Lélek

Ünnepi stressz

2689

Az ünnepekre készülődést a rengeteg hétköznapi teendőn és határidős munkákon túl egyre nehezebben kezdjük el időben, melynek egyenes következménye az, hogy magunkat állandó stresszhelyzetbe kényszerítjük. Az ajándékvásárlás, nagybevásárlás a konyhába, karácsonyfa beszerzés, díszek beszerzése, a kinek mit vegyek és mikor érzés belső feszültséget eredményez, mely miatt a béke és szeretet ünnepe hektikus, kötélidegeket is próbára tevő stresszforrássá változott. A karácsonyi stressz ma már korunk egyik valós tünete.


Elkap az ideg

Az üzletközpontokban és plazákban összezsúfolódott emberek feszültsége akár egy parkolóhely keresésben is utat törhet magának, s bármilyen vicces is, egyesek akár ölre mennek azért, amit akarnak. A helyzetet súlyosbítja az, ami a munkahelyeken van, mintha mindenki most akarná elvégezni az összes munkáját amit az évben nem tett meg, ráadásul amikor már a kollégákat a hát közepére nem kívánva még az év végi kötelező protokollt is ki kell bírni. Karácsonyi vacsora, céges kirándulás, miegymás. Ez így együtt annyira megterhelő, hogy képtelenség a karácsonyra úgy gondolni, mint egy meghitt és szeretetteljes ünnepre.

Gyorsvizit

Amiatt, hogy leterheljük magunkat decemberben, karácsonykor erőnk sincs mindenkit meglátogatni, hiszen ma már az az általános, hogy szenteste minden család otthon ünnepel és csak másnap látogatják meg egymást. A baj ezzel az, hogy megint menni kell, megint készülni kell és ettől az állandó valamit kell csinálni érzéstől nem tudjuk felszabadultan ünnepelni karácsonykor. Ezek a rövid látogatások szintén belső feszültséghez vezetnek, nem beszélve arról, hogy így esélyünk sincs arra, hogy kipihenjük magunkat. pszichológusok szerint egyáltalán nem jó az, hogy munkahelyi stresszel telített hónapban esünk neki karácsonyozni, anélkül, hogy lenne időnk lecsillapodni, és emiatt esélyes az, hogy a magunk és környezetünk hangulatát is tönkretesszük. Az ünnepi hangulatot pedig felváltja egy szorongó érzés, amibe nem fér bele a szeretet és a meghittség.

Séták, nyugalom

Ahhoz, hogy mindezt elkerüljük, előre kell gondolkodnunk. mivel magam is minden évben beleesek az ünnepi stresszbe, idén jobban fogom szervezni az életemet és teszek azért, hogy valóban ünnepelni tudjak. Érdemes kerülni minden olyan helyet a városban, ami zsúfolt, legyen az üzletközpont vagy posta, bank, vásári forgatagok. A pénz parákat úgy oldhatjuk meg, ha beosztjuk, mennyit szeretnénk költeni összesen, csomagolással együtt, hisz még be is vásárolni és még szilveszter is lesz. Ha már most elkezdjük apránként beszerezni mindazt, amire szükségünk van, akkor megkönnyíthetjük az életünket. Jó ötlet a G'Robyból házhozszállíttatni, még az első héten, és ha van kedvünk, akkor a piacra is mehetünk beszerezni a húsokat. Az ajándéklistát gondosan válogassuk meg, és ne felejtsük el, hogy nagyon jó dolgokat lehet már az interneten is megrendelni. Mindenképpen  szakítsunk magnkra is időt, munka után sétáljunk nyugodt, csendes utcákon vagy szépítkezzünk, szaunázzunk és gőzöljünk. A karácsony azért van, hogy pihenjünk, és együtt legyünk szeretteinkkel, nem azért, hogy minden pénzt elköltsünk és még fáradtabbak legyünk.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások