Mi ez?

Mi ez? Kaki

2702

A sharon egy gyümölcs, amely az Izraeli-síkságról kapta a nevét. A sharonon kívül hívják még datolyaszilván, hurmanak, vagy a magyar nyelvben viccesen hangzó kakinak és kakiszilvának is. Az utóbbi két megnevezés a gyümölcs fajtájának nevéből származik, ugyanis a fajta neve Diospyros kaki.

A sharon Kelet-Ázsiából származik, Észak- Kínában, Dél- Koreában és Japánban is ősi kultúrnövénynek számít. Ma már szinte mindenütt termelik a mediterrán tájaktól egészen a szubtrópusokig. Kolumbiából, Brazíliából, Kaliforniából, Floridából, Franciaországból, Chiléből, Új- Zélandról, Peruból és Spanyolországból is importálják szerte a világon. Európába először a XVII. században került be.

A kaki négy-nyolc méteres fákon terem, alakja hasonlít egy paradicsomhoz, körülbelül nyolc centiméter átmérőjűek a gyümölcsök, és zöld csészelevelek találhatóak ott, ahol a száron keresztül a fához csatlakozik. Héjának és húsának a színe a pirostól a narancssárgáig minden színárnyalatban pompázhat. Héja a paradicsoméhoz hasonlóan sima, a gyümölcshús pedig üvegesen átlátszó. Íze leginkább a sárgabarackéhoz hasonlít.

Vitamin is van benne

A sharonnak nem túl magas a kalóriatartalma, hiszen száz gramm mindössze hetven kalóriát tartalmaz. A száz gramm körülbelül úgy tevődik össze, hogy tizennyolc gramm szénhidrát - ebből cukrok tizenkét gramm, elemi rost három és fél gramm -, zsír tizenkilenc gramm, amelyből telítették két gramm, fehérjéből pedig ötvennyolc grammot tartalmaz. A vitaminok közül megtalálható a gyümölcsben a C-vitamin, kalcium, vas és nátrium is. A sharon egészséges gyümölcs azért is, mert magas a béta-karotin tartalma.

Legfinomabb ha nyersen felszeletelve fogyasztjuk, de készíthetünk belőle gyümölcspépet és lekvárt is, amelyet sütemények készítéséhez használhatunk fel. Nyersen fogyaszthatjuk fagylalttal vagy tejszínhabbal, de citromlével vagy cukorral is ízesíthetjük. A lekvárkészítés mellett aszalással is tartósíthatjuk ezt a gyümölcsöt a téli hónapokra.

Sharonos sütemény

Hozzávalók: két csésze sharonpép, négy tojás, fél csésze olvasztott vaj, háromnegyed csésze tej, egy teáskanál vanília, másfél csésze liszt, fél csésze cukor, egy teáskanál sütőpor, egy teáskanál szódabikarbóna, fél teáskanál só, két teáskanál fahéj, fél teáskanál szerecsendió, egy teáskanál gyömbér, egy csésze aprított dió és tejszínhab. Az elkészítés nem túl bonyolult, először is össze kell keverni a hozzávalókat, péppé, a tojásokat, a vajat, a tejet és a vaníliát, egy másik edényben pedig a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket. Ha ez megvan, akkor össze lehet keverni a száraz és a nedves hozzávalókat, majd hozzáadni a diót. Az így kapott masszát tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben kisütjük, miután kihűlt tejszínhabbal díszítjük a tetejét.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások