik, cipzáras pulcsik, sapkák, kesztyűk, mindenféle babák, amilyeneket el se tudunk képzelni, táskák, matricás faliórák, párnák, övek, kitűzők, füzetek, könyvek, sálak, naptárak, lámpák, fülbevalók, gyűrűk és még sorolhatnám…

Mit tudhatunk az árakról?
Az árak ahhoz képest, hogy igényes dizájnról és művészeti értékről beszélünk, semmivel sem térnek el a tömegcikkek áraitól, sőt. Egy póló például 5000-6000 Ft, egy fülbevaló 1600-2500 Ft, és ami a legfontosabb, hogy gyakorlatilag minden árkategóriában lehet nálunk kapni valamit, a 300 Ft-os egyedi kitűzőktől az 50 ezer FT-os retró fotelekig.

Kik a vásárlóitok? Kiket vártok ide?
Nagyjából fele-fele arányban vannak külföldiek és a magyarok. De mindenki imádja, mert olyan dolgokat lát és olyan közegben, amire itt Budapesten nincs sok lehetősége. A külföldiek közül nem csak a turisták jönnek, a huzamosabban itt élők például visszatérő vásárlóink. A magyarok közül pedig mindenkit szívesen látunk aki ajándékot keres vagy akár csak körbe akar nézni, vagy aki legalább egy kis ízelítőt szeretne kapni abból, hogy mi is foglalkoztatja manapság a fiatal magyar tervezőket.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások