Lélek

Ünnepi stressz

2689

Az ünnepekre készülődést a rengeteg hétköznapi teendőn és határidős munkákon túl egyre nehezebben kezdjük el időben, melynek egyenes következménye az, hogy magunkat állandó stresszhelyzetbe kényszerítjük. Az ajándékvásárlás, nagybevásárlás a konyhába, karácsonyfa beszerzés, díszek beszerzése, a kinek mit vegyek és mikor érzés belső feszültséget eredményez, mely miatt a béke és szeretet ünnepe hektikus, kötélidegeket is próbára tevő stresszforrássá változott. A karácsonyi stressz ma már korunk egyik valós tünete.


Elkap az ideg

Az üzletközpontokban és plazákban összezsúfolódott emberek feszültsége akár egy parkolóhely keresésben is utat törhet magának, s bármilyen vicces is, egyesek akár ölre mennek azért, amit akarnak. A helyzetet súlyosbítja az, ami a munkahelyeken van, mintha mindenki most akarná elvégezni az összes munkáját amit az évben nem tett meg, ráadásul amikor már a kollégákat a hát közepére nem kívánva még az év végi kötelező protokollt is ki kell bírni. Karácsonyi vacsora, céges kirándulás, miegymás. Ez így együtt annyira megterhelő, hogy képtelenség a karácsonyra úgy gondolni, mint egy meghitt és szeretetteljes ünnepre.

Gyorsvizit

Amiatt, hogy leterheljük magunkat decemberben, karácsonykor erőnk sincs mindenkit meglátogatni, hiszen ma már az az általános, hogy szenteste minden család otthon ünnepel és csak másnap látogatják meg egymást. A baj ezzel az, hogy megint menni kell, megint készülni kell és ettől az állandó valamit kell csinálni érzéstől nem tudjuk felszabadultan ünnepelni karácsonykor. Ezek a rövid látogatások szintén belső feszültséghez vezetnek, nem beszélve arról, hogy így esélyünk sincs arra, hogy kipihenjük magunkat. pszichológusok szerint egyáltalán nem jó az, hogy munkahelyi stresszel telített hónapban esünk neki karácsonyozni, anélkül, hogy lenne időnk lecsillapodni, és emiatt esélyes az, hogy a magunk és környezetünk hangulatát is tönkretesszük. Az ünnepi hangulatot pedig felváltja egy szorongó érzés, amibe nem fér bele a szeretet és a meghittség.

Séták, nyugalom

Ahhoz, hogy mindezt elkerüljük, előre kell gondolkodnunk. mivel magam is minden évben beleesek az ünnepi stresszbe, idén jobban fogom szervezni az életemet és teszek azért, hogy valóban ünnepelni tudjak. Érdemes kerülni minden olyan helyet a városban, ami zsúfolt, legyen az üzletközpont vagy posta, bank, vásári forgatagok. A pénz parákat úgy oldhatjuk meg, ha beosztjuk, mennyit szeretnénk költeni összesen, csomagolással együtt, hisz még be is vásárolni és még szilveszter is lesz. Ha már most elkezdjük apránként beszerezni mindazt, amire szükségünk van, akkor megkönnyíthetjük az életünket. Jó ötlet a G'Robyból házhozszállíttatni, még az első héten, és ha van kedvünk, akkor a piacra is mehetünk beszerezni a húsokat. Az ajándéklistát gondosan válogassuk meg, és ne felejtsük el, hogy nagyon jó dolgokat lehet már az interneten is megrendelni. Mindenképpen  szakítsunk magnkra is időt, munka után sétáljunk nyugodt, csendes utcákon vagy szépítkezzünk, szaunázzunk és gőzöljünk. A karácsony azért van, hogy pihenjünk, és együtt legyünk szeretteinkkel, nem azért, hogy minden pénzt elköltsünk és még fáradtabbak legyünk.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
dec
02
katabata írta:
... és akkor még a vizsgaidőszak...
13:28
2
dec
02
aagika írta:
Ez így igaz. Karácsonykor sosem úgy sikerülnek a dolgok, ahogy szeretnénk...legalábbis nálunk.:D
14:00
3
dec
02
donci írta:
szerintem csak terv kérdése az egész. nàlam soha nincsen stressz, mert màr év vége felé, ill.dec.elején megvannak az ajàndékok.
ami a kajàt illeti, elöre kitervelem mit fogok csinàlni, kikeresem a recepteket,és idöben megveszem a hozzàvalokat.
és egyszerüen: NEM HAGYOM MAGAM STRESSZELNI.
15:19
4
dec
02
pipitanc írta:
"hála" az égnek a család-barátok Törökbálinton, Győrött és Pesten szóródtak szét. még szerencse ,hogy a Londonba disszidáltak haza jönnek az ünnepekre:)

a bevásárlóközpontokat eleve kerülöm,de bankba, postára, egyéb hivatalokba napi szinten járok. munkahelyi kötelezettség:(
16:47
5
dec
02
ismeretlen válaszakatabata írására:
Na ugye..a csodás iskolarendszer :D :D Teljesen elrontja az ünnepi készülődést, és magát az ünnepet is..:S :P
17:32
6
dec
02
Hella írta:
Én mindig csak az ajándékokon stresszelek, sose tudom kitalálni, és ezért utálok is ajándékot venni. A legfőbb baj az, hogy kevés pénzből kell meglepnem a szeretteimet, és soxor nem is örülnek neki...:( Nem szeretem a Karácsonyt...
19:01
7
dec
02
Nyruszi írta:
Hát az ajándék vásárlás tényleg nehéz dió, de egyszerűen megoldottam.
Tavaly találtuk ki, hogy nem vásárolunk, hanem magunk készítünk a szeretteinknek valamit.
Készültek csodás facuccok: tálca,ékszertartó dobozka,képkeret... Irány egy hobby bolt vagy az interneten is lehet alapanyagokat rendelni!!!
A "munka" közben pedig szuperül rá lehet hangolódni a karácsonyra,az apró elfoglaltság pedig levezeti a feszültséget! :)
20:51
8
dec
02
bobita24 írta:
Hát ja a vizsgák,remek "ajándék" a tételkupac a fa alá...az embernek mindig elveszik a jókedvét valamivel.Amúgy meg rühelem hogy már november elején minden pláza nyomatja a karácsonyt,annyira nem erről kéne szólnia...elüzletesedett. Aki érez magában affinitást az tényleg csináljon valami egyedit, kreatívoskodni jó...én is fogok idén,de az alapanyagok sem voltak olcsók azért azt hozzáteszem.Az a lényeg h.tud h jót adsz,te is örülnél neki ill.szívedből jön...ennyi.
21:34
9
dec
02
zsofa00 írta:
Én is utálok ilyenkor vásárolni, szokásomhoz híven mindig mindent az utolsó pillanatra hagyok, aztán rohanok rohanok rohanok meg idegeskedem és bosszankodom:D nekem ez jelenti a karácsonyi előkészületet:D és akkor a vizsgaidőszakról nem is beszélek... "kedvenc" tanárom elsütötte azt a számára vicces mondatot, hogy mennyire sajnálja hogy a két ünnep között nem lehet vizsgáztatni. pf -.-
Én imádok ajándékot készíteni, meg kreatívkodni, és sztem elég jól is szoktak sikerülni. viszont sajnos van olyan ismerősöm aki az ilyen ajándékokat nem nézi semminek:S csak az a jó minél nagyobb, drágább, puccosabb.... ez sztem szomorú:S
21:48
10
dec
02
flo írta:
nem szeretem az egész felhajtást, ami a karácsonyt most már körüllengi. minden a pénz körül forog, amit én mondjuk nem feltétlenül ítélek el - KIVÉVE karácsonykor. ha nem is sk csinálom az ajándékokat, mindenkinek olyat adok, amit hasznosítani is tud, nem egy ezredik porfogót. és ehhez nem feltétlenül kell vagyonokat költeni.
22:22
11
dec
02
Naafi válaszaHella írására:
Nem örülnek neki? Milyen emberekkel vagy körülvéve....

Kevés pénzből is lehet jó dolgokat ajándékozni. Készítsd magad, ha van kreatív ötleted, és némi kézügyességed....szerintem ez jópofa, és biztos értékelik. Számít az is, hogy szeretettel csináld, és add át..
például én dekupázsolni (szalvéta technika) szoktam dobozokat, tálcákat, fűszertartót, fali képet...mindent,amit lehet.Tavaly ékszereket készítettem karira, és szerintem örültek neki.
Én először magam kedvéért kezdtem az egészet...örömömet leltem benne.
Én csak azt tudom javasolni, hogy szeresd a karácsonyt. :)*****

Tavaly volt utóljára vzsgaidőszakom:P ..és ha jól emlékszem nekünk volt két ünnep között is.Azt utáltam.
22:24
12
dec
02
zsofa00 írta:
mert most csöppent be a baráti körbe, és szeretem én őt, csak eléggé anyagias... nem tudom miért van ez, én spec sokkal jobban örülök egy vagány egyedi ajándéknak, amit olyan ember készített a saját két kezével akit szeretek, mint vmi drága tömegcikknek. de ezzel nem ért mindenki egyet, ez van. ilyen ez a világ:)
22:29
13
dec
03
zoldtara írta:
Nekem is van 22 - én egy kis finomság :S ...... szörnyű....bele sem merek gondolni, mi lenne, ha vidéki lennék...:(
01:37
14
dec
03
zoldtara írta:
Nameg mellette munka is.... eleve stresszes vagyok... :(
01:39
15
dec
03
Booo írta:
Hát tegnap ügyesen elindultunk, vettünk már ajándákokat, nagy bevásárló kp-ban, voltak voltak emberek, de még nem az az igazi dömping. Szval, igen, ügyesbe elkezdtünk vásárolgatni, hogy ne legyen para az utolsó napokban, erre hazafelé jövet jól nekivágódtunk 1 korlátnak, árokba estünk stb... szval csak stresszes lesz ez a kari + ez a sznapomon történt + gyorsan meg kell csináltatni mindent, mert a párom 300 km-rel odébb hagyta a családját, szval kell a gép, h lemenjünk karácsonyozni. Ja és nálunk a hónapban a karácsonyon kívül van +4 szülinap és 2 névnap... Gondolhatjátok...
07:44
16
dec
03
tein írta:
én az utolsó pillanatos kategória vagyok sajnos. van is mindig kicsi idegösszeroppanásom. ajándékötletekben nincs hiány, csak mire elindulok megvenni-megcsinálni mindent, az a hosszú idő. ráadásul persze soha semmit nem találok meg. karácsony napja nálunk olaszosan telik, kicsit ordítunk, mert odaágett a bejgli, kifutott a halászlé, nincs rend, nincs kész a fa, aztán estére jól lenyugszunk.

karácsonyra hangolódás most van. picipasim imádja a karácsonyi zenét, így mostanában sokszor olyan cédét hallgatunk. mikulásra csak egymásnak adunk ajándékot, az pedig kizárólag kézzel készített lehet, úgyhogy a karácsonyi kreatívkodással is hangolódunk. idén először készítettem ádventi koszorút is. obiból kosozrúalapot vettem, szép gyertyát, meg rögzítőszöget, kertünkből zöldet, bogyókat, diót törtem, almát, citromot szárítottam, kb 300 forintból megvan, nagyszerű időtöltés, a végeredmény gyönyörű, és készítés közben garantált a karácsonyi hangulat. :)
09:12
17
dec
03
tein válaszabobita24 írására:
igen, az alapanyagok tényleg bazi drágák! jó, mondjuk egy csomag valami több készítésre is jó, meg az sk ajándék sokaknak többet jelent, mert foglalkoztál vele, nem csak befutottál egy boltba, de akkor is súlyos árak vannak. plusz még ott a nem sikerült/béna lett-faktor. én a hétvégén annyit idegeltem magam kreatívkodás közben, hogy mondtam is anyukámnak, ha valaki mégegyszer azt mondja nekem, a kézimunka megnyugtat, azt orrba nyomom. síkideg voltam, mert semmi nem úgy ment, ahogy akartam. :)) de ha mondjuk tényleg elrontod az ajándékod, akkor meg vagy újból nekilátsz, vagy veszel helyette valamit. az már nem is ugyanaz, meg dupla költség is. persze, ha gyakorlott, vagy nagyon ügyes valaki, akkor gondolom nincs gond.
09:21
18
dec
03
szicse válaszadonci írására:
Én sem stresszelek. Imádom a készülődést kezdve az adventi koszorú készítéssel és a csizma kitakarításával.
Szerintem ha apránként, mindig egy kis időt szánva készülődünk, akkor nem csapnak össze a fejünk felett a hullámok.
Az ajándékokat vlszínűleg a jövőhéten veszem meg. Csomagolással is engem bíz meg az egész család- imádom, bár így mindig tudom ki mit fog kapni. Aztán főzőcske valami pörgős zene mellett és már "túl is éltük " az egész karácsonyt.
09:29
19
dec
03
szicse írta:
Szerintem egy plázában is lehet olcsó, mégis ötletes és egyedi ajándékot venni, csak ahhoz is egy kicsit gondolkozni kell...
09:44
20
dec
03
ismeretlen írta:
Tényleg könnyen elhavazódunk így ünnepek előtt,de egy jó időbeosztás sokat segíthet.
Én szeretek olyan sütiket készíteni amit meg lehet sütni egy-két héttel előbb(mézeskalács,kekszek,habkarika), mert sokkal praktikusabb,mint még utolsó nap kevergetni a krémeket.
A kézzel készített, vagy hasznos ajándékokat én sokkal inkább szeretem,mint 100. haszontalan kütyüt a polcra...és persze adni is inkább ilyeneket próbálok, és az alapanyagok valóban kicsit drágák, de biztos boltonként változik...
Adventi koszorú készítéssel, ajtódíszekkel, karácsonyfadíszekkel hangolódok először,azután ajándékvásárlás,csomagolás,stb...:D
Jó készülődést mindenkinek,ne hagyjátok stresszelni magatokat:D
11:47
21
dec
03
Curiosa válaszaBooo írására:
Nem irigyellek...Azonban szerencse a szerencsétlenségben, hogy épp börrel megúsztátok! Csak pozitívan állj hozzá dolgokhoz és meglátod könnebb lesz.
15:13
22
dec
03
Curiosa írta:
Én nem vagyok stresszelös ember és mindent ami a karácsonnyal jár nagyon szeretek. Imádok ajándékokat venni, kitudakolni ki, mire vágyik. Általában olyan ajándékot veszek, amire az illetö nagyon vágyik, azonban valószínüleg soha nem venné meg magának. Bár nem nevezném magam kreatívnak, a csomagolásra nagy hangsúlyt fektetek valamint még asztali díszeket készítek.
A karácsonynak azért is van nagy szerepe az élemben, mert nálunk még tinédzser koromban is a Jézuska hozta az ajándékot, a szüleim gondoskodtak mindenröl, mi elmentünk a moziba, mire hazaérkeztünk karácsonyi ének és csillagszóró várt.
Jövö héttöl szabadságon vagyok, otthon leszek januárig, anyukámmal sütünk-fözünk és ünnepi hagulatba hozzuk a családot. Még hogy ez stressz lenne? Ki kell élvezni minden percét, örülni annak, hogy együtt lehetünk és egészségesek vagyunk.
Remélem, hogy hamarosan én is ilyen meghitt karácsonyi hangulatot tudok varázsolni a saját családomnak.
15:36
23
dec
04
Hella válaszaNaafi írására:
Általában anyunak nem sikerül semmivel sem örömet szerezni. Az általam készített dolgok is csak 8 éves koromig voltak érdekesek. A tavalyi ajándékomnak azt hittem örült, de egy hónap használat után a polcon landolt az is.
A nővéremnek, meg a páromnak még lehet örömet szerezni az ajándékokkal, csak nekik meg ötletem nincs...:S Egyébként én szívesen csinálnék ajándékot, de nagyon ügyetlen is vagyok, például rajzolni 3 dolgot tudok (szív, kocka, házikó) :)
Majd szeretni fogom a karácsonyt, ha majd tényleg a szeretetről fog szólni.
14:48
24
dec
04
Naafi válaszaHella írására:
nekem is van olyan, amit anyu talonba rakott, de akárhánszor rá nézni, mindig én jutok eszébe róla:)

Én sem vagyok rajzművész, de a kreatív ajándékkészítéshez nem is kell rajzolni. Ezer másban kiélheted magad....de te tudod. Régebben szappanokat készítettem, aztán gyertyákat, mindig van valami amiben örömöt lelek..

"Majd szeretni fogom a karácsonyt, ha majd tényleg a szeretetről fog szólni." . hümhüm...szeretethiányod van, ezt gondolom.
15:31
25
dec
04
Naafi válaszaNaafi írására:
:)))) szóval akárhányszor rá néz, mindig én jutok eszébe :)))
15:34
Felhasználónév:
Jelszó: